Viperele au făcut o nouă victimă în Masivul Retezat: un student aflat în Rezervaţia Gemenele a fost muşcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viperă. FOTO: ARHIVĂ.
Viperă. FOTO: ARHIVĂ.

Un tânăr de 27 de ani a fost muşcat de vipere în timp ce desfăşura activităţi de cercetare în Rezervaţia Ştiiţifică Gemenele din Masivul Retezat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara a fost solicitat, prin numărul de urgenţă 112, să intervină pentru salavarea unei persoane muşcată de viperă. Conform datelor furnizate de apelant, persoana în vârstă de 27 ani, student, desfăşura activităţi de cercetare în Rezervaţia Ştiiţifică Gemenele din masivul Retezat. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara format din 5 salvatori montani. De asemenea, la faţa locului a fost direcţionat şi un echipaj SMURD – Terapie Intensivă Mobilă.

Din cauza accesului foarte dificil, echipajele s-au deplasat pedestru, neputându-se face accesul cu autoturisme, astfel salvatorii au ajuns la victimă după ce au mers aproximativ 3 ore.
La momentul sosirii echipajelor la faţa locului, victima era conştientă şi prezenta muşcături la nivelul gleznei. Victima a fost transportată cu targa de echipajul din cadrul Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara şi predată echipajului SMURD.  I-a fost administrat serul antiviperin, a fost stabilizată hemodinamic şi  transportată la Spitalul Judeţean Deva.

„Recomandăm pe această cale persoanelor care desfăşoară activităţi în zonele montane să acorde maximă atenţie regulilor specifice de protecţie cu atât mai mult cu cât în aceste zone accesul este dificil iar salvatorii ajung de cele mai multe ori cu dificultate şi după o perioadă mai mare de timp”, a informat Inspectoratul pentru Situaii de Urgenţă Hunedoara.

Zilele trecute, un cioban a ajuns în spital, dupăc e a fost muşcat de o viperă, în Retezatul Mic.

Recomandări anti-vipere
„Pentru a evita muşcătura de viperă: purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată, efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi, nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi, dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu va permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, a informat Direcţia de Sănătate Publică.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Raiul caprelor negre în imagini de poveste. Cele mai prietenoase animale care cutreieră Ţinutul Momârlanilor

O pereche de capre negre a devenit atracţia principală a Cheilor Jieţului, locul din Ţinutul Momârlanilor unde animalele sălbatice par să nu se teamă de prezenţa localnicilor. Un hunedorean a reuşit să se aproprie la doar câţiva metri de caprele negre care scormoneau zăpada, în căutarea mâncării.

De ce ajung caprele negre şi urşii la casele momârlanilor. Animalele se plimbă în voie prin ţinut, spre uimirea turiştilor

Caprele negre şi alte vietăţi sălbatice zburdă pe dealurile şi în pădurile din zona Cheile Jieţului, iar deseori, în această perioadă, turiştii care circulă Drumul Naţional 7A le pot fotografia nestingheriţi. Este un fenomen interesant, pentru care localnicii caută explicaţii.

VIDEO Bătaie de joc fără margini în Cetatea Costeşti. Situl UNESCO a ajuns adăpost pentru vacile care îl distrug

Veche de peste două milenii, cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei – unul dintre puţinele situri UNESCO din România, a devenit loc de păşunat pentru vite. Animalele au lăsat în urmă un adevărat dezastru: murdăresc monumentul cu balegi şi, mai grav, calcă în copite şi distrug blocurile de calcar folosite la ridicarea aşezării regilor daci.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite