Îţi verifici mormântul pe internet. Cum intră cimitirele din Iaşi în era digitală
0Debandada în contabilizarea locurilor de veci din cimitirele de pe raza municipiului Iaşi ar urma să fie stopată printr-un proiect al administraţiei.
Cele mai importante cinci cimitire din Iaşi, aflate în administrarea societăţii Servicii Publice, ar urma să fie perfect ordonate din punct de vedere adminitrativ până la sfârşitul anului 2014.
La nivelul societăţii se află în desfăşurare un proiect al cărui principal scop este să realizeze o bază de date coerentă a parcelelor disponibile şi a locurilor de veci existente. Acelaşi registru ar urma să conţină informaţii detaliate despre morminte celebre sau monumete de patrimoniu, aflate cu preponderenţă în cel mai important cimitir din Iaşi, "Eternitatea".
Toate cele cinci cimitire vor fi conectate la internet, iar fiecare posesor sau doritor de locuri de veci îşi poate face un cont, prin intermediul căruia să verifice starea mormântului, ce taxe are de plătit, ce lucrări de amenajare se află în desfăşurare.
"De exemplu, la cimitirul «Eternitatea» nu există o bază de date clară cu fiecare loc, parcelă, concesionarul, înhumatul şi tot istoricul locului. Celelalte au o formă de program, dar toate cimitirele trebuie să funcţioneze în sistem de intranet“, a precizat Laurenţiu Ivan, director al societăţii Servicii Public pentru Ziarul de Iaşi.
Ivan spune că inclusiv sistemul de registratură a cimitirelor va fi schimbat. Solicitanţii ar urma să facă un singur drum la sediul societăţii pentru cereri şi depuneri de acte. Ulerior, societatea ar urma să poarte online corespondenţa cu cimitirele, avizele fiind transmise tot online, pentru a-i scuti de cozi pe petenţi.
Pe raza municipiului Iaşi, cimiterele ocupă o suprafaţă de 90 de hectare.
Mai puteţi citi:
FOTO Mormântul lui Mihail Kogălniceanu a ajuns depozit pentru materiale de construcţii şi biciclete
Uriaşa din Cimitirul Eternitatea. Legenda care a fascinat Iaşiul