Detaliul ruşinos din familia noului şef al CNAS: tatăl lui Răzvan Vulcănescu a fost reţinut în SUA după ce a furat tampoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Vulcănescu FOTO initiativeinsanatate.ms.ro
Răzvan Vulcănescu FOTO initiativeinsanatate.ms.ro

Tatăl noului director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost protagonistul unuia dintre cele mai ruşinoase episoade din învăţământul ieşean. Profesorul Raul Vulcănescu a fost reţinut şi expulzat din SUA, după ce a furat mai multe bunuri dintr-un magazin, printre care şosete, gel de bărbierit sau tampoane.

Premierul României a decis, astăzi, 1 septembrie, ca directorul interimar al CNAS să fie Răzvan Teohari Vulcănescu. Ieşean la origine, Vulcănescu a fost vicepreşedinte al instituţiei din anul 2016, înainte de asta fiind secretar de stat şi subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Răzvan Vulcănescu a studiat la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din oraş. La acelaşi colegiu a fost director adjunct tatăl său, Raul Vulcănescu, al cărui nume a fost implicat, în anul 2000, într-un scandal de proporţii în Iaşi.

Profesor de engleză, Raul Vulcănescu a fost bursier Fulbright în anul şcolar 1999-2000. Pe 3 martie 2000, cadrul didactic a fost prins de angajaţii unui magazin din oraşul american Bend (statul Oregon) având asupra sa un rucsac cu produse neplătite în valoare de 120,12 dolari. 

Episod ruşinos pentru bursieri

Printre bunurile pe care profesorul ieşean le furase din magazinul american se numărau şosete, tomate, 2 sticle de vin, bomboane, caviar, aspirine, gel de bărbierit, file de somon sau tampoane. La acel moment, cazul a fost prezentat pe larg de presa ieşeană, care a relatat că Raul Vulcănescu a fost suspendat din funcţia sa. Tot atunci, profesorul de engleză a pierdut şi statutul de bursier Fulbright, fiind expulzat din SUA.

„Acest statut Fulbright a încetat pentru domnul Vulcănescu imediat după ce a fost prins săvârşind fapta, în momentul în care a fost completat raportul Poliţiei, ceea ce înseamnă că nu mai este legat de noi. El este un om oarecare care a avut o bursă, care i-a fost ridicată şi a fost expulzat de acolo. Deşi acesta este un eveniment nefericit pe care noi l-am condamnat cu toată convingerea, la fel şi ministerul şi partenerii noştri din Statele Unite, Programul Fulbright nu va avea de suferit", declara, atunci, pentru ziarul Monitorul, Oana Popa, reprezentanta programului în România.

Averea directorului interimar

Ziariştii de la Monitorul au discutat la acel moment chiar şi cu actualul şef al CNAS, Răzvan Vulcănescu. „Răzvan Vulcanescu, fiul profesorului ieşean, ne-a declarat după ce a discutat cu părinţii săi că tatăl său a hotărât să nu facă nicio declaraţie de presa înainte de întoarcerea în ţară”, scria Monitorul de Iaşi, în 2000.

Potrivit declaraţiei de avere, Răzvan Vulcănescu deţine patru terenuri, în localitatea ieşeană Răducăneni, a căror suprafaţă însumează aproximativ 28.000 de metri pătraţi. Acelaşi document relevă că bărbatul deţine, alături de soţie, un apartament de 100 de metri pătraţi în Bucureşti, dar şi două maşini. Un alt vehicul, marca Volvo, a fost vândut de Vulcănescu cu 17.000 de euro.

În 2008, Răzvan Vulcănescu a contractat un credit de 803.000 de lei la Volksbank, cesionat în 2015 către Banca Transilvania. Potrivit CV-ului postat pe site-ul CNAS, Vulcănescu este, în prezent, doctorand la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Numirea sa ca director interimar vine după ce DNA l-a reţinut pe şeful CNAS, Marian Burcea, acuzat că, alături de alte persoane, ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de euro prin decontarea fictivă a unor servicii medicale la domiciliu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite