Mecanismul electoral perfect. CSMS Iaşi, echipa de fotbal care câştigă doar înainte să fie ales primarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de fotbal subvenţionată din bani publici la Iaşi a promovat în acest an în prima ligă, dar n-a câştigat niciun meci în primele nouă etape ale sezonului şi ocupă confortabil ultimul loc al clasamentului la zi. Statistica arată însă că, în anii când se alege primar Gheorghe Nichita la Iaşi echipa locală de fotbal "duduie".

Jucătorii echipei CSMS Iaşi au reuşit "performanţa" de a fi singurii componenţi ai unei echipe din Liga 1, care n-a câştigat niciun meci în primele nouă etape ale sezonului 2014-2015. Au reuşit doar patru egaluri, iar cele patru puncte îi plasează pe locul 18 al clasamentului, din 18 posibile.

Echipa a fost preluată din toamna lui 2013 de către antrenorul Marius Lăcătuş, care a reuşit s-o promoveze în prima ligă a campionatului naţional de fotbal în mai 2014, în preajma scrutinului pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European. "Fiara" a fost demisă însă după primele 5 etape, perioadă în care n-a adunat decât 3 puncte, din tot atâtea egaluri.

Lăcătuş a fost înlocuit la sfârşitul lunii august de către Ionuţ Chirilă, iar ziariştii de la Pro Sport au remarcat că fiul fostului mare gazetar sportiv Ioan Chirilă a fost instalat la Iaşi la distanţă de zece zile după ce a fost suprins de fotografi discutând cu premierul Victor Ponta. Primul ministru l-ar fi influenţat ulterior pe subordonatul de partid Gheorghe Nichita, primarul PSD de Iaşi, să-l angajeze pe Chirilă.

Voinţa baronului PSD de Iaşi a putut fi impusă în condiţiile în care echipa de fotbal CSMS este finanţată în proporţie de peste 95% de către Primăria Iaşi. În ciuda obligaţiilor legale, primarul Nichita refuză sistematic să prezinte bugetul real al echipei de fotbal şi modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

La nivel local, se speculează că Wesley, atacantul adus în vară la CSMS, ar primi un salariu lunar de 30.000 de euro, unul dintre cele mai mari din Liga 1. Cu toate acestea, rezultatele n-au apărut. Echipa joacă lamentabil şi sub Ionuţ Chirilă, care a obţinut doar 1 punct în cele patru etape cât a antrenat la Iaşi.


Clasamentul din data de 29 septembrie ale Ligii 1, cu CSMS Iaşi ocupând ultimul loc

image

Chiar şi după venirea lui Marius Lăcătuş, în toamna anului trecut, formaţia a avut un sfârşit de tur de campionat dezastruos, spre revolta suporterilor locali ai echipei. În retur, după un cantonament costisitor pe bani publici petrecut în Antalya, jucătorii şi-au schimbat radical comportamentul şi au obţinut un şir lung de rezultate pozitive.

Un scenariu asemănător s-a petrecut la Iaşi în primăvara anului 2012, an din care datează precedenta promovare a echipei în prima ligă, cu puţin timp înainte de alegerile locale, care i-au adus lui Gheorghe Nichita (PSD) un al treilea mandat în fruntea Primăriei Iaşi.

Formaţia a retrogradat din nou în sezonul 2012-2013, după un parcurs mediocru în prima divizie.

Dezmăţ pe bani publici

Una dintre cele mai importante realizări ale echipei este considerată promovarea, după o pauză de zece ani, din sezonul 2003-2004, an în care Nichita, numit interimar la şefia Primăriei Iaşi, după plecarea fostului primar Constantin Simirad ca ambasador al României în Cuba, s-a instalat oficial, prin vot, la cârma primăriei.

În timpul mandatelor lui Gheorghe Nichita, echipa de fotbal a înghiţit sume ameţitoare din bugetul public al Primăriei Iaşi, atât prin alocare directă, cât şi prin sponsorizările mascate ale regiilor şi societăţilor din subordinea municipalităţii. În schimb, a obţinut rezultate mediocre, cea mai bună clasare fiind un loc 11 în prima divizie, în sezonul 2007-2008, un nou an electoral la Iaşi, care a consemnat al doilea mandat al lui Nichita la primărie.

Primarul a ştiut să se îngrijească de suporterii de nădejde de-a lungul timpului. Unul dintre cei mai influenţi oameni din galerie, Marius Şrainer s-a perindat de-a lungul timpului în locuinţele Primăriei fără să plătească aproape nimic. Şrainer (24 de ani) s-a mutat în noiembrie 2005 într-un apartament ANL dintr-un bloc din Iaşi locuit de procurori, judecători, poliţişti.

Plătea pe atunci o chirie de doar 40 de lei lunar, dar s-a mutat în 2008 într-un apartament cu două camera din Mircea cel Bătrân, care făcea partea din vechiul fond locativ de stat. Şrainer a reuşit să cumpere locuinţa cu 3.600 de lei, şi nu 50.000 de euro, la cât era evaluat o astfel de locuinţă. Un an mai târziu, şmecherul de la galerie, participant în campaniile electorale organizate de Gheorghe Nichita, a vândut apartamentul cu suma de 116.000 de lei.

Mai puteţi citi:

FOTO Istoria fotbalului la Iaşi. 68 de ani de existenţă, opt denumiri ale echipei, zece retrogradări în diviziile inferioare şi un singur sezon de povestit nepoţilor

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primăria Iaşi. Paguba pentru statul român, aproape 150 de milioane de lei

Fotbalul pe bani publici - o afacere voit falimentară. Studiu de caz: Politehnica Iaşi

CSMS Iaşi s-a lepădat de numele „Politehnica“ de frica datoriilor

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Lux pe bani publici. Şefii CSMS Iaşi au deplasat o delegaţie impresionantă în cantonamentul din Antalya, achitat cu generozitate din taxele contribuabililor

Nebuloasa banilor publici băgaţi la Iaşi în fotbalul falimentar. Primăria refuză să dezvăluie bugetul CSMS Iaşi pentru 2012

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite