Condamnat să trăiască cu doar 17% din plămâni. Statul român nu se arată interesat să trateze un pacient diagnosticat cu o boală gravă acum 5 ani
0Ieşeanul care are nevoie urgentă de transplant de plămâni nu ştie încă dacă procedura medicală îi va fi decontată de statul român. Mugurel Amariţei nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii cu privire la decontarea transplantului într-o clinică din străinătate prin intermediul formularului E112.
Mugurel Amariţei (34 de ani) aşteaptă de cinci luni un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii prin care să i se asigure decontarea transplantului de plămâni.
Ieşeanul ai cărui plămâni funcţionează la o capacitate de doar 17% a fost diagnosticat cu mai multe complicaţii pulmonare: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă.
Bolnavul şi-a depus dosarul la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi de la începutul lunii decembrie. Potrivit medicului său curant, singura şansa de supravieţuire a pacientului este efectuarea unui transplant. Reprezentanţii DSP au arătat că încă nu au primit un răspuns de la Ministerul Sănătăţii care să ateste că tratamentul pacientului va fi decontat.
„Dosarul a fost transmis la minister, dar până în prezent nu am primit înştiinţare dacă acesta va putea beneficia de formularul E112 pentru a efectua transplantul“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.
Potrivit DSP, răspunsul ministerului întârzie şi pentru că, momentan, niciuna dintre cele trei clinici pe care direcţia ieşeană le-a contactat, prezentându-le cazul bolnavului, nu a răspuns şi nu a oferit un preţ. Neavând ofertă de preţ, ministerul nu poate aprecia suma corectă necesară bolnavului pentru transplantul de plămâni.
Singurul sprijin al pacientului vine, în prezent, din partea medicului său curant care a luat legătură pe cont propriu cu o clinică din Franţa şi cu Spitalul Universitar AKH din Viena. Clinica franceză însă nu a acceptat să facă transplantul, cu toate că, în prima fază, se arătase interesată să-l sprijine pe ieşean cu o serie de investigaţii. În aceste condiţii, medicul bolnavului a încercat să obţină ajutorul colegilor de la Spitalul Universitar AKH din Viena, centrul medical în care s-au făcut cele mai multe transplanturi de plămâni pentru pacienţi români.
„Colegii din Franţa ne-au răspuns, la o dată ulterioară, că nu pot începe demersurile pentru că nu pot face acest lucru pentru pacienţi români, probabil din cauza unor dificultăţi ale cazului. Însă, între timp, centrul din Viena a reluat intervenţiile pentru pacienţii români şi am trimis şi acolo documentaţia medicală. Deocamdată nu avem un răspuns, la fel cum nici ministerul nu a răspuns în legătură cu decontarea procedurii. Momentan, aşteptăm acceptul Vienei şi apoi vom încerca să definitivăm procedurile şi cu partea română“, a arătat dr. Cristian Cojocaru, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Iaşi.
Potrivit acestuia, starea de sănătate a pacientului este staţionară, Mugurel Amariţei fiind dependent de aparatul cu ajutorul căruia respiră şi de tratament de specialitate.
Ieşeanul este imobilizat la pat, conectat la aparatul care îi alimentează plămânii cu oxigen şi dependent de un sertar plin de pastile pentru a supravieţui. Bolnavul nu se poate deplasa mai mult de trei-patru paşi, pentru că oboseşte. Boala lui Mugurel Amariţei a debutat în 2011, atunci când a fost diagnosticat cu astm şi operat la plămâni.
Citeşte şi: