VIDEO Preotul supărat că „morţii nimănui” au fost luaţi din calea autostrăzii le-a sfinţit locurile de veci
0Preotul care a asistat la cele mai multe dintre înmormântările în cimitirul ilegal din Brănişca, loc ce va fi traversat de viitoarea autostradă Deva - Lugoj, a ţinut slujba de pomenire a morţilor ale căror rămăşiţe au fost mutate într-un alt cimitir. A făcut-o însă fără tragere de inimă.
Cimitirul în care se odihnesc „morţii nimănui”. Astfel a fost privit până de curând locul de la marginea satului Brănişca, în care au fost îngropaţi peste 200 de oameni. Înainte ca pacienţii azilului din localitate şi câţiva bătrâni sărmani, străini de loc, să fie înhumaţi aici, terenul fusese folosit ca şi cimitir de animale. Oasele putrede ale cailor şi vitelor s-au amestecat cu cele ale oamenilor, unii îngropaţi fără a fi puşi în coşciug, ci doar înveliţi în linoleum.
Zilele trecute, rămăşiţele a peste 200 de oameni au fost luate din cimitirul ilegal vechi din anii 1980, de la marginea satului Brănişca. Terenul a fost nivelat, iar cadavrele au fost mutate într-un cimitir înfiinţat recent pe dealul din apropiere. Astăzi, preotul din Brănişca a ţinut slujba de pomenire a defuncţilor şi de sfinţire a crucilor acestora. Preotul a intrat în noul cimitir fără prea mare tragere de inimă.
La fel ca şi alţi localnici, nu a fost de acord cu mutarea locurilor de veci ale „morţilor nimănui” pe deal, dar nici cu înhumarea lor în cimitirul bisericii. Autorităţile din comună şi cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au căzut însă de acord în cele din urmă că strămutarea cimitirului este o soluţie mai bună, faţă de construirea unui pasaj peste cimitirul ilegal sau de cea a devierii traseului autostrăzii.
Supărările preotului
Preotul a ţinut slujba pentru toţi cei îngropaţi în cimitir, deşi s-a arătat nemulţumit că doar o circa 70 dintre ei au mai putut fi identificaţi.
„La cei fără nume le fac doar slujbă de sfinţire a crucilor”, a spus preotul înainte de a începe ceremonialul. S-a declarat în final nemulţumit că locurile de veci vor rămâne părăsite şi nimeni nu va avea grijă de ele. „Oamenii din sat îşi vor îngriji cimitirul lor, care e acolo lângă biserica din sat, nu pe acesta”, a mai adăugat preotul din Brănişca.
Slujba de sfinţire a locurilor de veci mutate din calea autostrăzii Deva - Lugoj
Vechiul cimitir, trecut ca păşune în cartea funciară
Deocamdată, cimitirul în care au fost înhumate rămăşiţele umane luate din locul de îngropăciune ilegal se prezintă într-o stare mult mai bună în comparaţie cu vechiul cimitir.
„În acest loc au fost aduse rămăşiţele umane, preluate din fostul cimitir neautorizat al satului, cel cu care se intersecta traseul viitoarei autostrăzi. Este vorba de 210 persoane, din care am reuşit să identificăm aproape o treime, deşi multe dintre cruci nu mai existau de multă vreme. În vechiul cimitir am găsit însă nu doar oase umane, ci şi oase de animale. Acum fiecare dintre defuncţii înhumaţi în acest cimitir îngrijit are propriul mormânt. Oamenii au fost îngropaţi creştineşte, aşa cum era normal să se întâmple”, a spus dr. Dan Mărculescu, şeful Serviciului de Judeţean de Medicină Legală Hunedoara.
Slujba de sfinţire a locurilor de vechi mutate din calea autostrăzii
Terenul din care au fost preluate rămăşiţele umane fusese trecut în cartea funciară ca păşune, deşi întreg satul ştia că aici au fost înhumaţi săracii şi pacienţii preventoriului din localitate. Vechiul loc a fost nivelat, iar în perioada următoare în zonă vor continua lucrările la lotul patru al autostrăzii Deva – Lugoj.
Cimitirul luat din calea Autostrăzii Deva - Lugoj
Vă recomandăm şi:
Un cimitir înfiinţat în anii 1980 la Brănişca încurcă planurile constructorilor Lotului IV al autostrăzii Deva – Lugoj. Lucrările s-au oprit în faţa mormintelor. Soluţia iniţială de deviere a traseului autostrăzii pe lângă cimitir nu a fost viabilă, astfel că executanţii proiectului vor fi nevoiţi să ridice un pasaj de trecere al Autostrăzii A1 peste cimitir.
Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, pentru a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara. Satele au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. Se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit, iar trupurile celor care se îneacă aici nu au mai fost scoase la suprafaţă.
FOTO Cum a ajuns autostrada Lugoj – Deva de râsul internauţilor
Doar unul dintre cele patru loturi ale autostrăzii Deva – Lugoj a fost inaugurat până în prezent, însă doar 17 kilometri dintre cei 27 de kilometri ai tronsonului pot fi folosiţi de şoferi. Proiectul de infrastructură care a costat aproape 700 de milioane de lei a ajuns subiect al ironiilor internauţilor, pentru că autostrada se opreşte brusc în mijlocul unei câmpii.
Autostrada Deva – Lugoj va fi subiectul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie, de la ora 16:00, de Primăria municipiului Deva. Locuitorii municipiului sunt invitaţi să îşi spună părerea despre modul în care i-ar putea afecta proiectul de infrastructură.