Lux pe bani publici. Şefii CSMS Iaşi au deplasat o delegaţie impresionantă în cantonamentul din Antalya, achitat cu generozitate din taxele contribuabililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorul CSMS Iaşi, Marius Lăcătuş, şi directorul clubului, Florin Prunea FOTO ziaruldeiasi.ro
Antrenorul CSMS Iaşi, Marius Lăcătuş, şi directorul clubului, Florin Prunea FOTO ziaruldeiasi.ro

Echipa de fotbal din Iaşi, aflată pe un modest loc 4 în liga secundă la finalul turului de campionat, se lăfăie pe bani publici într-un cantonament exotic în Antalya. Este al doilea stagiu de pregătire al iernii gândit de preşedintele clubului Florin Prunea şi de către antrenorul Marius Lăcătuş, care au primit verde la cheltuială din partea primarului Gheorghe Nichita.

Staff-ul de conducere al echipei de fotbal CSMS Iaşi a decis să plece în Antalya pentru un cantonament de 12 zile, în care sunt programate cinci meciuri de pregătire.

Echipa, aflată pe locul 4 în prima grupă din Liga II, după un tur de campionat mediocru, a plecat în Turcia cu o delegaţie consistentă, formată din 37 de oameni.

Potrivit unor surse din interiorul echipei, citate de ziarul Evenimentul, din staff-ul deplasat în Antalya fac parte inclusiv magazionerul CSMS Iaşi, plus doi asistenţi medicali, directorul sportiv şi trei juniori care n-ar avea nicio şansă să joace în retur. 

Spre comparaţie, echipa FC Clinceni, care se află în faţa CSMS în clasament şi care i-a învins categoric pe ieşeni în turul campionatului chiar pe terenul din Copou, a plecat în Turcia cu doar 28 de oameni.

Tehnicieni cu experienţă în mediul fotbalistic susţin că deplasarea în Antalya este un lux inutil, care putea fi înlocuit cu o deplasare la jumătate de preţ în vestul ţării sau chiar în Ungaria. Aceştia cred că banii publici aruncaţi pe fereastră ar fi trebuit cheltuiţi pe jucători, necesari pentru întărirea lotului "străveziu" în momentul de faţă.

"Plecarea în Antalya e un moft. Se putea merge foarte bine în vestul ţării, unde ar fi avut la fel de mulţi adversari pentru amicale. Să ne gândim doar că sunt multe formaţii de Divizia B, precum cele din Oradea, Arad, Satu Mare, Bistriţa sau Cluj. Iar acolo sunt acum, atenţie!, 8 grade Celsius, dar aşa e când ai bani mulţi pe mână. Deşi echipa se putea pregăti şi pe terenul II din Copou, deoarece prin zonele pe unde s-a lucrat mai mult în ultimele zile aproape că nu mai e zăpadă. O formaţie din Ardeal a stat recent la Beckecs două săptămâni cu doar 8.000 de euro. Şi a avut condiţii de condiţii, dar şi adversari redutabili pentru amicale. Cât a costat cantonamentul Iaşului în Antalya? Pai s-a dus la super-lux în loc să-şi aducă fotbalişti?", a declarat Ionuţ Popa, fostul antrenor al Iaşiului, pentru ziarul Evenimentul.

Ionuţ Popa estimează că deplasarea din Turcia îi costă pe ieşeni cel puţin 15.000 de euro.

"Programul gândit de noi cuprindea următoarele repere: cantonament la Cheile Grădiştei până joi, vineri – liber, apoi deplasare spre Bulgaria, la Albena. Din ce am aflat însă şi acolo e multă zăpadă şi nu am putea disputa meciurile amicale pe care ni le dorim. Dacă vremea va continua să fie rea, nu este exclus să renunţăm la a mai pleca în Bulgaria şi să căutăm alte variante, care să ne ofere posibilitatea de a verifica echipa în mai multe jocuri amicale", a declarat Florin Prunea la sfârşitul lunii ianuarie.

Marius Lăcătuş a avut rezultate modeste la Iaşi după venirea din toamna anului trecut. Din opt meciuri oficiale, a câştigat patru, a pierdut trei şi a reuşit un egal. Aceasta în condiţiile în care are unul dintre cele mai mari salarii din Liga II, încasând lunar 4.500 de euro. Bilanţul lui Lăcătuş este chiar mai slab decât al antrenorului Costel Enache, cel pe care l-a înlocuit.

La finalul turului de campionat Comitetul Director de la CSMS Iaşi a analizat rezultatele slabe ale echipei şi a concluzionat că vinovaţi nu se fac Florin Prunea, directorul executiv, sau Marius Lăcătuş, ci jucătorii.

În ciuda performanţelor sportive inexistente, jucătorii echipei din Copou pot considera că o duc regeşte. Primarul Gheorghe Nichita s-a lăudat la începutul anului 2013, într-o emisiune sportivă televizată, că jucătorii sunt cu salariile la zi şi că primesc o primă de 2.000 de euro pentru victorie în deplasare şi 1.200 de euro pentru victorie pe teren propriu.

Echipa ieşeană a promovat în primul eşalon fotbalistic doar în ani electorali, 2004 şi 2012, cu puţin timp înainte de alegerile locale care i-au adus lui Gheorghe Nichita noi mandate în fruntea
Primăriei Iaşi.

Despre bugetul alocat de Consiliul Local Iaşi echipei de fotbal, oficialii Primăriei au refuzat sistematic să ofere detalii complete şi concrete.

Spre finalul campionatului trecut, gsp.ro a publicat o informaţie potrivit căreia conducerea CSMS Iaşi ar lua în calcul să dea în judecată Liga Profesionistă de Fotbal, în cazul în care va retrogada, pentru a cere despăgubiri de 6 milioane de euro în contul banilor cheltuiţi de municipalitate, plus 1 milion din drepturile de televizare. Bugetul este considerat de specialişti uriaş, chiar şi pentru o echipă de Liga I, în condiţiile în care este finanţată cvasimajoritar din bani publici.

În ciuda finanţării generoase, echipa a retrogradat din prima ligă la finalul sezonului trecut.

Mai puteţi citi:

Cum a stors primarul Nichita zeci de milioane de euro din bugetul public pentru Poli Iaşi, echipa care promovează în Liga I în anii electorali

Nebuloasa banilor publici băgaţi la Iaşi în fotbalul falimentar. Primăria refuză să dezvăluie bugetul CSMS Iaşi pentru 2012

Marius Lăcătuş, noul antrenor al CSMS Iaşi

Un nou "tun" prin faliment premeditat la Primăria Iaşi. Paguba pentru statul român, aproape 150 de milioane de lei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite