Cazul „Larisa”: ucigaş şi violator, iertat de două ori de lege. Criminalul ia viaţa de la capăt după nici nouă ani de pedeapsă. Mama copilei: „Îmi e teamă!”
0Autorul uneia dintre cele mai zguduitoare crime din România, Robert Ciobanu, se află, de aproape două luni, în libertate, fiind eliberat după doar nouă din cei 20 de ani de închisoare, primiţi iniţial. Mama Larisei Chelaru, fetiţa violată şi, apoi, ucisă cu bestialitate, consideră decizia injustă şi se teme încă de cel care i-a ucis fiica
La mai puţin de un deceniu de la crima care a cutremurat România, mama Larisei Chelaru, fetiţa ucisă de Robert Ciobanu, trăieşte un nou episod încărcat de teamă, revoltă şi neputinţă. Cel care i-a ucis fiica de opt ani şi l-a determinat pe soţ să-şi pună ştreangul de gât este din nou în libertate. Profitând de noile prevederi ale Codului Penal, criminalul Robert Ciobanu, cel care obişnuia să fie prieten cu fratele Larisei, s-a întors acasă, la tatăl său.
Schimbările legislative intrate în vigoare la 1 februarie 2014 l-au ajutat pe tânărul din Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, să respire din nou aerul libertăţii. Chiar dacă eliberarea lui Robert s-a efectuat cu respectarea normalor legale actuale, mama Larisei, Luminiţa Chelaru, nu mai are somn de câteva săptămâni. Femeia a trecut cu greu peste drama produsă de fostul ei vecin şi consideră că nu e normal ca acesta să iasă din puşcărie atât de devreme. Liliana Chelaru (foto jos) a discutat ieri cu corespondentul „Adevărul” despre eliberarea celui care i-a ucis fiica. Cu o atitudine resemnată, femeia a reuşit cu greu să-şi găsească vorbele când a fost întrebată de Robert Ciobanu.
„Nu mi se pare normal ca, având în vedere ce a făcut, să fie eliberat atât de devreme. Nu e corect. Mi-e teamă că Robert i-ar putea face rău copilului meu (Cosmin, fratele Larisei, fost prieten cu Robert Ciobanu, are 25 de ani - n.r.), dar nu numai. Mi-e teamă că ar putea face rău şi altor copii. Acum, nu se mai poate face nimic. Toată această stare îmi face rău şi prefer să nu vorbesc mai multe despre asta”, a spus Liliana Chelaru pentru „Adevărul”.
Tatăl ucigaşului: „Îşi caută de muncă”
Robert Ciobanu, ajuns acum la 26 de ani, a fost eliberat din puşcărie la începutul lunii septembrie. Băiatul s-a întors acasă, la familie, în localitatea Lunca Cetăţuii, acolo unde părinţii săi au o casă în construcţii. Fosta locuinţă a familiei, un apartament, a fost scos la licitaţie pentru ca părinţii lui Robert să achite daunele morale părinţilor Larisei. Tânărul locuieşte în prezent numai cu tatăl, mama fiind plecată la muncă în Italia.
Vizitat de reporteri, joi, Robert nu a vrut să iasă din casă. A făcut-o tatăl său, care a declarat că fiul lui vrea linişte şi că nu mai doreşte să apară niciodată în presă. „El încearcă să îşi vadă de treabă, să fie liniştit. Îşi caută un loc de muncă, şi-a depus CV-ul la mai multe firme, însă, până acum, nu a fost sunat de nimeni. Vrea să lucreze, ca necalificat, nu contează ce, doar să ia viaţa de la capăt”, a spus Mirel Ciobanu.
Robert Ciobanu este supravegheat de un consilier de probaţiune şi şi-a propus să termine liceul. „Este o persoană care doreste să se reintegreze în societate. În momentul de faţă încă nu are o reprezentare, o explicaţie asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Oana Paicu, consilierul de probaţiune a lui Robert.
Iertat de lege de două ori
Tânărul a fost eliberat în urma unei decizii a Tribunalului Brăila, pe 1 septembrie. El a stat câteva luni în Penitenciarul de Tineri şi Minori de la Tichileşti, acolo unde a ajuns în luna februarie. În prealabil, Ciobanu a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, acolo unde nu a făcut niciodată probleme, susţin angajaţii acestei unităţi. După intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, instanţele ieşene s-au sesizat din oficiu în cazul lui Robert Ciobanu.
Pedeapsa primită de acesta în 2006, de 20 de ani de închisoare, a fost, la începutul acestui an, anulată, tânărul primind, în schimb, 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare pentru minori. Potrivit legii, „în cazul în care, pe durata internării, minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata internării instanţa poate dispune liberarea, dacă persoana a împlinit vârsta de 18 ani”. Robert Ciobanu este obligat ca, până în 2020, să urmeze un curs şcolar sau de formare profesională, să nu vorbească cu membrii familiei victimei sale şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de câte ori este necesar.
Slăbiciunile sistemului judiciar: tatăl fetei şi un suspect s-au sinucis
Cazul Larisa este una din cele mai mari mostre de neputinţă oferite vreodată de sistemul judiciar din România. Dispărută de acasă pe 18 octombrie 2005, Larisa Chelaru a fost descoperită fără suflare două luni mai târziu, din cauza cercetărilor făcute defectuos de poliţiştii care s-au ocupat de caz. Ancheta în sine a produs mai multe victime decât criminalul Robert Ciobanu.
Un prim suspect, Cornel Rusu (28 de ani), al cărui nume a fost oferit pe surse de către poliţişti, s-a sinucis după ce a aflat de la televizor că este bănuit de uciderea Larisei Chelaru. Oamenii legii îi asociaseră numele cu crima pentru simplul fapt că dispăruse de acasă în aceeaşi zi cu Larisa, iar prietenii săi îl auziseră vorbind despre o fetiţă.
Şeful Poliţiei Iaşi, demis
Bărbatul era taximetrist şi se afla internat la Spitalul Socola când a decis să-şi pună capăt zilelor. Lupta pentru dreptate şi răzbunare, dar şi lipsa de comunicare a autorităţilor l-au băgat în pământ şi pe Constantin Chelaru, tatăl Larisei, care s-a sinucis în timpul procesului lui Robert Ciobanu. A recurs la acest gest imediat după ce a apărut ipoteza ca ucigaşului fiicei sale să îi fie redusă pedeapsa. Nu a fost aşa, pentru că judecătorii l-au condamnat, în cele din urmă, pe Robert Ciobanu la 20 de ani de închisoare. El şi-a recunoscut, în timpul anchetei, fapta pe care a comis-o şi a declarat că o regretă.
Părinţii lui Robert au rămas fără apartamentul din Lunca Cetăţuii, după ce locuinţa a fost scoasă la licitaţie. Asta pentru a fi acoperite daunele morale în valoare de 125.000 de lei, stabilite de instanţă în favoare rudelor Larisei. Şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţului (IPJ) Iaşi, de la acea vreme, Gheorghe Plai, a fost destituit din funcţie, din cauza anchetei în dosarul „Larisa”. Mai mulţi subalterni care s-au ocupat de caz au fost, de asemenea, sancţionaţi.
Calendarul negru al cazului "Larisa"
- Octombrie 2005: Larisa dispare de acasă
- Noiembrie 2005: Cornel Rusu, un taximetrist de 28 de ani se sinucide, după ce devin suspect în cazul „Larisa”
- Decembrie 2005: Larisa este găsită moartă într-un tomberon
- Mai 2006: şeful IPJ Iaşi, Gheorghe Plai, este destituit din cauza modul de instrumentare al dosarului
- Iulie 2006, tatăl Larisei, Constantin Chelaru, se sinucide după ce avocaţii ucigaşului cer înjumătăţirea pedepsei lui Robert Ciobanu
- Decembrie 2006: Robert Ciobanu este condamnat la 20 de ani de puşcărie
- 1 februarie 2014: pedeapsa tânărului este anulată şi înlocuită cu 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare
- 1 septembrie 2014: Tribunalul Brăila decide eliberarea condiţionată a ucigaşului
Citeşte şi: