FOTO Dosare penale şi cadavre pe ruinele fostului conac al Principesei Ileana a României din judeţul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul din Poieni a ajuns o ruină în momentul de faţă. Foto: Ionuţ Benea
Conacul din Poieni a ajuns o ruină în momentul de faţă. Foto: Ionuţ Benea

Conacul din Poieni, judeţul Iaşi, înscris pe lista monumentelor istorice, se află în paragină după ce autorităţile l-au lăsat de izbelişte iar hoţii l-au dezmembrat bucată cu bucată.

Proprietarii conacului, trei fraţi de viţă nobilă din familia regală de Habsburg sunt cercetaţi penal de procurorii ieşeni pentru că, în calitate de proprietari ai acelui monument, nu au asigurat paza şi întreţinerea monumentului istoric.

Celor trei membri ai Familiei Regale, Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeta Sandhofer, le-a fost retrocedată clădirea de patrimoniu, în 2007. De atunci, monumentul în care a locuit, pentru o perioadă, fiica lui Ferdinand I, Principesa Ileana a României, a fost lăsat în paragină, fiind dărâmat şi jefuit, bucată cu bucată, de sătenii din Poieni. Hoţii au furat tabla şi au folosit-o pentru a-şi înveli coteţele găinilor, lemnele le-au pus pe foc, iar din cărămizi şi-au făcut sobe.

Obligaţiile proprietarilor

Conform legii, proprietarii unui obiectiv de patrimoniu au obligaţia să notifice Direcţia Judeţeană de Cultură înainte de orice modificare făcută la monument: “paza, întreţinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, după caz, proprietarilor”. 

Oficialii Direcţiei de Cultură Iaşi susţin că au înştiinţat şi Primăria din Schitu Duca, comună pe raza căreia se află conacul, asupra obligaţiilor pe care le are pentru ca imobilul să nu se deterioreze. Potrivit legii, primarul trebuie să se asigure că monumentele istorice, aflate în patrimoniul public sau privat, nu sunt distruse. În cazul de la Poieni, acolo unde conacul a fost devastat sub privirile autorităţilor, Primăria nu a semnalat niciodată Direcţiei de Cultură neregulile. “Doar nu era să stau eu şi să păzesc conacul. A existat o convenţie între Consiliul Judeţean şi proprietari, convenţie pe care aceştia din urmă trebuiau să o respecte”, ne-a spus Mihai Mihalache, primarul din Schitu Duca.

Hoţ mort în timp ce fura

În Poieni, toţi sătenii ştiu că monumentul istoric a fost dezmembrat de hoţi. Poliţia ridică însă din umeri, întrucât nu se pot face verificări pentru furt în lipsa unei sesizări din partea proprietarilor. Iar aceştia, spun oamenii legii, nu au mai trecut pe la Poieni de când au preluat moştenirea.

Proprietatea are o suprafaţă de 42.898 de metri pătraţi. În 2009, înainte de a începe marea devastare, suprafaţa construită era de aproape 1.500 de metri pătraţi. Ruinele sunt înconjurate acum de câţiva pini, pe care sătenii îi doboară zi de zi pentru a-i pune pe foc. La finele lunii trecute, un tânăr din sat a decedat chiar între ruinele conacului. El fura cărămizi, când un perete a cedat, a căzut peste el şi l-a strivit. Înainte de a fi retrocedat membrilor Familiei de Habsburg, pe moşia regală de la Poieni a funcţionat un preventoriu pentru copii cu probleme respiratorii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite