FOTO De ce au fost dezgropate cadavrele pacienţilor-cobai de la Iaşi. Alte două victime ar putea fi exhumate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legiştii şi preoţii au participat la exhumarea unuia dintre pacienţii cobai de la Spitalul de Neurochirurgie
Legiştii şi preoţii au participat la exhumarea unuia dintre pacienţii cobai de la Spitalul de Neurochirurgie

Două dintre posibilele victime ale experimentelor pe pacienţi de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost exhumate, ieri, în urma unei decizii luate de procurorii ieşeni.

Ancheta în cazul pacienţilor de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi asupra cărora s-ar fi efectuat experimente clinice avansează cu paşi repezi. Anchetatorii ieşeni au dispus exhumarea a două dintre cele patru persoane despre care există suspiciuni că ar fi decedat în urma unor puncţii lombare repetate, fără a avea ştiinţă despre acest lucru. Surse juridice au declarat pentru “Adevărul” că s-a dispus mai întâi exhumarea a celor două victime care au decedat ulterior externării din spital.

Este vorba de un bătrân din localitatea ieşean Balş şi o altă persoană din judeţul Botoşani. În ceea ce priveşte exhumarea persoanei din Iaşi, o echipă formată din procuror, reprezentant al Institutului de Medicină Legală din Iaşi şi un preot s-a deplasat ieri la cimitirul sătesc din localitatea Balş, acolo unde fostul pacient al Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a murit.

Pacientul, un bătrân de 75 de ani, a fost internat la unitatea sanitară din Iaşi în luna iulie a anului trecut, în urma unor afecţiuni la coloana vertebrală suferite urmare a unei căderi din căruţă. Septuagenarul a suferit mai multe puncţii lombare în perioada în care a fost internat, fiind ulterior trimis acasă, acolo unde a decedat. 

Alte victime ar putea fi exhumate

Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, a confirmat ieri dispoziţia dată de colegii săi în acest caz menţionând că urmează să se stabilească dacă intervenţiile medicale suferite de pacienţi au avut sau nu vreo legătură cu decesul acestora. În acest sens, urmează ca probele prelevate ieri să fie analizate de către Institutul de Medicină Legală din Iaşi, care va înainta mai apoi un raport procurorilor de caz. Surse juridice au mai precizat că exhumări ar urma să fie efectuate şi în cazul a celorlalţi doi pacienţi pe care medicii de la Spitalul de Recuperare au realizat experimente şi care ulterior au decedat în spital. 

Procurorii efectuează investigaţii în acest caz pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deşi în plângerea iniţială, înaintată de conducerea Spitalului de Neurochirurgie, se aduceau acuzaţii de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Reprezentanţii unităţii sanitare îi incriminau în documentul citat pe medicul neurochirurg Ştefan Iencean şi pe şeful de secţie al acestuia, medicul Ion Poeată. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi derulat experimente medicale pe pacienţii pe care i-au tratat, cel care ar fi realizat propriu-zis intervenţiile medicale fiind Iencean. În momentul de faţă, urmărirea penală din acest dosar este începută in rem, adică asupra faptei. În funcţie de rezultatele anchetei, situaţia juridică a dosarul se poate schimba, cei doi medici putând fi incriminaţi, dacă probele le vor dovedi vinovăţia. 

Cazul experimentelor pe pacienţi de la Iaşi a fost dezvăluit de conducerea Spitalului de Neurochirurgie care a relatat că unul dintre medicii acestei unităţi, Bogdan Iliescu, a descoperit în luna august 89 de eprubete conţinând lichid cefalorahidian prelevat de la pacienţi. Numele a opt pacienţi se afla pe o parte din eprubetele găsite, patru dintre aceştia fiind decedaţi. Doctorul Ştefan Iencean a fost demis urmare a unei anchete interne în timp ce Ion Poeată a fost sancţionat cu reducerea salariului cu 10% pentru trei luni. 

“Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte ca să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, ideea este că comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. La rândul său, medicul Ştefan Iencean a declarat că tot scandalul este de fapt o defăimare a numelui său negând acuzaţiile. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, le-a luat şi el apărarea celor doi medici incriminaţi recomandând prudenţă în acest caz. 

Mai multe despre scandalul experimentelor de la Iaşi: 

Cazul „Mengele de Iaşi“: alţi 59 de pacienţi ar fi fost folosiţi cobai de acelaşi medic de la Spitalul de Neurochirurgie

Culisele experimentelor pe pacienţi de la Iaşi: Substanţele prelevate de la pacienţi, ţinute în frigiderul bolnavilor. Astărăstoae îi ţine în braţe pe medici

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite