Biserica ia cei mai mulţi bani din primul lot al proiectelor europene aprobate în cea mai săracă regiune a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista cu primele 20 de proiecte aprobate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 din zona de Nord-Est arată că un sfert din contractele declarate eligibile vizează recondiţionări ale unor lăcaşuri de cult din Moldova. Acestea vor primi în total 63 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 33% din suma destinată refacerii patrimoniului natural şi cultural.

La aproape doi ani şi jumătate din noul program de finanţare europeană 2014-2020, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a publicat lista cu primele proiecte declarate eligibile. Astfel, au fost anunţate 20 de investiţii care vor primi finanţare, pe două axe diferite care vizează susţinerea mediului de business şi conservarea patrimoniului natural şi cultural. Un sfert din contracte fac referire la axa 5 a Programului Operaţional Regional, cea de „Conservare, protejare, promovare şi dezvoltare a patrimoniului natural şi cultural“, toate vizând lăcaşuri de cult din Moldova. 

Potrivit primei liste, acestea sunt şi cele mai mari finanţări alocate după principiul „primul venit, primul servit“. Pentru conservarea patrimoniului cultural şi natural (axa 5.1) din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est este disponibilă sume de 42,8 milioane de euro, respectiv aproape 190 de milioane de lei. Pentru aceşti bani puteau depune proiecte primării, autorităţi ale administraţiei publice centrale, ONG-uri, unităţi de cult, singure sau în parteneriat. Cu toate acestea, toate cele cinci proiecte semnate până acum, în ultimele două luni, sunt depuse de beneficiari – unităţi de cult. Valoarea finanţărilor deja alocate prin aceste contracte ajunge la 15 milioane de euro, ceea ce reprezintă 33% din suma totală. 

Concret, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a dat undă verde unui număr de cinci contracte de finanţare pentru patru mănăstiri din Neamţ, Suceava şi Iaşi. Primul, document parafat pe 13 iunie 2017 vizează „punerea în valoare a patrimoniului cultural prin consolidarea şi conservarea Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din cadrul ansamblului Mănăstirii Văratec“. Astfel, lucrările de la Mănăstirea Văratec ar trebui finalizate în octombrie 2021 şi au o valoare de 6,1 milioane de lei. 

Pentru Suceava au fost parafate trei contracte, două care vizează Mănăstirea Dragomirna şi un altul pentru Mănăstirea Bogdana. La Mitocu Dragomirnei vor fi refăcute două biserici, prima Biserica Pogorârea Sfântului Duh va fi finalizată în prima parte a lui 2019, iar a două în decembrie 2019. Cele două contracte au o valoare totală de 17, 3 milioane de lei. 

Contractul cu cea mai mare valoare semnat până acum de ADR Nord-Est este cel pentru Mănăstirea Bogdana din Suceava. Lucrările de 21,2 milioane de lei, din care 20,8 nerambursabili vizează „valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Rădăuţi prin reabilitarea monumentului Biserica «Sf. Nicolae», clopotniţa şi sediul administrativ (casa parohială), căruia i se va schimba destinaţia în muzeu“. Un alt contract semnat la finalul lunii trecute este cel pentru restaurarea Mănăstirii Bârnova, valoarea lucrărilor fiind de peste 19 milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor ADR Nord-Est, alte proiecte de refacere a lăcaşurilor de cult sunt în curs de evaluare tehnică şi financiară, axa 5.1 a POR 2014-2020 fiind una dintre cele mai solicitate. 

Pe lista proiectelor care se află în evaluare se află şi Mănăstirea Frumoasa din Iaşi, proiect depus de Primăria Iaşi în parteneriat cu unitatea de cult. Deşi Primăria Iaşi a anunţat din aprilie că proiectul de 21 milioane de lei a primit punctaj care să-i asigure finanţare, pe lista de la ADR Nord-Est nu apare acest lăcaş de cult. „Pentru proiectul Frumoasa lucrurile stau foarte clar. Este proprietate comună între Primărie şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, neavând astfel nici un fel de probleme legate de vecinităţi sau posesii”, a menţionat edilul Iaşiului, Mihai Chirica, în primăvară. Potrivit oficialilor ieşeni proiectul este încă în analiză şi urmează să fie parafat. Nu aceeaşi soartă a avut-o proiectul de refacere a Palatului Braunstein, din centrul Iaşiului. Contractul de peste 20 de milioane de lei, depus tot pe axa 5.1 a POR, a fost respins deoarece documentaţia de finanţare nu era completă. 

Citeşte şi: 

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite