VIDEO Noua şosea spre Vadu Dobrii, perla ascunsă în Ţinutului Pădurenilor. Cum arată scurtătura din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua şosea construită în munţii Hunedoarei va scurta traseul din Hunedoara spre Vadu Dobrii, unul dintre cele mai izolate sate din regiune.

Încă o şosea se află în construcţie în Ţinutul Pădurenilor. Va avea 13 kilometri şi va lega satele Cernişoara Florese şi Vadu Dobrii.

GALERIE FOTO

Lucrările la proiectul estimat la peste şase milioane de lei şi finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, au început în 2019, iar până în prezent a fost realizat terasamentul noii şosele şi podeţele. Urmează construcţia reţelei de scurgere a apelor pluviale şi asfaltarea.

Drumul porneşte de la intrarea în satul Cernişoara Florese, traversează aşezarea din Ţinutul Pădurenilor, pe valea Văleriţei, iar de la celălalt capăt al satului începe un urcuş abrupt prin păduri.

Pentru a putea fi construit, au fost excavate mai multe porţiuni din versanţi şi au fost tăiaţi sute de copaci de pe marginea drumului.

Noua şosea continuă până la vârful Muncelu (1.140 de metri), unde se intersectează cu DJ 687E Bunlia – Vadu Dobrii.

Drumul Judeţean este, de fapt, un drum de pământ, impracticabil cu autoturismele. De la intersecţia din vârf de munte mai sunt circa trei kilometri până în Vadu Dobrii, pe un traseu prin pădure, pe care şoferii îl pot parcurge cu mare dificultate.


Noua şosea va scurta cu circa 15 kilometri distanţa parcursă dintre Hunedoara şi Vadu Dobrii, chiar dacă ultimii trei kilometri, între Vârful Muncelu şi Vadu Dobrii, vor rămâne la stadiul de drum de pământ. Ruta alternativă cea mai accesibilă este Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Vadu Dobrii, de 60 de kilometri, din care ultimii 7 kilometri, între Meria şi Vadu Dobrii, vor rămâne aproape impracticabili cu autoturismele.


Vadu Dobrii, aflat la 60 de kilometri de Hunedoara, se numără printre cele mai izolate sate din judeţ, deşi în trecut era o localitate prosperă, învecinată unor mine de fier şi apoi unei unităţi militare antiaeriene.

image

Până la începutul celui De-al Doilea Război Mondial, Vadu Dobrii avea o populaţie de circa 250 de locuitori, iar mai multe drumuri legau satul aflat la peste 1.100 de metri altitudine de celelalte cătune din Ţinutul Pădurenilor. Cu timpul, aşezarea s-a depopulat, iar drumurile înghiţite de pădure au devenit însă aproape impracticabile. Vadu Dobrii a rămas aproape izolat de restul satelor din zonă, iar în prezent mai puţin de 10 oameni locuiesc permanent aici.

image
image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Topul satelor româneşti pe care străinii le-au făcut faimoase. Cum a ajuns celebru satul Glod după turnarea unui film scandalos

Satul-fantomă din Munţii Poiana Ruscă, locul ascuns unde nu mai stă nimeni. Cum a dispărut Mosoru de pe hartă

Satul rămas fără oameni de jumătate de secol. Natura l-a înghiţit cu totul şi l-a transformat într-un loc de basm

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite