Gala Premiilor Operelor Naţionale şi-a desemnat câştigătorii la Iaşi. Cunoscuţi artişti de operă, teatru şi dans au urcat pe scenă pentru a oferi premiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 noiembrie, la Iaşi, s-au anunţat câştigătorii celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale, într-un spectacol prezentat de Cătălin Sava şi Irina Păcurariu.

Seara de 23 noiembrie a fost seara artiştilor de operă, la Iaşi. În Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", începând cu ora 21.00, s-au decernat premiile celei de-a treia ediţii a Galei Operelor Naţionale, pe baza nominalizărilor spectacolelor din stagiunea 2014-2015.

Într-o atmosferă festivă, cu numeroase momente artistice susţinute atât de artiştii Operei Naţionale din Iaşi, cât şi de invitaţii speciali, Gala Premiilor Operelor Naţionale a adus la Iaşi personalităţi ale scenei naţionale şi internaţionale, beneficiind şi de transmisii in direct la Televiziunea Naţională, dar şi la radiourile publice Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Marele Premiu al Galei primit de soprana Elena Moşuc

Printre cei mai aşteptaţi artişti la Gală au fost soprana Elena Moşuc şi baritonul Leo Nucci, pe care aceasta l-a avut partener de scenă în numeroase spectacole pe scenele internaţionale.

De astfel, soprana Elena Moşuc a primit şi Marele Premiu al celei de-a treia ediţii a Galei Operelor Naţionale. Aceasta, deşi trece printr-un moment extrem de dificil în viaţa personală, după cum ea însăşi a mărturisit, a oferit publicului câteva dintre cele mai emoţionante momente ale serii.

"Acum 25 de ani debutam pe această scenă în "Regina Nopţii". Iată-mă aici, primind acest trofeu care reprezintă foarte mult pentru mine. Sunt emoţionată întotdeauna când ajung aici. Când ajung acasă am emoţii mai mari decât pe marile scene din străinătate. Succesul meu nu e doar unul personal ci şi unul al Iaşiului, al României. Dedic acest premiu familiei mele, mamei mele, tatălui meu pe care astăzi l-am condus pe ultimul drum, surorii mele", a spus soprana Elena Moşuc în discursul de mulţumire.

Vedete ale scenei naţionale şi internaţionale prezente la Iaşi

La evenimentul organizat de Opera Naţională Română din Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi şi Ministerul Culturii au urcat pe scenă, printre alţii, fie pentru a primi, fie pentru a înmâna premii,  dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu, actorul Florin Piersic, balerina Ileana Iliescu sau regizorul Ducu Darie.

Nu au lipsit de la această ediţie premiile de excelenţă pentru întreaga activitate şi premiile în memoriam. Astfel, premii de excelenţă, pentru întreaga carieră au fost oferite prim-balerinei Ileana Iliescu, balerinului Gheorghe Iancu, balerinului, coregrafului şi regizorului George Ştefan, designerului şi scenografei Marinei Drăghici.

Premii de Excelenţă şi Premii Speciale au fost acordate şi de Opera Naţională Română din Cluj, Opera Naţională Maghiară din Cluj Napoca, Opera Naţională 'Oleg Danovski'.

Premiile "In Memoriam" i-au avut în prim-plan pe baritonului Dan Iordăchescu, pe sopranele Eleonora Enăchescu şi Roxana Bageac şi pe tenorul Cornel Stavu.

Lista completă a premiilor

Cel mai bun debut, cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun solist de operă, cel mai bun solist de balet clasic sunt alte câteva premii aşteptate cu interes la Gala din acest an.

Opera Naţională Română Iaşi a conferit şi un premiul special al Galei organizatorilor Festivalului şi Concursului Internaţional de canto "Hariclea Darclee".

Iată care sunt ceilalţi câştigători ai serii:

Cel mai bun solist din stagiunea 2014-2015, Hector Lopez, de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca

Cea mai bună solistă, Diana Ţugui, de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca

Cel mai bun regizor, italianul Andrea Battistini,  pentru opera "Otello" de Giuseppe Verdi, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" din Republica Moldova

Cel mai bun spectacol de operă, Opera Maghiară de la Cluj Napoca pentru "Nunta lui Figaro", de W.A.Mozzart, în regia lui Peter Novak

Cel mai bun dirijor, Traian Ichim, de la Opera Naţională Română Iaşi

Cel mai bun spectacol pentru copii,  piesa "Peter Pan", transpusă pe scenă de Opera Naţională Română Cluj Napoca

Cel mai bun spectacol de musical  fost acordat Operei Maghiare Cluj Napoca, pentru "Letshow"

Cel mai bun spectacol de operetă, "O noapte la Veneţia", montat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa

Cel mai bun solist de balet clasic, Alecsei Terentiev,  de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău

Cea mai bună solistă de balet clasic, Cristina Terentiev,  din Chişinău

Cel mai bun coregraf de balet clasic, Horaţiu Cherecheş, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", din Constanţa

Cel mai bun spectacol de balet clasic,  "Romeo şi Julieta", de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski"

Premiul pentru concepţia decorurilor, Mario de Carlo, de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca, pentru "Lucia di Lammermoor".

Cea mai bună solistă de dans contemporan, Viorica Bogoi, de la Opera Maghiară Cluj Napoca, pentru "Visul unei Nopţi de vară"

Cel mai bun solist de dans contemporan, Florin Ianc, de la Opera Maghiară Cluj Napoca, pentru interpretarea din "Visul unei nopţi de vară"

Cel mai bun coregraf de dans contemporan,  regizorul Gigi Căciuleanu, pentru spectacolul "Imagine All the People", de la Opera Naţională Română Iaşi

Cel mai bun spectacol de dans contemporan,  "Visul unei nopţi de vară", Opera Maghiară din Cluj Napoca

Cel mai bun debut feminin, soprana Lăcrămioara Hrubaru Roată, de la Opera Naţională Română Iaşi

Cel mai bun debut masculin,  tenorul Florin Guzgă, de la Opera Naţională Română Iaşi

Cea de a treia ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, prezentată de Cătălin Sava şi Irina Păcurariu, s-a prelungit până târziu în noapte şi a oferit publicului multe momente emoţionante şi fragmente din cele mai apreciate spectacole de operă sau de dans ale trupeleor prezente.

Fie că a fost vorba de fragmente  din spectacolul cel mai recent al Operei Naţionale din Iaşi, "Carmen" de Georges Bizet , din "Indiile galante", în regia lui Andrei Şerban sau din "Imagine all the people", regizat ce Gigi Căciuleanu, de arii interpretate de  soprana Elena Moşuc şi baritonul Leo Nucci sau de artişti ai Operei din Chişinău, 4 ore nu au ajuns pentru a cuprinde toate aceste momente.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite