Cetăţean român, acuzat în Germania că ar fi falsificat paşapoarte şi ar fi introdus în ţară, ilegal, 183 de imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi imigranţi ar fi fost introduşi, ilegal, de un Român în Germania
Mai mulţi imigranţi ar fi fost introduşi, ilegal, de un Român în Germania

Autorităţile judiciare din Germania au deschis un dosar penal în care investighează un cetăţean român de comiterea a 183 de fapte de introducere ilegală în ţară a unor persoane care nu aveau acest drept.

Un român în vârstă de 50 de ani este acuzat în München de comiterea a 183 de infracţiuni de introducere ilegală de migranţi sirieni în Germania. Bărbatul este născut la Chişinău, dar a obţinut cetăţenie română în anul 2003, stabilindu-se la Iaşi. Procurorii nemţi au cerut sprijinul procurorilor ieşeni.

Ivan Ivanov, născut pe 31 iulie 1966, este originar din Republica Moldova şi a obţinut cetăţenia română în anul 2003. Ivanov este arestat în Ger­mania fiind acuzat de Procuratura din München că ar fi intermediat intrarea ilegală în ţară a cel puţin 183 de migranţi, majoritatea veniţi din zona Siriei. Acuzaţia din Codul Penal german de care este acuzat Ivanov este de „introducerea ilegală în ţară a persoanelor străine, în bandă şi calificat“.

Arestat în august

Ivan Ivanov a intrat pentru pri­ma dată în vizorul autorităţilor nemţeşti pe 21 iulie 2014, atunci când la München s-a decis emiterea unui mandat european de arestare pe numele său. În august 2015, Iva­nov a fost găsit în România şi, în baza solicitării venite din Germa­nia, a fost arestat preventiv şi extrădat. Mandatul de arestare pus în aplicare de procurorii Parche­tului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi conţinea un număr mai mic de infracţiuni pentru care Ivanov era suspectat. Cetăţeanul român era acuzat atunci că procurase acte de identitate şi facilitase introducerea în Germania a doar 13 persoane.

Pe 19 ianuarie 2016, autorităţile judiciare din Germania au emis un nou mandat de arestare pe numele lui Ivanov, în care au extins consi­derabil acuzaţiile aduse acestuia, ajungându-se astfel la 183 de acte materiale. Procurorul ieşean Iulian Ispir, purtător de cuvânt al Par­che­tului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, ne-a explicat ieri că, potrivit procedurilor, pentru ca autorităţile germane să extindă acuzaţiile aduse lui Ivanov, a fost nevoie de acceptul omologilor din România. Autorizarea a fost acordată în cursul zilei de ieri de către judecătorii de la Curtea de Apel.

„În baza art. 115 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, modificată, şi art. 27 alin. 4 din Decizia-Cadru 2002/584/JAI, au­to­ri­zează în sensul acordării consimţământului cu privire la urmă­rirea penală a persoanei solicitate Ivanov Ivan, de Procuratura din München, Germania, pentru să­vârşirea a 183 de infracţiuni de introducerea ilegală în ţară a persoanelor străine, în bandă şi calificat, în 183 de cazuri de concurenţă reală de infracţiuni, în 48 de concurenţă ideală infracţională cu procurare în bandă şi calificată de documente de identitate falsă“, au stabilit judecătorii ieşeni.

Intrarea migranţilor în Germa­nia a provocat un val de nemul­ţumiri în rândul populaţiei, situaţia degenerând la începutul acestui an, ca urmare a incidentelor din Köln, când mai mulţi străini au abuzat sexual femeile din gară. Autorităţile germane au estimat că numai în cursul anului trecut în jur de 1,1 milioane de imigranţi ar fi intrat pe teritoriul acestui stat.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite