Investiţie inutilă la Iaşi. Într-un sat fără elevi se construieşte o şcoală imensă. Jumătate dintre clasele în care s-au băgat sute de mii de euro vor fi goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala imensă care se construieşte în satul Voroveşti
Şcoala imensă care se construieşte în satul Voroveşti

Bani aruncaţi în localitatea Voroveşti din Iaşi unde se ridică o şcoală cu şase săli de clasă, dar unde mai bine de jumătate dintre ele vor rămâne goale din lipsă de copii. Peste 300.000 de euro, bani de la Banca Mondială, sunt investiţi în această clădire la care lucrările au început din 2012. Autorităţile locale se văd acum nevoite să-i găsească o destinaţie.

În satul Voroveşti din comuna ieşeană Miroslava se lucrează neîntrerupt la construirea unei şcoli moderne, cu şase săli de clasă. Este o construcţie imensă, dar care cel mai probabil va rămâne mai mult goală. Deşi într-o sală încap în jur de 30 de elevi, deci capacitatea şcolii este de 180, în sat nu sunt mai mult de 80 de copii. Din 2012 şi până în prezent, aceştia fac naveta la şcolile din satele vecine, Miroslava şi Uricani, iar părinţii multora au decis să-i transfere chiar la unităţile de învăţământ din oraş.

Autorităţile locale critică decizia Ministerului Educaţiei de a costrui o şcoală atât de mare, mai ales că nici spaţiul ales nu este unul foarte inspirat.

‘’Şcoala aceasta este construită pe spaţiul fostei şcoli, dar este undeva la 2 kilometri de capătul satului, pe un deal. Trebuia undeva mai la poalele satului ridicată. Sincer, dacă este să ne raportăm la numărul de elevi, o şcoală atât de mare nu era necesară. Una cu trei clase era suficientă. Din păcate, nu am fost şi noi întrebaţi când s-a decis ridicarea ei. Trebuiau să facă un studiu şi să vadă care este sporul demografic, poate aşa ar fi realizat că populaţia şcolară este în scădere’’, spune Vasile Bulbaşa, viceprimarul comunei Miroslava. 

Părinţii nu îşi mai aduc copiii la această şcoală

Proiectul care vizează construcţia acestei şcoli a fost început în 2012, dar lucrările au fost întrerupte câteva luni mai târziu. S-au investit 300.000 de euro, bani de la Banca Mondială. Deşi părinţii admit că şcoala este frumoasă, modernă, mulţi spun că nu îşi vor mai da copii la unitatea din sat. ‘’Copiii mei merg la o şcoală din Iaşi. Sincer, sunt foarte mulţumită de cum învaţă acolo, îi duc eu cu maşina pentru că lucrez în oraş, distanţa nu este mare, în 15 minute sunt acolo. Nu îi mai aduc la sat. E bine că se construieşte o şcoală, dar nu cred că era nevoie de una atât de mare’’, spune o localnică. 

Şi dascălii sunt de părere că era mai bine dacă se extindea şcoala din centrul de comună în loc să se facă una la Voroveşti. 

‘’La Miroslava era cel mai bine dacă se extindea şcoala pentru că aici sunt destul de mulţi copii. La Voroveşti nu este poziţia cea mai bună, aceste investiţii trebuie luate foarte în serios’’, spune Beatrice Iosub, directorul Şcolii Gimnaziale ''Colonel Constantin Langa'' din Miroslava. 

Pentru ca şcoala din Voroveşti să nu rămână goală, autorităţile locale iau în calcul să transfere o parte dintre copiii de la unitatea din Miroslava. 

Vă mai recomandăm:

Groapă în loc de şcoală. În judeţul Iaşi s-a bătut recordul: în trei ani s-a săpat doar fundaţia pentru o nouă unitate de învăţământ

Extremele învăţământului românesc: într-o comună elevii învaţă înghesuiţi în postul de Poliţie, în alta, o clădire cu etaj este la dispoziţia a doar 15 preşcolari

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite