Cine sunt liderii grupării schismatice care a tulburat apele în Mitropolia Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, Mitropolitul MMB, a fost în 2016 ţinta unui atac fără precedent în BOR FOTO Arhivă
ÎPS Teofan, Mitropolitul MMB, a fost în 2016 ţinta unui atac fără precedent în BOR FOTO Arhivă

Principalii reprezentanţi ai unui „grup schismatic” care au tulburat liniştea BOR au fost până de curând apropiaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

„Mişcarea schismatică” din sânul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, conturată de la începutul verii mai ales în mănăstirile din judeţul Neamţ, a fost cercetată de către arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al MMB.

Potrivit unor informaţii neoficiale, în spatele mişcării din mănăstirile şi schiturile din Moldova stau doi credincioşi, un teolog şi un duhovnic, consideraţi apropiaţi ai MMB prin relaţia de înţelegere pe care au avut-o în trecut cu mitropolia. Principalii reprezentanţi ai curentului orientat împotriva Sinodului din Creta şi împotriva ecumenismului sunt teologul Mihai-Silviu Chirilă din Neamţ şi protosinghelul Antim Gâdioi, fost duhovnic la Mănăstirea Bistriţa din Neamţ.

După cum au relatat o serie de clerici, cel mai influent exponent al grupării schismatice din judeţul Neamţ este protosinghelul Antim Gâdioi, fost duhovnic la Mănăstirea Bistriţa din Neamţ, în prezent retras din mănăstire.

Duhovnicul care şi-a influenţat ucenicii

Gâdioi ar fi responsabil de atitutudinea ostilă pe care o afişează unii preoţi faţă de Sinodul din Creta întrucât lui i se spovedeau mare parte dintre monahii semnatari ai „Scrisorii deschise către arhiereii care au semnat în Creta”. Astfel, protosinghelul Ieronim Cozma de la Schitul „Sf. Teodora de la Sihla” din Codrii Paşcanilor - prezentat printre principalii semnatari ai scrisorii de ameninţare a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei – se spovedea la duhovnicul Gâdioi. Un alt preot din Arhiepiscopia Iaşilor care se spovedea la acelaşi duhovnic şi-a schimbat opiniile legate de Sinodul din Creta după ce a discutat cu reprezentanţii MMB.

antim gadioi sacciv

De asemenea, în jur de 10 măicuţe de la Mănăstirea Văratec, care au refuzat să mai participe la slujbele la care sunt pomeniţi ierarhii români participanţi la Sinodul din Creta, se spovedeau tot la protosinghelul Antim Gâdioi. Mai mult, una dintre ele s-a dovedit a fi chiar sora dreaptă fostului călugăr de la Mănăstirea Bistriţa. Antim Gâdioi (foto dreapta) şi-a îndemnat ucenicii printr-o scrisoare publică „să intre în lupta cea bună şi să rămână cu toţii în Biserica cea luptătoare a sfinţilor”.

Teologul care redactează scrisorile de nemulţumire

Mihai-Silviu Chirilă, absolvent al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, era considerat de către reprezentanţii MMB, acum câţiva ani, „un tânăr teolog cu speranţă”. Chirilă a fost apropiat de MMB şi şi-a desfăşurat mai multe activităţi în cadrul departamentului Doxologia dezvoltat de mitropolia ieşeană la Mănăstirea Golia. Ulterior, după cel puţin doi ani de colaborare, Chirilă (foto dreapta, jos) a renunţat la proiectele desfăşurate şi s-a retras la Neamţ. Pentru gruparea schismatică de la Neamţ, teologul Mihai-Silviu Chirilă ar îndeplini rolul de comunicator al poziţiilor oficiale, chiar el fiind cel care redactează scrisorile care circulă în spaţiul public.

silviu chirila

Neînţelegeri în sânul BOR

De aproape jumătate de an, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta. În acest context, mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei.

Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin care îi cereau acestuia „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“. Autorii documentului ameninţau că, dacă în termen de 10 zile, ÎPS Teofan nu se conformează cerinţelor, nu va mai fi pomenit la slujbele duminicale. „Sămânţa“ nemulţumirilor este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.
 

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite