Jumătate dintre studenţii celei mai vechi universităţi din ţară renunţă la facultate după primul an de studiu
0Statisticile Universităţii ‘’Alexandru Ioan Cuza’’ din Iaşi arată că, deşi în fiecare an se înscriu câte 6.000 de boboci, doar jumătate dintre ei ajung să dea examenul de licenţă. Majoritatea tinerilor renunţă la facultatea aleasă chiar după primul an de studiu, când îşi dau seama fie că nu le place, fie că taxele de studiu sunt prea mari şi nu şi le permit.
În fiecare an, în perioada înscrierilor la facultate, este o aglomeraţie de nedescris pe holurile celei mai vechi universităţi din ţară. Aproape 6.000 de tineri se înscriu în fiecare an la una din cele 15 facultăţi din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Numai că foarte mulţi renunţă şi se ajunge ca din cei 6.000 de tineri înscrişi iniţial, doar 3.000 să finalizeze cursurile. Aşa arată statisticile sumbre ale instituţiei de învăţământ superior.
Reprezentanţii universităţii cred că se ajunge în această situaţie şi din cauza admiterii mult prea uşoare care se face pe bază de dosar.
‘’Pocentul celor care ajung absolvenţi a variat între 50% şi chiar 70%. Cred că s-a ajuns în această situaţie şi din cauza admiterii. Cât timp iei tineri pe bază de dosar, fără un filtru, un examen aşa cum se făcea pe vremuri, atunci cred că aşa va fi rezultatul statisticilor’’, spune prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Motive diverse pentru renunţarea la studii
Tinerii renunţă la studii din motive diverse. Unii constată după primul semestru că au făcut o alegere greşită pentru că nu le place şi nici nu li se potriveşte facultatea. Alţii nu pot face faţă exigenţelelor de la ore şi nici celor financiare. Aleg fie să se angajeze, fie se îndreaptă către alte facultăţi.
Tinerii recunosc că de multe ori sunt tentaţi să renunţe la studii. ‘’Când am ales facultatea aveam alte aşteptări. Nu de puţine ori am zis că renunţ. Mă aşteptam să fie ceva mai multă practică. Ai foarte mult de învăţat, de tocit, iar taxele sunt imense’’, spune o studentă de la Litere.
Psihologii spun că tinerii care renunţă la facultate sunt cei care au ales-o din start greşit. ‘’Mulţi îşi aleg facultatea în funcţie de tendinţa perioadei sau de alegerile pe care le fac prietenii lor. Ei nu ştiu exact în ce constă facultatea aleasă şi nici ce îşi doresc să facă mai departe”, spune psihologul Daniela Mitrofan. Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ia în calcul ca de anul viitor admiterea să se facă pe baza unui examen.
Vă mai recomandăm: