A tatuat cu pistolul la tâmplă. Povestea unuia dintre cei mai buni artişti pe piele din Iaşi
0Totul a început acum acum 12 ani, în cartierul Metalurgie unde locuia Q-Bo. Andrei Ciubotă, pe numele său real, se trage dintr-o familie de oameni muncitori şi cu mult bun simţ.
Mai are încă doi fraţi, unul mai mic iar celălalt mai mare. I-au placut de mic muzica şi arta, a urmat Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi. ”Visul meu a fost mereu să cânt. M-a atras muzica hip-hop, am început, ca toţi puştii care încearcă asta, prin a scrie versuri în scara blocului, pentru că ai mei, ca toţi părinţii din generaţia noastră, nu înţelegeau şi nu agreau fenomenul”, povesteşte Q-Bo.
Cum era talentat la desen a început să facă şi graffitti, cu tot ce presupune această artă, adrenalină, mesaj şi fugă de poliţie. Era talentat şi la vremea respectivă si-a creat un renume solid atât pe pereţii din oraş, cât şi pe cei din alte oraşe.
Ulterior, ieşeanul devine pasionat şi de arta breakdance-ului, uimindu-i pe cei care-l priveau, indiferent că erau în curtea blocului, a liceului sau la baluri de boboci. A explorat, pe rând, genuri muzicale precum hard-core metal, alternative, punk, ska, reggae, goa, psy, techno, trance, dub, tripp-hop, breakbeat, drumm and bass, alte subgenuri din curentul rock, muzica veche, ambient şi multe altele.
În toate se regăseşte şi le înglobează în bagajul său cultural. Se înţelege cel mai bine cu hip-hop-ul şi încearcă să se facă remarcat ca MC. De parcă nu era de ajuns, sculptează pentru liniştea sa spirituală, iar pentru încă un shot de adrenalină îşi demonstrează curajul pe role agresive, skateboard, snowboard şi patine.
UN UMANIST MODERN
”Privind în ansamblu, cred că pot spune că sunt un umanist modern. M-am apucat de tatuaje încurajat de prieteni, am făcut la început asta cu aparate improvizate, în condiţii greu de imaginat atât pentru mine, cât şi pentru doritorii de tatuaje. Le-am făcut gratis, iniţial, apoi pe diverse beneficii minore ca mai târziu să fac din asta un mijloc de trai decent şi cinstit, dar foarte periculos şi din păcate ilegal”, spune tânărul.
Munceşte mult, are ambiţie şi desi foloseşte motoraşe de casetofon, arcuri de pix transformate în ace "sterilizate" la brichetă şi cadre din diverse metale confecţionate manual, nimeni, în foarte mulţi ani, nu se îmbolnăveşte, doritorii se înghesuie mai ceva ca la pâine caldă în scări de bloc unde Andrei, pasionat si de fizica electrică vine în sprijinul lor cu aparatul său legat la o baterie de maşină de 12 volţi pentru a putea servi prompt şi eficient pe toată lumea. Continuă să facă asta în apartamente, în camere de cămin sau tot în scări de bloc.
CU PISTOLUL LA TÂMPLĂ
Renumele său a crescut foarte rapid pe stradă, dar odată cu renumele au apărut şi ameninţările, constrângerile, frica şi chiar disperarea în momentul când a fost răpit, dus într-o locaţie izolată, departe de oraş şi forţat să tatueze sub ameninţarea unui pistol la tâmplă. A scăpat ca prin minune, după ce a făcut o treabă excelentă.
„Am fost forţat să fiu martor la violenţă domestică, violenţă de orice natură, în general, m-am expux la riscuri foarte mari în ce priveşte integritatea mea fizică, am îndurat nivele de stress la care mulţi ar ceda doar să audă aşa ceva, am fost ameninţat, umilit şi de multe ori tratat prost şi furat la bani, dar încetul cu încetul am reuşit, prin mine şi foarte mulţi prieteni din mai toate zonele sociale, care mă susţin, să îmi impun respectul şi să îmi selectez clientela“, explică Q-Bo.
Se întreţine singur din mica sa „afacere” de apartament, iar calitatea serviciilor sale, ambiţia, perfecţionismul, diplomaţia şi armata de prieteni îl păzesc de rele. A terminat Facultatea de Arte, secţia Pictură – Sculptură, licenţiat şi şi-a continuat afacerea şi drumul său cu muzica. A fost cooptat de către un prieten de-al său mai vechi, Gabi Mîndrilă, cunoscut ca event-planner şi artist în branşa muzicii hip-hop sub numele de Ra, şi a evoluat atât împreună cu acesta, cât şi cu trupa sa, Parasec, în evenimente de cultură urbană, la Festivalul Ciorbeşti Gathering 2005, festivalul Stop US! 2007 şi concerte mari precum Grand Wizard Theodore, Paraziţii, Zale, CTC, Ad Litteram Pacha Man şi alţii. După o vreme, Ra a plecat în Bucureşti pentru o viaţă mai bună şi o carieră în media, la care a visat mereu, iar Q-Bo continuă cu tatuajele şi muzica.
O viaţă contra curentului
O vreme a plecat în Italia, tot pentru tatuaje iar apoi în Marea Britanie, unde deşi a fost apreciat şi a câştigat foarte mulţi bani, nu a stat prea mult şi s-a întors acasă, în Iaşi mânat de dorul de familie şi de cei dragi şi de dorinţa de a face ceva pentru ţara unde s-a născut. „În Iaşi m-am întâlnit din nou cu Gabi Ra după multă vreme, am mers amândoi la un ceai şi am decis să ne apucăm din nou de muzică. Sub semnul artei şi a unei prietenii vechi de peste 10 ani, Gabi a făcut cumpărături, curăţenie în salonul improvizat în sufrageria mea, reclamă pe Facebook, a spălat vase, a pregătit cafele clienţilor şi a socializat cu ei, am întocmit împreună şi un caiet de programări şi am realizat după ceva vreme că avem o mini afacere foarte bănoasă pentru doi tineri care trăiesc aproape de o viaţă contra curentului”, a mai spus Andrei.
Cei doi prieteni s-au gândit, în baza faptului că Andrei Q-Bo este foarte apreciat ca artist tatuator atât în ţară, cât şi în unele zone importante din Europa, precum ar fi Londra, Amsterdam sau Italia unde a lucrat destulă vreme cât să-şi facă un renume solid şi pe baza experienţei bogate a lui Gabi Mîndrilă în zona media şi PR, să scrie un proiect de salon şi să-l propună unui investitor la fel de "nebun" ca şi ei. Astfel, amândoi, în doar trei zile au reuşit să convinga pe cineva.
Cei doi tineri antreprenori pregătesc, pe lângă tatuaje, piercing-uri, bodypaint-ing, tatuaje semipermanente sau vizibile doar la UV, concerte, work-shop-uri festivaluri, un live tv show gen Miami Ink, evenimente de jazz, o emisiune radio transmisă în direct din salon cu discuţii libere sau live set-uri cu dj invitaţi.