Geniile din Iaşi care fac cinste României în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Grigoriu,Constantin Crânganu,Gabriel Bîrjovanu şi Oana Tudusciuc
Bogdan Grigoriu,Constantin Crânganu,Gabriel Bîrjovanu şi Oana Tudusciuc

„Adevărul“ vă prezintă poveştile de viaţă a patru ieşeni care au plecat peste hotare şi au devenit cunoscuţi în ţările de împrumut prin rezultatele deosebite obţinute în diferite domenii de activitate

Imaginea României nu este reprezentată în Occident doar prin cerşetori sau hoţi, ci şi prin persoane care au ajuns să fie respectate peste graniţă după ce s-au remarcat în diferite domenii.


Ei predau la unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, fac cercetări inovatoare în domeniul medicinei sau îi încântă pe străini cu vocile lor de aur.

Ce spun foştii profesori ai româncei premiate de Barack Obama despre ea


Constantin Crânganu (58 de ani) este profesor universitar de geofizică şi cercetător în Statele Unite ale Americii. El a părăsit Iaşiul în 1993, fiind primul beneficiar din ţară al unei burse incluse în programele de cercetare.


Pe lista celor mai buni cercetători din lume


El lucrează la Colegiul Brooklyn, unde ocupă în prezent funcţia de profesor al Departamentului de Ştiinţele Pământului şi Mediului, şi la Şcoala Doctorală din Manhattan. Profesorul român a inventat o metodă de extragere a gazului metan din acumulările marine şi continentale de hidraţi de metan.


Pentru această descoperire are drepturi de autor de 35%, restul revenindu-i Institutului de Geoştiinţe pentru Explorare şi Dezvoltare din cadrul Universităţii Oklahoma, unde românul a condus, în calitate de director adjunct, programele de cercetare.

Iaşi: Şomeri în ţară, plătiţi regeşte în străinătate


Pentru activitatea sa ştiinţifică, Constantin Crânganu este nominalizat la ENI Award 2012, unul dintre cele mai prestigioase premii din lume, care se acordă pentru cercetări din domeniul energiei şi la care sunt nominalizate mai mulţi cercetători din lume.


„Uitându-mă în urmă la cei 18 ani petrecuţi în mediul universitar american, pot spune că am avut multiple posibilităţi (academice, ştiinţifice, financiare) la care nu ştiu dacă aş fi ajuns în România“, a spus profesorul pentru „Adevărul“.


Experimente pe şoareci împotriva tumorilor

Un alt cercetător ieşean,  Bogdan Dragoş Grigoriu (44 de ani), lucrează din 2002 cu o echipă din Franţa pentru a inhiba creşterea tumorilor. „Am demonstrat că endocanul, o moleculă, favorizează creşterea tumorilor. Inhibarea lui prin utilizarea de anticorpi monoclonali duce la încetinirea creşterii tumorale. Apoi am descoperit că un derivat din endocan poate duce la această inhibiţie a creşterii tumorale“, explică Grigoriu. Cercetările medicilor în acest domeniu continuă folosind drept cobai un şoarece transgenic. Pentru a demonstra că ceea ce au inventat este viabil, doctorii au nevoie cam de 20 de generaţii de şoareci, echivalentul a încă doi ani de muncă.


Ieşeanul Bogdan Grigoriu susţine că a ales să facă munca de cercetare în Franţa pentru că ţara noastră nu-i punea la dispoziţie timpul şi resursele financiare necesare.


„Finanţările în România sunt pentru proiecte pe termen scurt, de 2-3 ani. La noi în ţară nu avem structuri suficiente pentru un proiect lung, cum este acesta“, spune cercetătorul.


Luptă împotriva schizofreniei în SUA


Oana Tudusciuc este stabilită de doi ani în Statele Unite ale Americii, dar a plecat din ţară în urmă cu zece ani. Cercetarea la care aceasta contribuie s-ar putea dovedi a fi o adevărată revelaţie în lupta împotriva bolilor neurologice precum autismul, schizofrenia sau amnezia.


„Fac înregistrări ale neuronilor pacienţilor cu epilepsie, cărora li se implantează electrozi extrem de selectivi în creier. Eu le dau diverse lucruri de făcut timp în care înregistrez activitatea fiecărui neuron pe care îl pot izola. Analizând aceste date în corelaţie cu ceea ce făcea pacientul la momentul respectiv încerc să descifrez mecanismele prin care creierul uman recunoaşte, memorează, diferenţiază şi reproduce emoţii, mecanismele luării de decizii, mecanismele prin care creierul uman simte bucuria, teama sau angoasa“, explică Oana.


Tânăra a ajuns la Universitatea Caltech din California graţie dotărilor din domeniul cercetării în care vrea să se specializeze. Ea a absolvit la Iaşi Facultatea de Medicină Generală, în paralel studiind şi Informatica. Iniţial a plecat în Germania, la un doctorat, după care dorinţa de a-şi continua cercetarea a adus-o în America.

Un ieşean la Oslo: „Norvegienii răspund la durere cu demnitate“ GALERIE FOTO


Tenor la Operă în Norvegia


Cu toate că în noua sa casă, California, tânăra are mult mai multe opţiuni de petrecere a timpului liber, încă se gândeşte la anii de facultate petrecuţi la Iaşi.


„Mergeam la teatru cu colegii şi prietenii şi uneori mergeam şi la film. Îmi plăcea să merg la Cinema Copou, la Hala Centrală, la parter. Aveau o prăjitură Madera foarte bună“, îşi aminteşte Oana.


Stabilit de opt ani în capitala Norvegiei, Gabriel Bîrjovanu ( 37 de ani) este unul dintre ieşenii care fac cinste României. Este tenor în corul Operei Naţionale Norvegiene şi director artistic al Societăţii Culturale Româno-Norvegiene „Mircea Eliade“.

La Opera din Oslo, la un an de la angajare, învăţase deja limba norvegiană, după doi ani avea salariul maxim, iar după trei ani era membru principal în comisia de angajări. (Au contribuit Dana Chiru şi Vasilica Costîn).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite