Directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris: „Poate că rezultatele alegerilor vor convinge dreapta franceză să devină liberal-conservatoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Franţa FOTO Arhiva personală
Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Franţa FOTO Arhiva personală

Profesorul Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, a comentat pentru „Adevărul” rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Bogdan Călinescu, ieşean stabilit în Franţa de peste 20 de ani, în prezent directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, a explicat pentru „Adevărul” rezultatul „fără precedent” al alegerilor prezidenţiale din Hexagon, cursă la care s-au înscris 11 candidaţi.

„Din aceştia 11, nouă au prezentat un program de stânga, cu propuneri marxiste şi leniniste, astfel încât ne putem întreba dacă suntem în 2017 sau în 1917”, a subliniat Bogdan Călinescu. Potrivit ieşeanului, François Fillon şi Emmanuel Macron au avut programe electorale „cât de cât mai liberale”, însă ultimul candidat s-a prezentat în faţa alegătorilor cu un program „foarte confuz”.

Bogdan Călinescu a apreciat că rezultatele turului I al alegerilor prezidenţiale din Franţa sunt surprinzătoare. Totuşi, prezenţa în turul doi al candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen, era previzibilă, în condiţiile în care tatăl ei reuşise acelaşi lucru în 2002.

  „Ceea ce constituie o enormă surpriză e faptul că Emmanuel Macron, dizident al Partidului Socialist, a reuşit să se califice fără a avea un partid care să-l susţină. E fără precedent în istoria celei de a cincea Republici franceze. Poate că rezultatele acestor alegeri vor convinge dreapta franceză să devină, în sfârşit, liberal-conservatoare”, a precizat Călinescu.

Directorul IREF a arătat că Emmanuel Macron, care a absolvit Ecole Nationale d’Administration (n.r. o instituţie de studii superioare care pregăteşte absolvenţii pentru funcţii importante în administraţie) era acum trei ani „aproape un necunoscut”. Ulterior a devenit consilierul preşedintelui François Hollande şi ministru al Economiei.

„Inclasabil, Macron va avea cu siguranţă dificultăţi la alegerile legislative - care urmează turului doi - şi la constituirea guvernului. E posibil să se prezinte ca un Obama francez cu aceeaşi corectitudine politică, având în plus corectitudinea economică. A câştigat profitând de scorul catastrofal obţinut de Benoït Hamon, candidatul oficial al Partidului Socialist, care a obţinut doar 6 % din voturi”, a subliniat Bogdan Călinescu.

„Franţa e astăzi divizată în patru”

Ieşeanul a mai adăugat că scorul de 20% obţinut de candidatul „anarho-trotkist”, Jean-Luc Mélenchon, este „extrem de ridicat”. „Pentru el au votat tinerii în masă: peste 30 %! De fapt, Franţa e astăzi divizată în patru : Macron, Le Pen, Mélenchon şi Fillon obţin în jur de 20 % din voturi. Un candidat de centru-stânga, unul de extremă dreapta, un leninist şi un candidat de dreapta”, a remarcat Călinescu.

Directorul IREF a mai precizat că  François Fillon a scăzut de la 30% din voturi la 19% după ce presa a arătat că prezidenţiabilul şi-a angajat soţia încă din anii 1980 cu bugetul primit de la stat pentru personalul său. „Nimic ilegal, însă se pare că doamna Fillon nu a făcut mai nimic în toţi aceşti ani, cu toate că salariile primite se ridică, în total, la o suma foarte frumuşică: peste 1 milion de euro. Politicienii nu-şi dau seama că francezii simpli reacţionează imediat la aceste sume foarte mari. Se consideră deposedaţi indirect şi înşelaţi de un sistem pe care nu-l mai vor. La urma urmelor, e vorba de banii lor, banii contribuabililor”, a conchis directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris.

CV:

Bogdan Călinescu s-a născut la Iaşi şi a plecat la studii în Franţa în 1991, unde a absolvit Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. Ieşeanul a fost preşedintele Institutului francez de politici publice (IFRAP) şi în prezent este director al Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF) din Paris. Bodan Călinescu conduce la Universitatea din Pontoise un seminar consacrat dezinformării economice şi politice. Este autorul mai multor cărţi de succes publicate în Franţa sub pseudonimul Nicolas Lecaussin: Cet Etat qui tue la France (Plon, 2005), L’absolutisme efficace (Plon, 2008), Au secours! Ils veulent la peau du capitalisme (First Editions, 2009), L’Obsession antilibérale française (libréchange, 2014) şi co-autor al cărţilor A quoi servent les riches (Lattès, 2012), Anti-Piketty (libréchange, 2015). În România a publicat la Editura Humanitas (2014) cartea „Franţa, Europa, România. Eseu despre politică, economie şi libertate”.

Citeşte şi:

Ieşeanul care conduce Institutul de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris: „Declaraţia lui Iohannis e inadmisibilă. Un preşedinte ar trebui să fie neutru”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite