Baronul PSD Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului, după 14 zile de „chin” pentru prefectul Dan Cârlan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baronul Gheorghe Nichita (PSD), aflat în arest la domiciliu în dosarul DNA în care este acuzat de spionarea fostei sale iubite, a fost suspendat, vineri, 22 mai 2015, din funcţia de primar al al Iaşiului, ca urmare a deciziei prefectului Dan Cârlan. Prefectul a format, la aproape două săptămâni după arestarea la domiciliu a baronului, o comisie din nu mai puţin de cinci jurişti care să stabilească dacă măsura este legală sau nu.

UPDATE 12.30 Gheorghe Nichita, baronul PSD al Moldovei, a fost suspendat astăzi, 22 mai 2015, din funcţia de primar al municipiului Iaşi, la exact două săptămâni de când a fost plasat în arest la domiciliu de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Amânarea cu două săptămâni a suspendării lui Nichita a fost cauzată de o birocraţie a judecătorilor bucureşteni, dar şi de o pasivitate a prefectului de Iaşi, Dan Cârlan, apropiat al lui Nichita, singurul care era în măsură să semneze ordinul de suspendare din funcţie a baronului social-democrat. 

"La data de 22 mai 2015, în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judeţului Iaşi privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iaşi de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenţei măsurii preventive a arestului la domiciliu", se arată într-un comunicat al prefectului Dan Cârlan.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai decretat convocarea "preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare" a unei şedinte de Consiliu Local în care să fie desemnat un primar interimar.

"Având în vedere situaţia excepţională apărută prin suspendarea mandatului primarului Municipiului Iaşi, în vederea apărării interesului public general al locuitorilor municipiului, respectiv al ordinii de drept, Instituţia Prefectului a dispus comunicarea de îndată a Ordinului privind constatarea suspendării către Secretarul Municipiului Iaşi, recomandând convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare, pentru luarea măsurilor organizatorice prevăzute de art. 72 alin (1) şi (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001:

  • desemnarea, prin votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie, a viceprimarului care va exercita temporar atribuţiile primarului municipiului Iaşi
  • delegarea, prin hotărâre, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atribuţiile viceprimarului desemnat mai sus", se mai arată în comunicatul Prefecturii Iaşi.

"Prefectul nu poate să facă altceva decât să constate suspendarea mandatului. Vom contesta, pe toate căile legale, acest act. Vom depune o plângere prealabilă la Prefectură, iar apoi am putea ataca în contencios administrativ", a declarat, pentru ”Adevărul”, Marius Striblea, unul dintre avocaţii lui Gheorghe Nichita.

Pe de altă parte, liberalii din Iaşi spun că îl vor reclama pe prefectul Dan Cârlan la Comisia de Disciplină pentru Înalţii Funcţionari Publici, ca urmare a întârzierii cu care a emis ordinul de suspendare a primarului Nichita. "În cursul zilei de 22 mai 2015, la nivelul PNL Iaşi a fost constituit un grup de lucru care va elabora o sesizare către Comisia de Disciplină pentru Inalţii Funcţionari Publici, vizându-l pe prefectul interimar Dan Cârlan. Consideram că acesta a încălcat flagrant legea nr. 7 din 2004, privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, precum şi legea 188 din 1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Astfel, dl. Dan Cârlan nu şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, refuzând să ia act de un document trimis de către Curtea de Apel Bucureşti către o instituţie (Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Iaşi), aflată în coordonarea Domniei Sale, creând astfel un avantaj primarului Gheorghe Nichita prin rămânerea în funcţie, contrar dispoziţiilor legii şi deciziei Curţii de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat al PNL Iaşi.

Ştire iniţială:

Zi crucială pentru Gheorghe Nichita, baronul PSD al Iaşiului, care, din 30 aprilie, a ajuns unul dintre cele mai controversate personaje naţionale. Asta după ce procurorii DNA Bucureşti au arătat că primarul moldovean se folosea de Poliţia Locală, instituţie care i se subordonează, pentru a-şi spiona, ameninţa şi teroriza fosta iubită, pe Adina Samson.

Astăzi, 22 mai 2015, prefectul Iaşiului, Dan Cârlan, un apropiat al lui Gheorghe Nichita, urmează să anunţe dacă primarul, aflat de 14 zile în arest la domiciliu, va fi suspendat sau nu din funcţie. Pentru asta, spune Cârlan, a întocmit o comisie, ”pentru care am pus să lucreze cinci jurişti din cadrul Prefecturii”, care să îi spună dacă Nichita trebuie sau nu suspendat.

Mai exact, cei cinci jurişti trebuie să analizeze un singur document, anume încheierea şedinţei de judecată, din 8 mai, care a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti şi în urma căreia primarul Nichita a fost plasat în arest la domiciliu, pentru suspiciuni grave de abuzuri în serviciu.

”Prefectul nu analizează documentele din punct de vedere juridic, ci constată. De aceea, am format această comisie în cadrul Prefecturii, pentru care am desemnat să lucreze cinci jurişti, care analizează documentele. Apoi, comisia îmi transmite ce măsură legală se impune. Decizia va fi anunţată astăzi, până la finalul programului de lucru, adică până la ora 14.00”, a declarat vineri, pentru ”Adevărul”, Dan Cârlan.

Prefectul mai susţine că o comisie similară a înfiinţat-o şi în urmă cu câteva zile, când l-a suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi pe Cristian Adomniţei (PNL), plasat şi el în arest la domiciliu într-un dosar instrumentat de DNA Iaşi.

Două săptămâni s-au împiedicat în birocraţie

Documentul Curţii de Apel Bucureşti, care a ajuns la Prefectura Iaşi joi, 21 mai, cu o întârziere birocratică de aproape două săptămâni, explică pe scurt măsurile decise de instanţă, precum şi restricţiile legale corespondente arestului la domiciliu, trebuie ataşat ordinului de prefect prin care se poate dispune suspendarea din funcţie a unui înalt funcţionar public, în speţă primarul municipiului Iaşi.

Baronul PSD a refuzat să se autosuspende sau să-şi dea demisia, deşi se află în imposibilitatea de a se deplasa la primărie şi a-şi exercita atribuţiile. În schimb, şi-a luat concediu până pe data de 5 iunie, zi în care expiră mandatul de arestare, care poate fi prelungit doar la cererea expresă a DNA.

Încheierea şedinţei de judecată nu a ajuns până ieri la Iaşi, deoarece oficialii instanţei bucureştene nu ştiau că trebuie s-o trimită. „Noi, prin Codul de Procedură Penală, avem obligaţia să trimitem minuta şedinţei doar organelor care pun în aplicare măsura decisă de instanţă, în speţă Poliţiei Iaşi. Lucru pe care l-am făcut“, a explicat în urmă cu două zile pentru "Adevărul" Daniel Grădinaru, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii bucureşteni au fost convinşi să expedieze totuşi documentul astăzi, 21 mai, la Prefectura Iaşi de o acţiune a colegilor lor de la Curtea de Apel Iaşi, într-o speţă identică. Este vorba despre suspendarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, arestat la domiciliu începând cu data de 14 mai. Judecătorii ieşeni au trimis minuta şedinţei la Prefectură chiar a doua zi, explicând că aşa cere un articol din Legea Administraţiei Publice Locale şi nu Codul de Procedură Penală.

Piruietele prefectului Dan Cârlan 

În plus, prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, aflat în relaţii apropiate cu primarul Nichita, susţine că a făcut demersuri scrise şi verbale la Bucureşti pentru trimiterea oficială a minutei, deşi în urmă cu trei zile declara, pentru "Adevărul", că nu are atribuţii să facă astfel de demersuri.

image

Prefectul Dan Cârlan, un vechi apropiat al primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita

"În urma solicitării telefonice şi în scris adresată de către prefectului judeţului Iaşi Curţii de Apel Bucureşti, astăzi, joi, 21 mai, la ora 12.47 a fost înregistrată adresa prin care Curtea de Apel Bucureşti comunică Încheierea nr. 542/C din data de 8 mai 2015, pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi în dosarul cu nr. 15792/3/2015, privind dispunerea măsurii preventive de arest la domiciliu în privinţa domnului Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi", arată Prefectura Iaşi într-un comunicat de presă emis joi, 21 mai.

Cu toate acestea, prefectul nu a dispus de îndată suspendarea lui Gheorghe Nichita, ci a înfiinţat "un grup de lucru" pentru a analiza hârtia trimisă de la Bucureşti şi şi-a luat un răgaz de 24 de ore pentru a comunica un răspuns oficial.

"Grupul de lucru deja constituit la nivelul Instituţiei Prefectului a fost însărcinat cu misiunea de a analiza conţinutul documentelor comunicate de către instanţă şi de a propune măsurile adecvate. Termenul de predare a raportului a fost fixat pentru vineri, 22 mai, ora 12. La fel ca şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean, până la soluţionarea finală a lucrării, Instituţia Prefectului nu va face niciun fel de referiri publice cu privire la conţinutul dosarului sau la soluţia preconizată", a mai declarat, joi, prefectul Dan Cârlan.

Mai puteţi citi:

Prefectul-poloboc. Traseistul Dan Cârlan, delegatul Guvernului la Iaşi, a măsurat pista nouă a aeroportului cu o cumpănă

Portretul politrucului-traseist fericit. După 18 ani şi patru tentative ratate, noul prefect de Iaşi primeşte cadou o înaltă funcţie administrativă locală

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite