Ce se întâmplă dacă privim eclipsa de soare fără ochelari de protecţie. Globul ocular, afectat ireversibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectatori în aşteptarea eclipsei solare FOTO Adevărul
Spectatori în aşteptarea eclipsei solare FOTO Adevărul

Cel mai important fenomen astronomic din anul 2015 are loc vineri, 20 martie. Eclipsa parţială de soare este vizibilă în toată România.

Eclipsa totală de soare va putea fi observată vineri, 20 martie, în nordul oceanului Atlantic. Norocoşii care vor putea asista la fenomenul astronomic spectaculos şi rar sunt locuitorii Insulelor Feroe. În România, soarele va fi acoperit de Lună parţial, cu procente variind între 50% şi 64%. 

Astrul solar va începe să fie acoperit de la ora 10 şi 40 de minute, iar punctul de maximă acoperire se va înregistra în Iaşi la ora 12.00 punct şi 52 de secunde. Ultimele "rămăşite" ale Lunii pe Soare vor dispărea în jurul orei 13.00. În Iaşi, nivelul maxim de acoperire a Soarelui va fi de 47,88%.

Meteorologii sunt însă sceptici în privinţa şanselor de observare a eclipsei de soare la Iaşi. Cerul va fi preponderent noros în dimineaţa zilei de 20 martie, cu şanse de 20-30% de disipare a plafonului de nori în momentul maxim al eclipsei, ora 12.00. O altă problemă la Iaşi este aceea că observatorul astronomic al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi este închis pentru renovare.

Pe de altă parte, medicii oftalmologi interzic cu desăvârşire urmărirei eclipsei fără protecţie adecvată. Ochelarii de soare obişnuiţi nu oferă protecţia necesară. Singura soluţie este cumpărarea de pe internet a ochelarilor de eclipsă, scoşi la vânzare cu preţuri variind între 15 şi 20 de lei.

„Dacă va fi o zi senină şi se va observa foarte bine, există riscul să se producă ceea ce se numeşte retinopatie solară, iar riscurile cresc cu atât mai mult cu cât ar fi vorba de pacienţi care au avut o intervenţie chirurgicală pentru cataractă sau pentru glaucom sau dacă au avut o afecţiune inflamatorie cum este uveita. Dacă va fi o zi întunecată, cu ceaţă, riscurile se micşorează. Nu-i bine să privim spre eclispă. Dacă se priveşte e bine să avem o protecţie specială cu ochelari”, a explicat medicul oftalmolog Camelia Bogdănici, de la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi.

În Moldova sunt deschise observatoarele astronomice de la Galaţi (cel mai important din România), Bârlad, Bacău şi Suceava.

La 12 ore după eclipsă începe ziua echinocţiului de primăvară. Astronomii vorbesc despre o coincindenţă fericită că primăvara astronomică debutează cu un spectaculos fenomen astronomic. 

Simulare video a eclipsei de soare pe teritoriul României

eclipsa
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite