Ce cred nutriţioniştii despre conservele de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservele preparate în casă sunt recomandate de specialişti pentru că înlocuiesc legumele care în sezonul rece se găsesc destul de greu. Pentru cei care suferă de boli de inimă sau rinichi nu sunt indicate murăturile, din cauza consumului ridicat de sare.

Orice gospodină îşi umple cămara cu conserve pentru iarnă. Important este că, fiind pregătite în casă, acestea nu conţin conservanţi chimici şi pot astfel să devină o alternativă la legumele proaspete, inaccesibile în perioada rece. 

‘’Legumele conservate pot constitui nu doar un deliciu culinar, ci şi o sursă excelentă de vitamine şi minerale pe perioada iernii. Cei mai muţi compuşi se menţin nemodificaţi în legumele conservate pentru iarnă. Mineralele precum calciul, fosforul sau fierul sunt stabile şi nu suferă transformări în procesele conservării. În ceea ce priveşte fibrele, acestea nu sunt în general alterate în diferitele procese de preparare’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Nutriţionitii atrag totuşi atenţia că în cazul murăturilor, din cauza conţinutului de sare, consumul lor trebuie evitat de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau renale. 

Specialiştii spun că în timp ce mulţi compuşi se menţin nemodificaţi, aşa cum este cazul mineralelor, calciului, fosforului sau fierului, de cealaltă parte, vitaminele C şi B9 sunt sensibile când sunt preparate termic. 

‘’Vitaminele C şi B9 sunt sensibile la oxidarea ce are loc sub acţiunea oxigenului din aer şi a căldurii, atunci când conservarea se realizează la temperatura camerei sau dacă implică şi prepararea termică ori introducerea legumelor în apă fierbinte. Aceste vitamine sunt şi hidrosolubile, astfel încât pot trece în apa folosită la preparare. Beta-carotenul şi ceilalţi carotenoizi pot fi, de asemenea, degradaţi prin oxidare’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

De subliniat este că unele conserve sunt chiar mai sănătoase decât legumele crude, aşa cum este cazul sucului de roşii. O sursă importantă de nutrienţi în sezonul rece se găseşte şi în zacuscă sau legume în oţet. 

Vă mai recomandăm:

Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite