PSD a măturat judeţul Iaşi cu "ordonanţa traseiştilor". Cel puţin 27 de primari au trădat şi au trecut la social-democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunele însemnate cu negru au fost "cucerite" de PSD INFOGRAFIE cityzen.ro
Comunele însemnate cu negru au fost "cucerite" de PSD INFOGRAFIE cityzen.ro

După mai multe vizite ale vicepremierului Liviu Dragnea la Iaşi, judeţul a fost "tranşat" definitiv în favoarea PSD. Înainte de "ordonanţa traseiştilor", PSD avea la Iaşi 42 din cele 98 de localităţi. Acum controlează în jur de 70%.

Judeţul Iaşi a fost unul în care s-au dus cele mai "crâncene" lupte pentru primari de la intrarea în vigoare, pe 3 septembrie, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014. Astăzi, 17 octombrie, au expirat cele 45 de zile în care, conform actului legislativ, primarii, consilierii locali sau judeţeni au avut posibilitatea să schimbe tabăra politică.

"Transferurile" finale urmează să fie oficializate în cursul zilelor următoare, dar mai multe surse din mediul politic indică că vor schimba tabăra aproape jumătate dintre cei 56 de primari PNL, PDL sau PPDD existenţi în judeţul Iaşi.

Semnalul cel mai clar despre numele "traseiştilor" a fost dat în cursul şedinţei de Consiliu Judeţean Iaşi care a avut loc ieri, 16 octombrie. În cursul acesteia, s-au împărţit primarilor din cele 93 de comune ale judeţului în jur de 8,7 milioane de lei, bani reprezentând "sume defalcate din TVA şi impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale. Într-un exerciţiu de forţă fără precedent, noua majoritate PSD din forul judeţean a decretat că banii vor fi împărţiţi strict pe criterii politice.

Mai precis, PNL a pierdut 21 dintre cele 45 de comune "deţinute", PDL a cedat 5 dintre cei 10 primari din judeţ, iar PPDD l-a pierdut pe singurul edil din mediul rural.

Astfel, primarii PSD şi cei din opoziţie care urmează să treacă la social-democraţi au primit la împărţire câte 123.500 de lei, în timp ce edilii care au refuzat să schimbe tabăra au încasat câte 49.200 de lei. Primarii altor două comune încă liberale, Heleşteni şi Deleni, au primit cote situate "la mijloc", câte 89.250 de lei, semn că aceştia aşteptau o confirmare a seriozităţii PSD.

Vicepremierul Liviu Dragnea a măturat în două rânduri în ultima perioadă judeţul Iaşi de la un capăt la celălalt. Detalii ale negocierilor cu primarii din opoziţie au fost făcute publice pe blogul personal de către Varujan Vosganian, senator PNL de Iaşi: "Un primar PNL, întrebat fiind ce pretenţii are ca să treacă la PSD, a invocat o anume sumă care a făcut pe unul dintre oficialii guvernamentali să exclame: «cu banii ăştia luăm zece ca tine…!». Negocierile se poartă fără nicio jenă şi la nivel înalt. Însuşi Liviu Dragnea, vicepremier, a venit la Iaşi şi a târguit cu fiecare primar. Târguiala s-a derulat cam aşa: prefectul a invitat primarii liberali la restaurant (Castel îi zice restaurantului, ca să dea un iz de cavalerism:) ), apoi primarii au intrat unul câte unul în sanctuarul târguielii unde îi aştepta vicepremierul. Dragnea îi întreba: ce vrei ca să treci la PSD? Iar primarii, precum copilaşii în faţa zeiţei Măseluţă, spunea: vreau aia şi aia şi aia. Se face, spunea Dragnea, invariabil, şi scria pe răboj (sau se făcea că scrie)".

Iată lista "traseiştilor" din judeţul Iaşi, potrivit unei sinteze făcute de cityzen.ro. Cu o singură excepţie, primarul PNL de la Coarnele Caprei care a trecut la UNPR, toţi ceilalţi edili au schimbat înspre PSD:

1. Vasile Baciu, fost PNL, comuna Al. I. Cuza;
2. Constantin Cibotaru, fost PNL, comuna Balş;
3. Gheorghe Cazacu, fost PNL, comuna Bârnova;
4. Gheorghe Milia, fost PNL, comuna Butea;
5. Pamfilică Brânză, fost PNL, comuna Cucuteni;
6. Dumitru Prigoreanu, fost PNL, comuna Deleni;
7. Petru Butnariu, fost PNL, comuna Dolheşti;
8. Mihai Sabadiuc, fost PNL, comuna Dumeşti;
9. Constantin Zamfirache, fost PNL, comuna Grajduri;
10. Gheorghe Ştefurac, fost PNL, comuna Holboca;
11. Ştefan Maftei, fost PNL, comuna Mogoseşti-Iaşi;
12. Georgel Popa, fost PNL, comuna Moşna;
13. Constantin Hobincă, fost PNL, comuna Moţca;
14. Cristian Râmbu, fost PNL, comuna Movileni;
15. Vasile Pârlog, fost PNL, comuna Popricani;
16. Ginovel Gheorghiu, fost PNL, comuna Roşcani;
17. Costel Hugianu, fost PNL, comuna Stolniceni Prăjescu;
18. Ştefan Timofte, fost PNL, comuna Tomeşti;
19. Daniel Creţu, fost PNL, comuna Victoria;
20. Constantin Grigoraş, fost PNL, comuna Coarnele Caprei;
21. Costel Zota, fost PNL, comuna Grozeşti.

22. Ionel Moraru, fost PDL, comuna Ruginoasa;
23. Gheorghe Rotaru, fost PDL, comuna Ţibana;
24. Iulian Marcu, fost PDL, comuna Ungheni;
25. Gheorghe Dobreanu, fost PDL, comuna Voineşti;
26. Constantin Istrati, fost PDL, oraşul Podu Iloaiei;

27. Vasile Băeanu, fost PPDD, comuna Cotnari.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite