UPDATE Mengele de Iaşi. Medici acuzaţi de experimente ilegale pe pacienţi: "Este o răzbunare a directorului spitalului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni investighează decesul a patru pacienţi din Iaşi, care ar fi murit în urma unor intervenţii medicale realizate în Spitalul de Neurochirurgie din oraş. Doctorii neurochirurgi ar fi realizat, conform primelor date din anchetă, experimente pe respectivii pacienţi, prelevând de la aceştia, fără a avea acordul lor, probe biologice.

UPDATE Ştefan Iencean, unul din cei doi neurochirurgi de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi acuzaţi că ar fi realizat 89 de puncţii lombare fără consimţământul pacienţilor, susţine că plângerea penală este o reacţie a faptului că l-a reclamat pe managerul spitalului că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Medicul Ştefan Mircea Iencean susţine că plângerea penală depusă împotriva sa de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi ar fi încă un mijloc prin care s-ar încerca îndepărtatea sa din unitatea medicală.

El a mai spus că fiecare operaţie a fost făcută corect şi legal.

”Practic, (n.r. - managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva) a urmărit îndepărtarea mea din spital. Am primit decizia de desfacere a contractului de muncă în ziua procesului în contencios administrativ pentru şef de secţie la Neurochirurgie, acestea fiind o cale de blocare. Bineînţeles că fiecare lucru a fost făcut în mod corect şi legal”, a declarat Ştefan Mircea Iencean.

Medicul mai susţine că plângerea penală împotriva sa este o răzbunare a managerului spitalului, dr. Lucian Eva, după ce el a semnalat la Ministerul Educaţiei că în 2012 acesta şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Mai mult, el susţine că a depus la rândul său o plângere penală, în august 2014, împotriva managerului Lucian Eva, pentru fals în înscrisuri.

”Sunt nevinovat! Plângerea penală făcută este o defăimare şi este o reacţie venită ca represalii împotriva plângerii penale făcute de mine contra doctorului Eva, în august 2014, pentru fals în înscrisuri oficiale şi a faptului că i-am evidenţiat plagiatul din teza de doctorat”, a adăugat Ştefan Mircea Iencean.

Plângerea cu privire la teza de doctorat a managerului Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a fost analizată de o comisie de etică a Ministerului Educaţiei şi s-a soluţionat cu un avertisment pentru ”citări necorespunzătoare”.

-----------------------------------------------------

Ştire iniţială:

Ancheta procurorilor ieşeni a demarat urmare a unei plângeri înaintate de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. Reprezentanţii acestei instituţii au precizat pentru cotidianul local Ziarul de Iaşi că au demarat o anchetă internă în prealabil, după ce în frigiderul dintr-un salon au descoperit nu mai puţin 89 de eprubete conţinând lichid cefalorahidian prelevat de opt pacienţi ai spitalului.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, există suspiciuni că pacienţii de la care au fost prelevate probe biologice nu şi-ar fi dat acordul scris, aşa cum prevăd normele legale. Patru dintre aceşti pacienţi au murit, nefiind clar până la acest moment dacă intervenţiile presupus ilegale le-au provocat sau nu decesele.

Medicii incriminaţi în acest caz sunt neurochirurgii Ştefan Mircea Iencean (foto jos) şi Ion Poeată, ultimul dintre aceştia fiind şef de secţie la Spitalul ieşean. Primul dintre aceştia a fost dat afară de la unitatea sanitară ieşeană, în urma unei anchete interne, în timp ce medicul Poeată a fost sancţionat că scăderea salariului cu 10%, pentru trei luni.

Cei doi doctori sunt acuzaţi acum de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu, fapte pentru care, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea primi închisoare cu executare. În sesizarea depusă la Parchet împotriva lor se exemplifică situaţia unui pacient asupra căruia ar fi fost efectuate nu mai puţin de 30 de puncţii lombare, în urma cărora a fost prelevat lichid cefalorahidian.

„Nu doresc să comentez foarte mult. Există o anchetă a Parchetului în curs de desfăşurare. Hotărârea pentru desfacerea contractului de muncă a medicului Iencean a fost luată de Comisia de Disciplină a spitalului după ce s-au primit rezultatele de la analiza conţinutului eprubetelor, rezultate ce au arătat că acestea conţineau lichid biologic uman. A fost cea mai dificilă problemă cu care m-am confruntat de când am preluat conducerea spitalului. Faptele m-au obligat să respect legea în litera şi spiritul ei“, a precizat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, pentru “Ziarul de Iaşi”.

Situaţia de la spitalul ieşean a fost raportată Ministerului Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România. „Analizăm dacă situaţia este sau nu de competenţa noastră, atât la colegiu, cât şi la universitate. Cred că problema trebuie tratată cu foarte multă prudenţă şi atenţie. Ar fi bine să nu se ia decizii pripite care ulterior s-ar putea întoarce împotriva celor care le-au emis“, a subliniat prof.dr. Vasile Astărăstoae,pentru sursa citată.

La rândul lor, medicii Ştefan Iencean şi Ion Poeată nu au putut fi contactaţi până la redactarea acestui articol.

stefan iencean

Mai puteţi citi:

Sistemul sanitar din Bucureşti: între cultura şpăgii, malpraxis şi soluţii reale. Mercurialul „tarifelor“: Fundeni – 1.000 de lei extirparea unei tumori la sân

Şefa de personal a unui spital din Iaşi lua mită pentru a aranja examene însă nu şi de la persoanele urâte. Judecătorii au acordat primele condamnări

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite