Decizie fără precedent la Judecătoria Iaşi: ziarist obligat să îşi dezvăluie sursele dintr-o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Judecata dintre cele două părţi a început pe data de 7 iulie 2020, iar de atunci, pronunţarea a fost amânată de mai multe ori.

Judecătoria Iaşi obligă un ziarist local şi publicaţia pentru care scrie să îşi dezvăluie sursele folosite într-o investigaţie în care arată că europarlamentarul Tudor Ciuhodaru nu avea cum să ponteze un anumit număr de ore de muncă lunar, fiind plecat foarte mult timp la Parlamentul European. 

Astfel, în şedinţa din data de 28 iunie 2022, Judecătoria Iaşi anunţă că pe data de 30 august, pârâtul Gabriel Gachi şi publicaţia Reporter de Iaşi vor fi nevoiţi să dezvăluie de unde au anumite informaţii. 

„În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul”, se arată pe portalul just.ro

Gabriel Gachi spune că este pentru prima dată când se întâmplă ca o instanţă să ceară unui jurnalist să dezvăluie sursele. 

„Vom contesta măsura, e fără precedent. E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iaşi, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri. Suntem puşi la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a divulgat informaţii de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim trataţi ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea şi suntem judecaţi la pachet”, a declarat pentru G4Media jurnalistul Gabriel Gachi.

Continuarea şedinţelor de judecată pentru acest caz este programată pentru data de 30 august, la Judecătoria Iaşi. 

În contradicţie cu CEDO şi Convenţia europeană a drepturilor omului

Măsura dispusă de Judecătoria Iaşi este în contradicţie flagrantă articolul 10 („Libertatea de exprimare”) din Convenţia europeană a drepturilor omului, la care România este semnatară. 

„Protecţia surselor jurnalistice este una dintre condiţiile fundamentale ale libertăţii presei. [...] Fără această protecţie, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public. În consecinţă, rolul vital de gardian public al presei ar putea fi subminat, iar capacitatea presei de a prezenta informaţii corecte şi demne de încredere ar putea fi afectată negativ. [...] un ordin de divulgare a sursei [...] nu poate fi compatibil cu art. 10 din Convenţie, cu excepţia cazului în care este justificat de un interes public superior“, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul Goodwin împotriva Regatului Unit (hotărârea din 27 martie 1996, pct. 39), care este considerată de toate instanţele europene drept un precedent de aplicat în speţele de acest fel.


Vă recomandăm să citiţi şi: 

O rachetă rusească ar fi fost descoperită şi dezgropată de ucraineni: „E top secret” VIDEO

Ministrul Finanţelor: Salariile care nu au fost majorate la 1 ianuarie vor creşte cu o pătrime VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite