Cum prepară profesioniştii o delicioasă cafea infuzată la rece. „«Ingredientul» esenţial este omul“

Cum prepară profesioniştii o delicioasă cafea infuzată la rece. „«Ingredientul» esenţial este omul“

Carmen explică cum se face corect o cafea FOTO Simona Stanciu

În perioadele caniculare, o cafea rece este binevenită. Cei de la Şcoala Moldovenească de Cafea din Iaşi au explicat cum poţi să-ţi prepari acasă un „cold brew“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit cafegiilor ieşeni, temperatura la care se prepară cafeaua contează foarte mult, în funcţie de aceasta fiind potenţate anumite arome. „Noi putem face cafeaua şi cu apă rece şi cu apă caldă. Pentru un cold brew, extracţia cu apă rece, folosim o cafea măcinată mai grunjos, nu o vom folosi pe cea de espressor sau de ibric, pentru că acestea sunt fine. O amestecăm cu apă şi o lăsam la frigider peste noapte. Dimineaţa avem o cafea rece, iar dacă dorim putem să mai adăugăm două cuburi de gheaţă, pentru că va avea o aromă foarte bună“, a explicat Carmen Manea, unul dintre fondatorii Şcolii Moldoveneşti de Cafea.

Potrivit acesteia, „ingredientul“ esenţial în pregătirea cafelei este omul: „Pot să am cea mai bună cafea, aparatură de ultimă generaţie şi orice fel de ustensile, dacă nu ştiu să le pun împreună, nu a ieşit nimic. Trebuie să avem puţină atenţie, atât. E nevoie de concentrare 3-4 minute, după care să faci ce vrei“.

Pentru o cafea pregătită la ibric, tânăra are câteva indicaţii: „Punem apă atât cât dorim şi o lăsăm să ajungă aproape de punctul de fierbere, adică atunci când se formează bulele de aer pe fundul şi pereţii ibricului. Putem să ne oprim în puncul respectiv, închidem focul, luăm ibricul de pe foc şi adăugăm atâta cafea cât ne dorim noi, o linguriţă, două, trei, fiecare are propriile peferinţe. Amestecăm uşor, ca să ne asigurăm că toată cafeaua a fost acoperită cu apă şi lăsăm împreună, preţ de vreo 2-3 minute. După care o turnăm într-o ceaşcă. Dacă rămâne caimac deasupra, înseamnă că avem o cafea proaspătă. Cu cât apa este la o temperatură mai scăzută, cu atât vom da voie unor arome speciale să iasă din cafea“.

Citeşte şi:

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“


 

citeste totul despre: