Minunea imobiliară de sute de mii de euro a Mitropoliei Moldovei. Cum au cumpărat clericii din Iaşi un teren al statului la preţ de chilipir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă
Centrul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a cumpărat, recent, un teren şi clădirea în care a funcţionat o centrală telefonică de la fostul Combinat de Utilaj Greu la jumătate de preţ. Pe foste terenuri ale combinatului, intrate în posesia Mitropoliei încă din 1999, unitatea religioasă derulează afaceri cu servicii medicale şi închirieri de spaţii pentru evenimente.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a crescut patrimoniul imobiliar chiar în ajunul Bobotezei. Cea mai puternică fundaţie ieşeană a participat la o licitaţie organizată de administratorul judiciar al combinatului Fortus, unde acţionar majoritar este statul prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, şi a achiziţionat un teren de 3.000 mp şi o centrală telefonică din vecinătatea proprietăţilor pe care deja le deţine în zonă.

Expansiunea MMB pe terenurile fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) a început în anul 1999, când prin intermediul unei Hotărâri de Guvern a primit cu titlu gratuit o clădire nefinalizată, aici fiind construită o parte a actualului Centru Medical Providenţa, respectiv Centrul de Diagnostic şi Tratament, cu un laborator încorporat. Tot în acelaşi an, unitatea de cult a achiziţionat de la fostul Combinat de Utilaj Greu fundaţia şi scheletul de beton al unei clădiri ce trebuia să fie creşa unităţii industriale Fortus, aici fiind înfiinţat Centrul de Educaţie şi Formare Medicală Providenţa. În tot acest timp, afacerea MMB din sectorul medical s-a dezvoltat considerabil, astăzi funcţionând în acea zonă un spital şi o policlinică, dar şi un centru cu săli spaţioase în care sunt găzduite evenimente private (inclusiv petreceri) şi conferinţe.

Toate aceste afaceri au contribuit din plin la creşterea veniturilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi transformarea acesteia în cea mai puternică fundaţie dintre cele 3.500 existente în judeţul Iaşi, din punct de vedere al veniturilor obţinute, dar nu şi al excedentului (n.r. - profitului).  În 2015, MMB a reuşit să obţină venituri totale de 69,2 milioane lei şi un excedent de 2,94 milioane lei, în condiţiile în care îşi stabiliseră un plan de venituri de 58,6 milioane lei, dar un excedent de 6,5 milioane lei. Reprezentanţii MMB au cheltuit în 2015 peste aşteptări, atât cu activitatea economică, cât şi cu activităţile filantropice, adică 66,3 milioane lei, faţă de planul de 52,1 milioane lei, ceea ce a dus la diminuarea excedentului. Comparativ cu anul 2014, MMB a avut îmbunătăţiri în privinţa veniturilor, când a avut încasări totale de circa 53,6 milioane lei, dar a avut de suferit la nivelul excedentului, care în urmă cu doi ani s-a apropiat de valoarea de şapte milioane lei.

Anul 2017 a început pentru Mitropolie cu o nouă achiziţie imobiliară, vânzătorul fiind aceeaşi companie, Fortus SA, de această dată aflată într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere financiar. După preluarea primelor terenuri de la Fortus, în spaţiul public au mai apărut uneori informaţii referitoare la intenţia unităţii de cult de a achiziţiona pavilionul administrativ al combinatului, dar nu s-a concretizat nicio tranzacţie. Acum, după venirea la Fortus a celui de-al zecilea administrator judiciar, Mureş Insolvency, s-a procedat din nou la scoaterea la vânzare a bunurilor, centrala telefonică şi terenul aferent putând fi valorificate separat. 

„S-a dorit o cale de acces”

La licitaţia din 5 ianuarie, s-a prezentat MMB care a plătit 120.000 euro fără TVA pentru a cumpăra terenul (n.r. - şi drumul de acces aferent) în suprafaţă totală de 3.000 mp din vecinătatea Centrului Providenţa, pe care este construită şi fosta centrală telefonică, ce are o suprafaţa construită de 248,5 mp. Preţul plătit de MMB reprezintă jumătate din valoarea de evaluare a imobilului. Potrivit reprezentanţilor MMB, scopul efectuării acestei achiziţii a fost de a obţine o nouă cale de acces spre clădirile existente în zonă. 

„Ideea este că s-a dorit o cale de acces către Spitalul Providenţa, deoarece este un teren din vecinătatea spitalului. În prezent, accesul se face pe la intrarea dinspre oraş şi se trece prin parcarea mare de la Centrul de Conferinţe şi nu este foarte potrivit. Vrem acces, cum ar veni, şi dinspre Lunca Cetăţuii. Deocamdată nu ştiu să fie vreun plan pentru o extindere, nu ştiu dacă este spaţiu, dar se poate avea în vedere. Legat de preţ, nu am detalii, nu ştiu dacă se va face vreo compensare sau se va plăti suma de la licitaţie”, ne-a explicat, ieri, părintele Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al MMB.  

Potrivit unor surse din interiorul combinatului, MMB ar avea de primit bani de la Fortus deoarece din luna mai a anului trecut, când combinatul a rămas fără energie electrică, Centrul Providenţa a asigurat curent pentru a funcţiona faxul şi alte aparate. Astfel, costurile suportate de MMB în contul Fortus ar urma să acopere o parte din valoarea activului imobiliar achiziţionat. Administratorul judiciar nu a putut fi contactat, ieri, pentru un punct de vedere.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite