Discipolul lui Ion Creangă a lansat la Iaşi "Isprăvile lui Guguţă", «o carte cu umor subtil, de respiraţie universală», potrivit New York Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spiridon Vangheli, foto Adevarul
Spiridon Vangheli, foto Adevarul

Scriitorul basarabean Spiridon Vangheli a lansat sâmbătă, 15 iunie, la Iaşi, cartea “Isprăvile lui Guguţă”, volum tradus deja în 38 de limbi şi elogiat de presa din SUA.

Criticul literar Ioan Holban îl consideră pe scriitorul basarabean Spiridon Vangheli ca fiind discipol al povestitorului Ion Creangă. Creatorul îndrăgitului personaj Guguţă a lansat sâmbâtă, la Palatul Copiilor din Iaşi, volumul “Isprăvile lui Guguţă”, o carte best-seller, tradusă deja în 38 de limbi. Despre ultima creaţie a basarabeanului Spiridon Vangheli, cotidianul american New York Times scria că este „o carte cu umor subtil, de respiraţie universală".

“Mă simt foarte bine la dumneavoastră, parcă sunt într-o cetate. Mă apără Carpaţii, mă apăraţi dumneavoastră, mă apără natură şi prietenii”, a spus în cadrul lansării Spiridon Vangheli, cel care ieri, a împlinit 81 de ani. 

Anterior lansării, în cadrul unei adunări a organizatorilor Festivalului Internaţional de Educaţie, Spiridon Vangheli spunea că "volumul are peste 70 de ediţii în întreaga lume, de la New York la Tokio. Cea mai simbolica şi metaforică coperta a fost la Iaşi. Mă bucur că Ispravile lui Guguţă au trecut Prutul."

La evenimentul de la Palatul Copiilor a mai participat şi academicianul Mihai Cimpoi, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, COnstantin Sturzu, Criticul Ioan Holban, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

“Să-i educam pe copii în spiritul respectului pentru carte, şi mă refer la volumul foşnitor, la drumul în bibliotecă, la cercetarea autentica şi cu toate principiile respectate, nu doar la căutarea fugară pe internet. Spun acum, ca profesor de română care se confruntă cu ceea ce internetul ofera de-a gata, neprelucrat, un mixaj de lucruri nu totdeauna corecte, nu totdeauna adevărate, nu totdeauna raportate la contextul respectiv. Să luăm cu măsura ştiinta şi lumea modernă virtuală şi să ne întoarcem către respectul pentru carte, către cercetarea adevarată, către lectura temeinică”, a precizat Camelia Gavrila, şefa IŞJ.

În 2013, Parlamentul din Republica Moldova a decis ca anul 2013 să fie anul Spiridon Vangheli, în semn de recunoştinţă pentru activitatea scriitorului.
 

Citeşte şi:

Spiridon Vangheli: „Guguţă nu mai este al meu, ci al copiilor de pretutindeni"

Spiridon Vangheli a devenit doctor honoris causa al instituţiei pe care a absolvit-o acum şase decenii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite