Intervenţii amânate la Spitalul de Pediatrie din cauza a prea puţine săli de operaţie. Lista de aşteptare se întinde pe  trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Copii ''Sfânta Maria'' din Iaşi, unitate care deserveşte întreaga Moldovă, are doar patru săli de operaţie, deşi necesarul ar fi dublu. În multe situaţii, cu excepţia urgenţelor, copiii, deşi sunt programaţi la intervenţie chirugicală, au de aşteptat şi câte o săptămână în spital ca să fie operaţi.

Copiii care ajung la operaţie la cel mai mare Spital de Pediatrie din Moldova trebuie să aştepte cu săptămânile pentru a beneficia de intervenţie chirurgicală. S-a ajuns în această situaţie pentru că unitatea medicală are numai patru săli de operaţie dotate corespunzător. Culmea, o a cincea sală pentru operaţii este amenajată în spital de aproape doi ani, dar nu are aparatura de anestezie necesară şi nu poate fi folosită. Ar fi nevoie de câteva sute de mii de euro pentru a o da în folosinţă, bani pe care unitatea nu îi are.

‘’Spitalul este vechi, când a fost proiectat nu era o cazuistică atât de mare şi de aceea sunt numai patru săli de operaţie. La a cincea lucrăm ca să o punem în funcţiune. Până acum nu am avut bugetul necesar. Ne dorim ca această sală să fie special pentru intervenţii ORL şi pentru intervenţii endoscopice’’, spune Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ‘’Sfânta Maria’’ Iaşi.

Părinţii sunt nemulţumiţi

Din cauză sunt prea multe cazuri care trebuie operate şi prea puţine săli s-a făcut o listă de aşteptare pentru bolnavi care se întinde pe trei luni. Prioritate au urgenţele. Părinţii sunt la rândul lor nemulţumiţi că unitatea nu are mai multe săli în blocul operator unde lucrează 30 de chirurgi. 

‘’Ar trebui să facă rost de bani şi să o dea în funcţiune şi pe a cincea. Chiar şi aşa cred că tot ar fi insuficiente. Este inadmisibil ca cel mai mare spital pentru copii din Moldova, unde vin cazuri atât de grave, să nu aibă săli de operaţie’’, spune un părinte.

În fiecare zi, la Spitalul de Pediatrie se efectuează pe lângă urgenţe în medie 25 de operaţii. Anual, la această unitate sunt trataţi peste 20.000 de copii.

Vă mai recomandăm:

Lipsesc aparatele care îi ajută pe copiii în stare critică să respire. Medicii din Iaşi îi salvează  cu metode rudimentare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite