Ce trebuie să ştii atunci când îţi cumperi un apartament. Topul micilor defecte care îţi pot face viaţa un chin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea unei locuinţe este una dintre cele mai importante achiziţii pe care un cuplu o face în viaţă. De aceea este foarte important ca persoanele care vor să se mute în casă nouă să fie foarte atente atunci când fac pasul cel mare.

Majoritatea românilor au posibilitatea de a se muta în propria locuinţă fie contractând un credit ipotecar, fie apelând la programul guvernamental „Prima Casă”.

Pe lângă birocraţia pe care o au de înfruntat pentru obţinerea unui credit bancar, românii trebuie să fie foarte atenţi şi ce fel de apartament îşi achiziţionează pentru ca investiţia să nu se dovedească, ulterior, un „aspirator” de bani sau o adevărată corvoadă pentru noii locatari.

Agentul imobiliar Marian Cristea detaliază pentru „Adevărul” câteva dintre aspectele pe care viitorii proprietari trebuie să le ia în seamă atunci când decid să facă pasul cel mare. Specialistul spune că nu este de acord că tinerii trebuie să se axeze neapărat spre zone care par acum ca fiind foarte bune şi că e de ajuns să se orienteze spre cartiere unde infracţionalitatea nu este la un nivel ridicat, unde sunt şcoli sau utilităţi şi care ar putea să se dezvolte pe viitor.

„Trebuie ţinut seama de faptul că, din punct de vedere urbanistic, oraşele sunt în plină schimbare. Un cartier care acum ar părea nelocuit, cu blocuri puţine şi străzi ce nu sunt încă puse la punct, ar putea fi unul excelent de locuit în trei, patru, cinci ani. De aceea e recomandabil ca viitorii proprietari să urmărească piaţa pentru a vedea care sunt zonele în plină dezvoltare, pentru că în acele zone şi preţurile sunt mai mici de cât în cele centrale”, crede Cristea.

În privinţa blocurilor vechi, specialistul menţionează că viitorii proprietari trebuie să îşi facă de la început calculele financiare şi să opteze pentru cea mai bună variantă. Dacă nu cred că ar putea face rost de bani ulterior contractării creditului imobiliar, ideal ar fi ca tinerii să caute apartamente deja renovate. „Apartamentele nerenovate sunt, bineînţeles, mai ieftine. Însă nu înseamnă întotdeauna că ieşi mai bine financiar dacă îţi cumperi un apartament vechi pe care vrei tu să îl modernizezi. Uneori poate fi chiar invers. Totul depinde de planurile şi de posibilităţile financiare ale clienţilor. Din acest punct de vedere, avantajul locuinţelor vechi este că pot fi modernizate după gustul proprietarilor”, mai spune agentul.
 
Un mic sondaj în rândul vecinilor sau verificarea istoricului apartamentului la asociaţia de proprietari sunt alte lucruri esenţiale pe care viitorii proprietari trebuie să le facă numaidecât. În cazul blocurilor vechi trebuie ţinut cont şi de faptul că acestea pot prezenta risc seismic. Lipsa bulinei specifice acestor tipuri de imobile nu înseamnă neapărat că blocul este sigur ci că, poate, nu a fost încă expertizat.
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite