Cum gestionezi situaţiile stânjenitoare de la mesele de sărbători, fără să transformi întâlnirea de familie în coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de peste an presupun de multe ori mese în familie, cu rudele îndepărtate sau prieteni, care devin uneori scene unde se declanşează conflicte sau apar situaţii mai puţin plăcute.

Nu doar certurile, ci şi simplele accidente din timpul servirii mesei pot transforma întâlnirea în una de „coşmar“. Pentru a gestiona aceste incidente, John Bridges şi Bryan Curtis propun, în volumul „Un gentleman la masă - mic tratat de eleganţă“, câteva soluţii simple.

Dacă în timpul mesei, un gentleman scapă mâncare pe faţa de masă sau pe podea, acesta nu trebuie să atragă atenţia asupra situaţiei, ci va încerca să acopere pata cât mai discret cu un şervet curat. În situaţia în care mâncarea nu este gătită corespunzător, un gentleman „nu are niciun motiv să continue stoic să mănânce, rozând dintr-o friptură aproape crudă sau dintr-un piept de pui aţos“. Acesta va respectuos să primească o porţie bine gătită, iar dacă nici după atragerea atenţiei nu se remediază situaţia, recomandarea este evitarea acelui restaurant pe viitor.

Dacă la masă începe o ceartă, un gentleman va recomanda schimbarea subiectului. „Dacă este gazda unei petreceri cu un număr considerabil de invitaţi, va fi probabil nevoit să se ridice de pe scaun şi să-şi asume rolulde arbitru. În cazul în care invitaţii refuză să se liniştească, îi poate ruga să schimbe locul, ca să nu mai fie în apropiere unii de alţii“, notează John Bridges şi Bryan Curtis. În cazul în care „cearta pare să fie alimentată de alcool, gentlemanul le va sugera să se abţină să mai bea“. În cel mai rău caz, acesta le va cere celor beţi să părăsească petrecerea fără a lua parte vreunuia.

În cazul în care unui gentleman i se face rău la masă acesta se va duce la baie, iar dacă nici după asta nu îşi revine va părăsi petrecerea. „Dacă este să luăm în calcul unul dintre cele mai oribile scenarii, gentlemanul poate fi apucat de o greaţă subită şi chiar să vomite la masă. Persoană în cauză se poate simţi, inevitabil, stânjenită, dar dacă această stare de rău nu este cauzată de propria sa exagerare culinară, nu trebuie să se simtă vinovată. Plin de remuşcări, gentlemanul îşi va ajuta gazda să stângă murdăria de pe masă, dacă se simte suficient de bine. De cele mai multe ori, cel mai înţelept ar fi să se ducă la toaletă, să-şi şteargp faţa cu un prosop udat cu apă rece şi să se retragă cât mai repede“, mai notează John Bridges şi Bryan Curtis.

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite