Medicul care a făcut o pasiune din a scrie frumos: „Caligrafia se aseamănă destul de mult cu meditaţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursuri de caligrafie ţinute de medicul Lavinia Bejenariu FOTO facebook
Cursuri de caligrafie ţinute de medicul Lavinia Bejenariu FOTO facebook

În era digitală, într-o lume în care din ce în ce mai puţini oameni aleg să scrie de mână, o absolventă de Medicină din Iaşi, Lavinia Bejenariu (26 de ani), readuce la modă caligrafia.

În viaţa de zi cu zi, Lavinia Bejenariu este medic rezident în psihiatrie şi lucrează la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi. În timpul liber, însă, are o pasiune mai puţin întâlnită la un medic: caligrafia. Această pasiune a venit cu timpul, nu a ştiut nici ea din primii ani de şcoală că va fi atât de fascinată de relaţia dintre mână, peniţa de stilou şi o coală de hârtie. Dimpotrivă.

Fetiţa care scria destul de urât

„Ştii cum în fiecare clasă era fetiţa aceea mică, drăgălaşă care avea cel mai frumos scris şi pe care învăţătoarea o dădea mereu exemplu? Ei bine, eu nu am fost niciodată fetiţa aceea. Oricât m-aş fi străduit, nu reuşeam să trec de calificativul «Bine» pentru scris. Învăţătorul meu a făcut tot posibilul să mă determine să scriu frumos, dar nu prea a avut succes“, mărturiseşte ea zâmbind.

Până în liceu, Lavinia îşi aminteşte că scria destul de urât, deşi diriginta sa de atunci, care îi era şi profesoară de limba şi literatură română, insista foarte mult pe importanţa scrisului frumos. Abia după câţiva ani, actuala rezidentă în psihiatrie a descoperit primul stilou care a fascinat-o şi pe care nu a ştiut să îl folosească din prima. I-au îndrumat primii paşi în caligrafie doctorii Liviu Marcu şi Cipriana Mihăilă. Cu ajutorul lor a descoperit Lavinia Bejenariu frumuseţea, eleganţa şi plăcerea scrisului de mână, „a literelor care dansează pe hârtie şi spun o poveste“.

Lavinia Bejenariu, medicul care predă caligrafia FOTO Andrei Popa

Medicul şi caligrafia
„Caligrafia se aseamănă destul de mult cu meditaţia. Vieţile noastre cotidiene au tendinţa de a fi foarte agitate, mereu pe fugă, iar caligrafia te face să încetineşti, să te concentrezi pe mişcările circulare şi repetitive care dau cadenţă şi care ajung să se sincronizeze cu ritmul în care respiri. Atunci gândurile noastre iau o mică pauză şi astfel ai un moment pentru tine“, este de părere Lavinia.

În mentalitatea colectivă există stereotipul conform căruia medicii nu sunt tocmai pricepuţi la caligrafie, unii au chiar un scris indescifrabil, iar Lavinia spune că în activitatea sa de zi cu zi de la Spitalul de Psihiatrie, scrisul i se încadrează în stereotipul colectiv. Acest lucru se datorează volumului mare de muncă şi timpului insuficient necesar pentru a caligrafia fiecare cuvânt. „Caligrafia este, într-adevăr, în antiteză cu meseria pe care mi-am ales-o. Sper că voi reuşi să le îmbin astfel încât să se armonizeze.“ Când scrie caligrafic, cu stiloul, tocul sau peniţa, litera preferată a Laviniei este „B“ mare de mână, poate şi datorită faptului că şi-a scris numele de multe ori şi a reuşit să o contureze cel mai bine. 

Lavinia Bejenariu îşi aminteşte şi acum cu placere de primul curs de caligrafie pe care l-a ţinut la o petrecere a burlăciţelor. Viitoarea mireasă era foarte pasionată de crafting şi a lucrat cu ea câteva scrisori pentru nuntă. „Mi-a plăcut foarte mult entuziasmul cu care au lucrat fetele, fericirea lor când au văzut scrisorile în plic sigilate. Toate aceste lucruri m-au încurajat să continui să organizez astfel de workshopuri.“

Ateliere de caligrafie pentru dezvoltarea artistică a comunităţii

De la primul său atelier, Lavinia a ales să se implice din ce în ce mai mult în activităţi prin care să îşi ajute membrii comunităţii în care trăieşte şi profesează. Majoritatea evenimentelor pe care le-a organizat până acum au fost fără taxă. Pentru acestea a reuşit să obţină sponsorizări pentru materiale. Pentru altele, însă, a pus o taxă pentru a cumpăra seturile de caligrafie, plicurile, sigiliile, ceara, ramele. Întrebată care sunt, totuşi, costurile pentru cei care vor să facă astfel de cursuri de caligrafie, Lavinia spune că depinde foarte mult de materialele care sunt implicate: dacă se caligrafiază cu un brushpen sau dacă se folosesc tocuri şi peniţe, sigilii, ceară.

În Iaşi a avut, de exemplu, ateliere de lucru unde le-a pus la dispoziţie participanţilor uneltele şi tehnicile necesare pentru a crea: la „Şotron. Festivalul copilăriei“ unde au lucrat copiii şi părinţii împreună, la „Street Delivery“ şi la „Rocanotherworld“, unde a abordat o temă mai interesantă şi inedită, a construit instrumente de scris din doze metalice de suc şi le-a folosit pe post de peniţe. 

„Consider că toţi avem spirit creativ, artistic, doar că de multe ori ne ancorăm în ideea că «eu nu am talent». Prin workshop-urile pe care le ţin, vreau să trec peste acest concept şi să le ofer participanţilor mijloacele de a crea, să îi îndrum în acest proces“, este convinsă Lavinia. Scrisul cu tocul şi cu peniţa e destul de anevoios, mai ales pentru începători şi rezultatele apar după mai multe ore de studiu şi îndrumare, după cum recunoaşte tânăra. 

Lavinia Bejenariu la "Rocanotherworld" FOTO Facebook

Terapia prin scris

Terapia prin caligrafie

Medic de profesie, Lavinia îşi doreşte să folosească scrisul şi în terapie, la cabinet, sau pentru a-i ajuta pe tineri în dezvoltarea personală şi emoţională. „Ca rezident psihiatru, aş vrea să includ terapia prin artă ca parte din practica mea curentă“, spune aceasta. Deja am făcut un atelier de acest gen cu grupul de suport al pacienţilor care aud voci, la iniţiativa Asociaţiei «În dialog».“ Terapia prin artă este o modalitate de a ne înţelege mai bine, de a ne elibera tensiunile şi anxietăţile, de a ne dezvolta inteligenţa emoţională, abilităţile de comunicare, exprimare şi relaţionare. De multe ori, putem depăşi anumite dificultăţi de comunicare, atunci când experienţa noastră este dincolo de capacitatea de relatare prin cuvinte. Caligrafia reuşeşte să ne ancoreze  în momentul prezent, să ne distragă atenţia de la grijile care ne ocupă mintea şi să ne ofere mai multe momente de linişte şi de inspiraţie, după cum le arată experienţa Laviniei şi cursanţilor sau pacienţilor săi.

Lavinia Bejenariu la unul dintre cursurile sale de caligrafie FOTO Ciprian Ursu

Profesoara de caligrafie

De asemenea, anul acesta, Lavinia Bejenariu a fost invitată de psihologul sucevean Daniela Mariana Niţu să ţină cursuri de caligrafie în cadrul proiectului „Să ştiu, să pot, să vreau, să reuşesc“, inedit ca temă şi format, conceput, aplicat şi susţinut de Asociaţia „Paradox“, în care activează un grup de medici, profesori, psihologi, economişti, specialişti din diverse domenii. Astfel, peste 70 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ioan Vicoveanul“ din Vicovu de Jos au fost ajutaţi să înveţe mai bine, să se dezvolte, să aibă încredere în ei înşişi şi în ceea ce vor putea realiza în viaţă şi, în acelaşi timp, să ia contact direct cu persoane care practică cu succes diferite meserii care i-ar putea inspira.

Întrebată cum vede viitorul scrisului de mână, într-o societate excesiv tehnologizată, Lavinia Bejenariu este convinsă că acesta nu va dispărea niciodată, deşi există o tendinţa tot mai mare de a utiliza gadget-urile şi tehnologiile de ultimă generaţie pentru a ne satisfice nevoile cotidiene. În opinia sa, sunt foarte mulţi oameni care încă apreciază o peniţă care alunecă pe hârtie, mirosul de cerneală, aspectul unei pagini proaspăt scrise.

Mai puteţi citi:

Tânăra care câştigă bani compunând poezii pentru nunţile altora. Cât costă o creaţie scrisă la comandă, în funcţie de numărul de versuri sau de caligrafie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite