Cât de dăunătoare sunt imaginile false cu oameni fericiţi de Crăciun. „Unii ajung să asocieze sărbătorile cu tristeţe profundă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătorile te pot face să intri în depresie dacă eşti singur sau nu ai bani
Sărbătorile te pot face să intri în depresie dacă eşti singur sau nu ai bani

Deşi perioada de sărbători este asociată cu bucurie, timp petrecut cu familia, revedere cu prieteni dragi, ea poate fi chiar periculoasă pentru cei singuri. Faptul că nu mai ai un serviciu care să te ţină ocupat, lipsa unui partener sau a banilor pot determina intrarea în depresie.

Depresia tinde să devină boala secolului, tot mai mulţi oameni fiind diagosticaţi cu această afecţiune.

Psihologii spun că iarna, în luna decembrie, cazurile de depresie cresc simţitor.

Pe lângă sigurătate, mulţi se raportează în această perioadă la cei din jur, care li se par mai fericiţi, mai uniţi, mai bogaţi.

Mai mult, la final de an există tendinţa de a se face un bilanţ a realizărilor de peste an. Dacă acestea nu sunt conform programării, atunci au un impact negativ asupra stării de spirit. 

„Există şi oameni care asociază sărbătorile mai mult cu tristeţea profundă, singurătatea, izolarea socială. Aceste stări de depresie şi anxietate sunt cauzate fie de lipsa reală a unui partener de cuplu, a unei reţele sociale solide care să ne ofere sentimentul apartenenţei, fie de faptul că în această perioadă sunt nevoiţi, în spiritul sărbătorilor de iarnă, să se întâlnească cu părinţii cu care sunt în conflict şi cu care au diferende, şi faţă de care au emoţii neexprimate. Depresia mai poate fi activată şi de stresul şi agitaţia specifice acestei perioade din an: oboseala cronică, gândul că este finalul unui alt an în care ne facem bilanţul proiectelor realizate sau nu“, explică psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Depresia din perioada sărbătorilor este accentuată de imaginea perfectă a cuplurilor şi familiilor prezentate în filme şi reclame, dar şi de presiunea financiară. Se ştie că luna decembrie este supranumită şi luna cadourilor, astfel că s-a format un obicei în a oferi daruri celor dragi, dar când banii lipsesc se transformă în ceva chinuitor. 

Ce poţi face pentru e evita depresia

Psihologii fac şi câteva recomandări pentru a evita depresia de sărbători. O soluţie ar fi voluntariatul. 

„Important este să ne concentrăm pe momentul prezent şi să ne bucurăm de fiecare moment în care trăim şi să lăsăm trecutul să fie doar trecut. Trebuie să ne alegem gândurile în care credem şi cărora le acordăm importanţă, pentru că dacă ne concentrăm doar pe gândul că suntem extrem de nefericiţi, extrem de singuri, ne vom consuma energia şi timpul fără să înaintăm cu nimic pe drumul spre a ne fi mai bine. Putem face voluntariat, în acest fel vom ajuta pe alţi oameni care au nevoie, dar ne vom ajuta şi pe noi socializând şi cunoscând alte poveşti de viaţa“, încheie psihoterapetul Daniela Mitrofan. 

Vă mai recomandăm:

Patru trucuri pentru a învinge cumplita depresie post-concediu. Ce trebuie să facă un angajat abia întors de la Amsterdam

De ce apare şi cum poate fi tratată depresia postnatală. Una din 10 femei intră în depresie după ce nasc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite