VIDEO Oraşul antic din România vizitat de mii de oameni din greşeală. „Spun că au venit să vadă ruinele cetăţii dacice şi că nu vor să audă de romani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ulpia Traiana Sarmizegetusa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zeci de mii de turişti vizitează anual ruinele metropolei antice întemeiate de Traian, dar mulţi dintre oaspeţii ei ajung aici din greşeală.

GALERIE FOTO

Ruinele aşezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraş roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turişti, cu peste 20.000 mai mulţi decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulţi dintre oaspeţii fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii.

„Deseori, turiştii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulţumiţi când aud că aici nu este aşezarea dacilor din Munţii Orăştiei, pe care voiau să o viziteze”, spune arheologul Gică Băeştean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alţi vizitatori se declară de-a dreptul revoltaţi că au greşit destinaţia şi nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el.

„Spun că ei au venit să vadă ruinele cetăţii dacice, construită de strămoşii lor, şi că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obişnuit cu lipsa de cunoştinţe şi reacţiile multor turişti.

Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Haţeg, au însă numeroase motive de satisfacţie. O mulţime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare şi un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraş din Dacia, în vremea împăratului Traian. Un adevărat „Pompeii” al Daciei romane, cum l-a numit istoricul George Bariţiu.

ulpia traiana sarmizegetusa foto daniel guta adevarul

Judeţul cu două capitale antice
Hunedoara este singurul judeţ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumăraţi turişti le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa.

Confuzia poate fi cu atât mai mare cu cât, în trecut, satul unde se află Ulpia Traiana Sarmizegetusa se numea Grădişte, iar Sarmizegetusa Regia se află la marginea satului Grădiştea de Munte şi se numea şi ea Grădişte.

ulpia traiana sarmizegetusa foto daniel guta adevarul

Aşezările istorice se află la o distanţă de circa 70 de kilometri şi la o oră şi jumătate de mers, cu maşina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munţii Orăştiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic şi religios al regatului dac. A fost o aşezare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămăşiţele templelor sale misterioase.


Mozaic descoperit în secolul al XIX-lea la Ulpia Traiana, înfăţişându-l pe eroul troian Paris.

ulpia traiana

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa era o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

ulpia traiana sarmizegetusa foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Blestemul Sarmizegetusei Regia. Un nou scandal după demisia lui Brilinsky, omul care a avut în grijă cetatea de cinci ani: „Este picătura care a umplut paharul”

Dezvăluirile lui Vladimir Brilinsky, omul care are în grijă Sarmizegetusa Regia: „Am demisionat sătul de şantaje. Nu pot fi complice la pesedizarea acestui loc”

Sarmizegetusa Regia, transformată din temelii: dispar betoanele din anii '80, se înalţă coloanele templelor dacice, iar drumul sacru va fi cu totul schimbat

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite