Prefectul-poloboc şi baronul PSD. Cum abuzează legea prefectul „apolitic“ de Iaşi, Dan Cârlan, pentru a salva tronul primarului penal Gheorghe Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii juridici consultaţi de „Adevărul“ au demontat minciunile publice rostite în ultimele zile de către prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, în tentativa de a-şi motiva decizia nesuspendării din funcţie a lui Gheorghe Nichita, primarul PSD Iaşi, anchetat în arest la domiciliu de către DNA. În schimb, în cursul zilei de astăzi, prefectul de Iaşi l-a suspendat fără probleme pe şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei (PNL), aflat într-o situaţie identică.

Prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, a emis în cursul zilei de astăzi, 19 mai, un ordin prin care l-a suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi pe Cristian Adomniţei (PNL).

"Grupul de lucru constituit la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, analizând documentele comunicate de către instanţă (Curtea de Apel Iaşi) precum şi prevederile legale aplicabile, a constatat că, în condiţiile în care prevederile art. 71 din Legea nr. 215/2001 se referă doar la situaţia arestului preventiv, în comunicarea adresată instituţiei prefectului instanţa de judecată a înţeles să indice în mod expres luarea măsurii suspendării mandatului, prin aplicarea corelativă a art. 22 din Legea nr. 255/2013. În consecinţă, voinţa instanţei de judecată a fost clar orientată şi explicată ca atare spre aplicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, însoţită de întreruperea exercitării mandatului, pe durata măsurii preventive, prin suspendarea de drept a acestuia", a precizat Dan Cârlan, în argumentarea suspendării lui Cristian Adomniţei

Liberalul se află în arest la domiciliu din data de 14 mai, printr-o dispoziţie a Curţii de Apel Iaşi, fiind cercetat de către DNA pentru suspciuni de fraudă cu fonduri publice în derularea unui contract de 340.000 de lei, încheiat între instituţia pe care o conduce şi o firmă privată. În cursul zilei de mâine, 20 mai, Consiliul Judeţean Iaşi se va întâlni în şedinţă de urgenţă pentru a alege un înlocuitor al lui Adomniţei pentru perioada suspendării. Cel mai probabil, şefia forului judeţean va fi predată vicepreşedintelui Victorel Lupu, reprezentant al PSD. 

Pe de altă parte, celălalt lider administrativ important al Iaşiului, primarul Gheorghe Nichita (PSD), nu este suspendat din funcţie nici până astăzi, deşi Curtea de Apel Bucureşti a dispus aceeaşi măsură privativă de libertate ca şi în cazul lui Adomniţei – arestul la domiciliu - încă din data de 8 mai. Nichita este anchetat pentru folosirea abuzivă a resurselor instituţiilor publice din subordine pentru filarea, hărţuirea şi ameninţarea unei foste amante, angajată a primăriei.

Pentru a justifica dubla măsură în judecarea celor două speţe identice din punct de vedere legal, prefectul Dan Cârlan a declarat în ultimele zile minciuni în şir, demontate rând pe rând de către experţii juridici consultaţi de „Adevărul“. Prefectul a susţinut că este nevoit legal să aştepte să-i sosească oficial minuta şedinţei de judecată, care confirmă sentinţele judecătorilor. În plus, acea minută ar trebui însoţită, potrivit prefectului, de un document care să-i indice măsuri suplimentare, precum suspendarea, pe care ar trebui să le aplice. Minuta în cazul preşedintelui CJ Adomniţei a sosit la Prefectura Iaşi pe 15 mai.

„N-am primit absolut niciun document de la Curtea de Apel Bucureşti, privitor la primarul Gheorghe Nichita. În lipsa acestuia, nu pot lua nicio măsură“, ne-a declarat ieri Dan Cârlan. Ambele instanţe îl contrazic însă.

„Noi, prin Codul de Procedură Penală, avem obligaţia să trimitem minuta şedinţei doar organelor care pun în aplicare măsura decisă de instanţă, în speţă Poliţiei Iaşi. Lucru pe care l-am făcut“, a explicat Daniel Grădinaru, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti.

Surse ale instanţei de la Bucureşti spun că, dacă prefectul Dan Cârlan este atât de nerăbdător să aplice legea poate consulta minuta şedinţei pe portatului instituţiei, deoarece documentul este public.

Reprezentanţii Curţii de Apel Iaşi au adus precizări suplimentare, în replică la afirmaţiile prefectului Cârlan. Potrivit acestora, orice instanţă are obligaţia de a trimite către instituţia Prefecturii cuprinsul sentinţelor privitoare la categorii de înalţi funcţionari publici, precum primari sau preşedinţi de consiliu judeţean, obligativitate prevăzută în Legea Administraţiei Publice Locale, şi nu în Codul de Procedură Penală. Pe de altă parte, menţionarea, mai jos, a două articole din Legea 215/2001, a Administraţiei Publice Locale, a fost făcută doar pentru a justifica trimitea minutei către Prefectură, în niciun caz pentru a-i recomanda prefectului ce măsuri administrative să ia.

"Urmare a comunicatului de presă a Prefectului Judeţului Iaşi de astăzi, 19.05.2015, Curtea de Apel Iaşi face următoarele precizări: Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat în data de 14.05.2015 numai asupra măsurii arestului la domiciliu în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Încheierea a fost comunicată prefectului Judeţului Iaşi în data de 15.05.2015, în baza dispoziţiilor art. 71 alin. 2 şi art. 102 1 din Legea nr. 215/2001 şi art. 22 din Legea nr. 255/2013, texte de lege care impun această comunicare. Măsura suspendării din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean este în competenţa exclusivă a prefectului judeţului, conform textelor de lege sus citate", au precizat reprezentaţii Curţii de Apel de Iaşi.

Prefectul de Iaşi a admis că a văzut pe Facebook minuta procesului lui Gheorghe Nichita trimisă de către Curtea de Apel Bucureşti la Poliţia Iaşi, instituţie care trebuie să-l păzească la domiciliu. Dan Cârlan a spus, însă, că este legat de mâini şi de picioare, că nu atribuţii să o ceară şi că, până nu o primeşte oficial de undeva, nu poate lua nicio măsură în privinţa primarului PSD.

Surse juridice consultate de „Adevărul“ afirmă, însă, că declaraţiile lui Dan Cârlan indică, la prima vedere, un abuz în serviciu grav, pentru că acesta încalcă principiul de bază al rolului său de reprezentant al Guvernului în teritoriu: asigurarea legalităţii prin toate mijloacele, inclusiv prin autosesizare.

Cârlan, numit prefect pe filiera PSD

Unul dintre cei mai notorii traseişti politici din Iaşi, Cârlan a început cariera în 1995, ca membru PNL, a trecut în PD în 2004 şi s-a oprit la PSD în 2013, an a primit funcţia de director de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa. În septembrie 2014, Dan Cârlan a fost numit prefect de Iaşi de către Guvernul Victor Ponta. A intrat în atenţia mass-media imediat după ce şi-a primit mandatul. Pe 17 octombrie 2014, Cârlan şi-a câştigat porecla de "prefectul-poloboc", după ce s-a dus la Aeroportul Iaşi pentru a măsură cu o cumpănă înclinaţie pistei proaspăt inaugurate de către instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, codusă de liberalul Adomniţei.

Dan Cârlan a fost una dintre cele două propuneri, înaintate la Bucureşti neoficial de către şeful PSD Iaşi, primarul Gheorghe Nichita în septembrie 2014. Surse din mediul politic ieşean spun că celălalt candidat a fost Victorel Lupu, ex-membru PSD, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Lupu a fost „abandonat“ în cele din urmă, iar acum se va alege cu fotoliul de şef al Consiliului Judeţean.

Mai puteţi citi:

Prefectul-poloboc. Traseistul Dan Cârlan, delegatul Guvernului la Iaşi, a măsurat pista nouă a aeroportului cu o cumpănă

Portretul politrucului-traseist fericit. După 18 ani şi patru tentative ratate, noul prefect de Iaşi primeşte cadou o înaltă funcţie administrativă locală

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite