Controversă în cazul dezvelirii bustului lui Octavian Goga la Iaşi. Institutul Elie Wiesel: „A promovat o politică în care antisemitismul s-a aflat la loc de cinste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvelirea bustului lui Octavian Goga     FOTO Facebook/Primăria Municipiului Iaşi
Dezvelirea bustului lui Octavian Goga     FOTO Facebook/Primăria Municipiului Iaşi

Istoricul Ilarion Ţiu a scris despre Octavian Goga că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept. Primarul Mihai Chirica spune că a fost „omagiat omul de cultură şi doar atât”.

Joi, 1 aprilie, la Iaşi a fost dezvelit bustul lui Octavian Goga. Evenimentul a fost unul care a stârnit controverse în spaţiul public. 

Instititul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, cere administraţiei locale din Iaşi ca, din respect faţă de victimele pogromului din 1941, să menţioneze datele conform cărora Octavian Goga a promovat politicile profasciste. Pe de altă parte, potrivit g4media.ro, primarul Mihai Chirica spune că a fost „omagiat omul de cultură şi doar atât”.

În context, potrivit sursei citate, deputatul liberal Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a declarat că a avertizat autorităţile locale despre trecutul lui Octavian Goga. 

„Am primit asigurări ca oamenii au fost de bună credinţă şi, neştiind despre această parte a biografiei lui Goga – în toată educaţia şcolară din vremea comunismului şi de după nu se vorbeşte despre activitatea politică nocivă a lui Goga – au dorit să elogieze un cărturar. 

Am primit asigurări că problema se va rezolva – fie bustul va fi îndepărtat, fie va fi menţionată vizibil şi foarte amănunţit activitatea antisemită şi persecutorie a lui Goga în calitate de premier”, declară Alexandru Muraru. 

Conform istoricului Ilarion Ţiu, Octavian Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorinţa sa.

De asemenea, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, arată, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că Octavian Goga a promovat o politică profascistă în calitate de om politic şi prim-ministru, în care „antisemitisul era la loc de cinste”. 

„Cu părere de rău trebuie să consemnăm că nici astăzi, la 30 de ani de la Revoluţia democratică din 1989, cultura civică nu şi l-a asumat pe Octavian Goga de o manieră critică în ceea ce priveşte activitatea sa politică. Octavian Goga a fost un om politic şi demnitar al Statului Român (prim-ministru), care a promovat o politică profascistă, în care antisemitismul s-a aflat la loc de cinste.

În calitate de prim-ministru a promovat în 1938,Legea prin care o treime din populaţia evreiască avea să-şi piardă cetăţenia şi deci protecţia din partea statului. Prin urmare, credem că administraţia locală a Municipiului Iaşi, trebuie să facă un gest minimal în memoria victimelor Pogromului din 1941 şi să menţioneze profilul politic al lui Octavian Goga”, Institutul Elie Wiesel.

Ce spune primarul Mihai Chirica

Edilul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, spune că prin dezvelirea acelui bust s-a vrut omagierea omului de cultură Octavian Goga, recunoscut de critica lui George Călinescu. 

Redăm mai jos întreaga declaraţie pe care Mihai Chirica a făcut-o pentru g4media.ro:

„Din păcate unii oameni de cultură cu care se mândreşte naţiunea romană nu au fost oameni politici care să merite respectul nostru. La aniversarea celor 140 de ani de la naştere, noi am omagiat un poet naţional, recunoscut de critica lui George Călinescu, studiat în şcoala românească de astăzi şi nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică pentru că doar în acest mod vom prolifera ceea ce e rău din viaţa lui.

Extremismul se naşte ca reacţie la alte reacţii extreme, de aceea nu voi aminti despre: Eminescu, Iorga, Sadoveanu, Vasile Conta, Cioran, Eliade, etc. pentru că ei sunt valoroşi prin opera lor culturală. Din păcate, asistăm astăzi la o falsă şi greşită abordare care nu va face decât să prolifereze extremismul spre beneficiul celor care deja se pronunţă astfel în spaţiul public.

Sunt şi voi rămâne un prieten al evreilor de pretutindeni şi de-altfel la inaugurare am fost cu dl Adi Cristi, poetul de origine evreiască, bun prieten al meu şi cu care am omagiat omul de cultură şi doar atât.

În ţară sunt busturi în toate oraşele mari şi, de asemenea, străzi, şcoli etc.”

În context, Marco M Katz, director fondator al Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA Romania), subliniază faptul că polemica deja stârnită în contextul dezvelirii bustului lui Octavian Goga va alimenta antisemitismul. 

„Din păcate, polemica deja stârnită de aceste act va genera un alt val de reacţii care vor alimenta antisemitismul care, deja, în ultimele săptămâni, şi-a arătat faţa hidoasă şi intensitatea lui reală. Cum este posibil ca astfel de situaţii, cu caracter antisemit şi negaţionist, să fie repetate de politicieni, de persoane care deţin funcţii politice, într-o perioadă în care alte situaţii asemănătoare încă fac subiectul unor discuţii publice răsunătoare?”, declară Marco M Katz, director fondator MCA Romania. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Elena Băsescu, angajată a Parlamentului României. Ce salariu are fiica lui Traian Băsescu

Premieră la cel mai scump pod din România. Japonezii au fixat prima piesă pe piloni, pentru cabluri VIDEO

   

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite