Moldovenii de peste Prut, între frica de război şi sprijinirea refugiaţilor. „Devine tot mai complicat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Luca / Adevărul
FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Apropierea de zonele în care se duc lupte pe frontul ucrainean face ca starea de spirit din Republica Moldova să una tensionată, în timp ce societatea de peste Prut este zguduită, la fel ca în întreaga lume, de ceea ce se întâmplă de circa două săptămâni în Ucraina, după invadarea ţării de către armata rusă.

Vulnerabilitatea Republicii Moldova în faţa unei eventuale ofensive ruseşti şi îngrijorarea oamenilor ţine şi de problemele din regiunea transnistreană, spun românii şi moldovenii de la Chişinău. 

„Chiar dacă oficialii afirmă că actualmente nu există premise pentru ca ţara să se confrunte cu un atac militar din partea Federaţiei Ruse şi că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mişcări care induc pregătirea unor acţiuni de acest gen, oamenii sunt îngrijoraţi, unii scot banii din bancomate, îşi fac provizii. 

Alţii şi-au pregătit valiza, se asigură mereu că au suficient combustibil şi la primul semnal sunt gata să plece. Cel puţin, acesta este un scenariu pe care îl iau în considerare, deşi speră că nu se va ajunge aici.  

Unii vorbesc despre posibilităţile de rezistenţă ale Republicii Moldova, care este o ţară mică şi cu o armată care practic nu contează în faţa celei ruse”, a declarat pentru „Adevărul Mihaela Rudenco, fostă jurnalistă la TVR Moldova, licenţiată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

MihaelaRudenco

Mihaela Rudenco, jurnalistă / FOTO: Mihaela Rudenco

În acelaşi timp, mii de moldoveni s-au mobilizat să ajute refugiaţii din Ucraina, pe care i-au cazat în centrele instituite de către autorităţi, la rude sau pur şi simplu i-au primit în mijlocul familiilor lor, aşa cum se întâmplă şi în România. „Potrivit experţilor, problema principală o reprezintă dependenţa de gazul rusesc, dar şi dezvoltarea schimburilor comerciale, în principal, ale exportului, importului şi cooperării economice cu Rusia şi Ucraina. Ne aşteptăm la noi scumpiri în lanţ. Starea de spirit este, în general, una destul de tensionată. Există multă propagandă şi dezinformare în spaţiul mediatic, pe reţelele sociale”, a mai spus Mihaela Rudenco. 

Oboseală morală

Locuitorii din Republica Moldova spun că oboseala morală şi îngrijorarea au pus stăpânire pe o bună parte dintre cei de peste Prut. 

„Comunic cu prieteni şi cunoscuţi şi majoritatea au acelaşi sentiment. Unii se gândesc să plece, pentru că ştiu de ce este în stare Kremlinul, şi apoi, din ceea ce comunică o parte din sursele la care apelăm, Moldova ar urma, iar Ucraina luptă acum nemijlocit şi pentru noi”,  a transmis de la Chişinău şi Radmila Popovici, nepoata actriţei românce Ileana Popovici, scriitoare stabilită în Republica Moldova. 

Radmila Popovici susţine că în Republica Moldova există, în prezent, surse de informare credibile, în pofida anumitor influenţe. 

„Devine din ce în ce mai complicat, dar mobilizarea este fără precedent cum, de altfel, fără precedent este această situaţie pentru Republica Moldova, o ţară mică ce are o economie slabă, dar care se comportă cu deschidere şi implicare de un înalt grad de omenie. 

Cu toate că rămăşiţele sunt multe şi influenţa propagandei se resimte, beneficiem de o presă care prezintă situaţia reală, avem încă acces la surse credibile ruse pe internet, cu toate că multe au fost eliminate de Kremlin şi, dincolo de încercările de dezbinare şi învrăjbire, dispunem de mai mult discernământ decât altădată”, a conchis scriitoarea de la Chişinău. 

RadmilaPopovici

Radmila Popovici / FOTO: Radmila Popovici

Datele oficiale arată că în perioada 24 februarie – 8 martie, peste 250.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în Republica Moldova, dintre care peste 101.000 persoane au rămas pe teritoriul vecin, restul continuându-şi drumul către România sau alte state din vestul Europei. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ce spun serviciile secrete ale SUA despre următoarele acţiuni ale lui Putin contra Ucrainei şi despre posibilitatea unui atac nuclear

De ce Rusia nu a întrerupt comunicaţiile telefonice şi internetul în Ucraina?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite