Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere ca predarea religiei în şcoli să fie garantată în viitoarea Constituţie a României, iar numele Dumnezeu să apară în paragrafe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În mijloc, ÎPS Mitropolitul Teofan, înconjurat de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Romanului şi Bacăului FOTO doxologia.ro
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În mijloc, ÎPS Mitropolitul Teofan, înconjurat de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Romanului şi Bacăului FOTO doxologia.ro

Sinodul mitropolitan al celei mai importante entităţi teritoriale a Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ultima şedinţă că este necesară iniţierea unui lobby intens pentru statuarea importanţei religiei creştin-ortodoxe în viitoarea lege fundamentală a ţării.

UPDATE 16.20 Deputatul PSD, Ciprian Nica, a declarat, miercuri, că este de accord cu adoptarea, în cadrul comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, a propunerii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de a legifera apartenenţa la religia creştin-ortodoxă.

"Cum eu îl cunosc pe IPS Teofan şi ştiu trăirea lui religioasă deosebită care mie mi-a ajuns la inimă, iar ca fapt generalizator al nostru, al românilor noi suntem un popor creştin ortodox prin excelenţă şi catolici... Probabil în preambulul Constituţiei să scriem undeva că suntem popor creştin nu este rău, pentru că din păcate eu observ o ofensivă a altor secte religioase care numai în credinţa lui Dumnezeu nu te duc şi noi, poporul român, dacă am rezistat de 2.000 de ani sau poate de mai mult timp, de când l-am avut pe domnul Isus Cristos numai cu credinţa lui Dumnezeu am rezistat. Cred că nu e rea ideea", a răspuns deputatul PSD, potrivit Mediafax.

UPDATE  16.15 Deputatul PNL Petre Roman consideră că ar trebui găsită o formulă de compromis pentru armonizarea,  la nivel constituţional, a religiei naţionale cu legislaţia europeană.

„Noi afirmăm în Constituţie că România este un stat laic (...) Ştiţi bine că atunci când s-a încercat să se elaboreze o Constituţie a Europei, aceste referiri n-au fost până la urmă acceptate. Prin urmare, cu toată deschiderea pentru această propunere, va trebui să găsim o formulă care să facă apel atât la să spunem sursele naţiunii noastre, în care fără îndoială că există credinţa în Dumnezeu, şi ideea că statul ca stat modern este un stat laic. Vom vedea în ce măsură această chestiune este posibilă", a declarat Roman, potrivit Mediafax.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ultima şedinţă a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a stabilit direcţii de urmat în următoarea perioadă, care denotă o strategie de intensificare a prozelitismului, atât la nivel administrativ regional, cât şi la nivel guvernamental.

Una dintre hotărârile luate în premieră la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi pe data de 5 martie vizează începerea unui lobby politic pentru influenţarea unor paragrafe din viitoarea Constituţie a României. Comunicatul oficial trimis de Arhiepscopia Iaşiului vorbeşte despre "iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării".

Propunerea a ajuns deja la membrii comisiei parlamentare care lucrează pentru revizuirea Constituţiei, care au reacţionat la începutul şedinţei de astăzi, 13 martie. Senatorul PSD, Toni Greblă se arată surprins. 

"Propunerea merită examinată, dar eu cred că România a fost şi trebuie să rămână un stat laic. Sigur că morala creştină ar trebui să ne guverneze activitatea în cea mai mare parte din timpul pe care îl petrecem în această lume, dar acestea sunt deziderate, nu sunt norme pe care să le poţi trece într-o lege, fie ea şi legea fundamentală a ţării. Trebuie avut în vedere că, deşi populaţia României în proporţie de peste 90% este ortodoxă, totuşi toate ţările europene sunt state laice. Sunt câteva excepţii în toată lumea. Restul populaţiei de până la 100% probabil n-ar fi foarte încântat de o asemenea idee. Pe de altă parte, cred că trebuie să păstrăm tradiţia şi România să rămână un stat laic. Nu putem constituţional, juridic şi nici nu cred că ar mai trebui să avem o Constituţie în acest sens, ar trebui ca Biblia să fie Constituţie şi şeful statului să fie patriarhul. Poporul român s-a format odată cu creştinismul, însă pe teritoriul vechii Dacii a existat viaţă şi mult înainte", a spus Toni Greblă, membru al comisiei parlamentare, pentru Agerpres. 

Un răspuns similar a fost înaintat şi de Florin Iordache, secretarul comisiei parlamentare.

Nici politologii nu se arată receptivi la iniţiativa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. "Întreaga tradiţie a modernităţii politice europene de 200 de ani încoace este orientată spre un proces de laicizare a instituţiilor statului. Rolul Bisericii Ortodoxe Române în istoria acestei ţării, unul de altfel important, trebuie precizat şi căutat doar în manualele de istorie, în cadrul unor simpozioane sau alte evenimente speciale. Nu trebuie precizat în Constituţie. Este o anomalie ca în secolul XXI să existe astfel de prevederi în Constituţia României. Predarea religiei în şcoală o consider o anormalitate educaţională. Fiecare părinte trebuie să aibă posibilitatea de a decide dacă copilul lui trebuie să urmeze astfel de cursuri", a declarat politologul ieşean Daniel Şandru, blogger adevarul.ro

Sinodul mitropolitan a mai cerut la capătul şedinţei din 5 martie şi "analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional-religioasă în judeţele din regiunea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 1992-2011".

Profesor în Drept la SNSPA şi specialist în geopolitică, Marius Văcărelu a scris pe  Academia Română şi modificarea Constituţiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite