VIDEO Iarna şi-a intrat în drepturi în satele din Ţinutul Pădurenilor. Privelişti de basm la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana Răchiţeli.
Poiana Răchiţeli.

Iarna şi-a intrat în drepturi într-una dintre cele mai pitoreşti regiuni din vestul României, Ţinutul Pădurenilor.

Zăpezile au căzut peste satele din Poiana Ruscă, aflate la circa 30 – 40 de kilometri de Hunedoara, şi au creat o atmosferă de basm.

GALERIE FOTO

A nins abundent la sfârşit de săptămână pe crestele din Ţinutul Pădurenilor, unde se află unele dintre cele mai pitoreşti aşezări din România. În munţii Hunedoarei, temperaturile au scăzut, sâmbătă seară, la minus 5 grade, iar zăpada viscolită a îngreunat călătoriile.

La capătul drumurilor spre Vadu Dobrii, Poiana Răchiţelii, Bătrâna sau Lunca Cernii, oaspeţii găsesc o atmosferă de poveste: uliţe albe brăzdate de urmele săniilor şi ale atv-urilor, case vechi din lemn cu acoperişuri care par să se îndoaie sub greutatea zăpezii, animate de norii de fum gri izvorâţi din coşuri şi păduri argintii care se întind peste dealuri, din jurul satelor, până în locurile cele mai îndepărtate.

Unul dintre locurile ale căror privelişti au prins strălucire odată cu primele zăpezi este Poiana Răchiţeli,  un sat din comuna Cerbăl, aflat la circa 40 de kilometri de Hunedoara, în Munţii Poiana Ruscă. Mai puţin de 100 de oameni locuiesc în cătunul înconjurat de codrii seculari, aflat la 1.000 de metri altitudine, la izvoarele râului Zlaşti. Sunt obişnuiţi cu vitregia iernilor la munte şi povestesc că în trecut, zăpezile făceau ca aceste locuri să rămână izolate săptămâni în şir.

poiana rachitelii foto daniel guta adevarul

Oamenii îşi făceau provizii din timp pentru a trece iernile în care se luptau cu frigul şi cu troienele care se ridicau până la streşinile caselor.

image

Acum, iernile sunt mai blânde, iar drumurile au devenit mai accesbile, astfel încât adesea puţinii localnici rămaşi în ţinut primesc vizita turiştilor atraşi de frumuseţea naturii.

poiana rachitelii foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO 10 ani de la dispariţia mocăniţei care lega Hunedoara de minele din munţi. Cum arăta în urmă cu un secol

VIDEO Alun, satul unic în lume cu drum, case şi biserică de marmură. Două maici au rămas în locul de vis unde s-a cioplit marmura pentru Casa Poporului

VIDEO Splendoarea satelor tăcute din Ţinutul Pădurenilor: „Oamenii mai ajung aici vara, adună flori pentru ceaiuri”

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri