O maşină creată de studenţi ar putea revoluţiona industria auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţi de mecanică de la vârste fragede, doi studenţi basarabeni de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Iaşi au strâns fonduri şi au început să modifice singuri o maşină, astfel încât să poată fi condusă de persoane cu deficienţe locomotorii. Totul pentru a-i oferi prietenului lor de 12 ani în scaun cu rotile şansa de a se putea deplasa cu maşina proprie.

„AVAI Movement“ este povestea a doi tineri basarabeni pasionaţi de mecanică şi a unui proiect care poate produce o revoluţie în favoarea oamenilor cu probleme locomotorii. Adrian Vlas şi Ion Ababei sunt din raionul Hânceşti, Republica Moldova, şi s-au cunoscut la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde s-au şi împrietenit după ce au observat că împărtăşesc o pasiune comună pentru acest domeniu. 
 

Inspiraţi de povestea tristă a unui prieten din Republica Moldova, Alexandru Gomaniuc, care în urmă cu 12 ani a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, cei doi studenţi şi-au propus să îi schimbe acestuia viaţa, oferindu-i şansa să se deplaseze şi cu ajutorul unui autoturism. La un an de la lansare, proiectul a suferit modificări, apărute în general din cauza finanţării precare, însă scopul final a rămas mereu acelaşi.

Proiect prezentat la TEDX

În luna decembrie, „AVAI Car“ a fost prezent la conferinţa de inventică TEDx Chişinău, unde Adrian Vlas a fost unul dintre speakerii evenimentului şi a prezentat proiectul. „Adrian Vlas este un tânăr de 22 de ani care are mecanica şi ingineria în ADN-ul său. Pasiunea sa pentru tehnică a început să dea roade încă de la 11 ani, când şi-a improvizat primul triciclu. Chiar dacă maşina nu a parcurs mai mult de 5 metri, acest fapt nu l-a demotivat, ci, din contră, l-a determinat să continue. Astfel, a ajuns să obţină titlul de «Cel mai bun elev inovator», iar invenţiile sale să atragă priviri şi să provoace admiraţie. Succesul obţinut nu i-a tăiat din elan, Adrian continuând să-şi seteze scopuri şi mai mari“, l-au prezentat organizatorii TEDx Chişinău. 

Ambiţia şi dragostea faţă de mecanica auto l-au determinat să se angreneze în proiectul vieţii sale, alături de prietenul său, Ion. Colegi de cameră în căminul din Iaşi, Adrian şi Ion au dat naştere proiectului „AVAI Movement“, pentru Alexandru, tânărul cu probleme locomotorii. Proiectul cuprinde maşina, „AVAI Car“, dar şi realizarea unui scaun cu rotile electric, ale cărui baterii vor putea permite deplasarea pe o distanţă de 40 de kilometri.
 

image

„AVAI Car este o soluţie eficientă, minimalistă şi economă pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile. Automobilul este adaptat în totalitate pentru persoanele cu necesităţi speciale ale sistemului locomotor“, şi-au prezentat cei doi studenţi produsul. În primă fază, tinerii au preluat suspensia şi motorul unui Smart, o cutie de viteze automată şi şi-au personalizat caroseria, în care au încorporat mecanismul automatizat care ridică şi adaptează şoferul în faţa volanului. Acest mecanism constă într-o platformă mobilă care poate fi manevrată atât din maşină, cât şi din afară. „Platforma are la bază un mecanism complex care funcţionează datorită cilindrilor hidraulici, electromotorului şi cu ajutorul rolelor de ghidare. Sistemul este coordonat de mai mulţi senzori şi de un modul electronic programat care automatizează mişcarea cu ajutorul unei aplicaţii mobile, care este valabilă atât pentru sistemul de operare iOS, cât şi pentru Android“, a explicat Adrian. 

Detaliile tehnice care contează

Maşina are şapte air-bag-uri, cu două în plus faţă de maşinile obişnuite, o manetă pentru frână şi acceleraţie, iar pentru deschiderea şi blocarea uşilor, pornirea motorolui şi reglarea temperaturii din maşină au creat o telecomandă, dar şi aplicaţia AVAI pentru smartphone, care poate acţiona inclusiv platforma din locul scaunului şoferului. În aceste condiţii, maşina poate fi controlată inclusiv de la distanţă. Tinerii au luat în calcul inclusiv riscurile ce apar în cazul unui accident, senzorii instalaţi permiţând dezactivarea platformei şi ieşirea în siguranţă a şoferului ori depistarea focului. Celor doi tineri şi lui Alex li s-au alăturat alţi patru prieteni basarabeni, care fac voluntariat şi au diferite atribuţii în cadrul echipei, şi împreună au demarat procedurile de strângere de fonduri. Iniţial, calculaseră un necesar de 21.000 de dolari pentru a-şi duce la bun sfârşit visul, însă aşteptările lor financiare nu s-au împlinit.

Din donaţii s-au strâns circa 6.500 de dolari, cea mai mare parte de la moldoveni plecaţi în străinătate, iar de la Diaspora Engagement Hub au mai primit 4.000 de franci elveţieni, sumă destinată doar dotării atelierului de lucru. „Noi toţi facem voluntariat, astfel că ne ocupăm de acest proiect mai mult în timpul liber. Adrian are facultate, vine doar în weekend acasă şi stă în garaj să lucreze. Chiar dacă au apărut unele probleme, ne-am zis că tot vom duce proiectul la capăt. Este un om care a crezut în noi (n.r. – Alexandru) şi nu îl putem dezamăgi. O să ne mai interesăm să vedem de unde am mai putea primi ajutor. Miza finală este ca de această facilitate să beneficieze cât mai multe persoane cu deficienţe locomotorii“, a explicat Daniela Vortolomei, responsabil PR în cadrul echipei. 

Prea puţini bani 

Fondurile insuficiente i-au forţat pe cei doi tineri să renunţe la planurile iniţiale şi să apeleze la un alt autoturism, un Peugeot care presupune costuri mai mici şi pentru care se pot găsi piese mult mai ieftine. Între timp, Ion a terminat facultatea şi şi-a găsit un loc de muncă în Germania, însă Adrian şi-a găsit alte ajutoare de nădejde la el acasă şi se află pe ultima sută de metri cu terminarea maşinii. 
 

În tot acest timp, Alex arde de nerăbdare să încerce această experienţă a condusului. Deşi nu-şi mai poate folosi picioarele de 12 ani, Alex nu s-a dat bătut şi a început să se implice în tot felul de proiecte locale, în special destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii. 

image


Acum lucrează în IT, de acasă, pentru o companie locală de profil, dar spune că viaţa i s-ar schimba dacă ar putea rezolva problema transportului. „Abia aştept să fie gata maşina. În acest moment este cel mai mare vis al meu. Mai este doar un pic şi va fi realizat. Am putea dezvolta acest proiect şi încă multe alte idei mai rapid, unica problemă este partea materială. După ce o să fie gata, o să încep şcoala de şoferi, pentru că se permite doar cu maşina ta, dacă este adaptată. Eu abia aştept să încerc. Sunt sigur că o să îmi schimbe viaţa această maşină“, a spus Alex. Pe lângă locul de muncă, cel mai important proiect în care se implică Alex alături de alte persoane cu nevoi speciale este cel de convingere a instituţiilor publice să ofere condiţii de accesibilitate şi persoanelor cu probleme locomotorii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite