VIDEO Cascada Săritoarea, „minunea” ascunsă în Munţii Apuseni. Locul din ţinutul aurului în imagini de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cascadă spectaculoasă se înfăţişează călătorilor care ajung în ţinuturile Munţilor Apuseni, la marginea satului Stănija. Locul oferă privelişti impresionante.

Cascada Săritoarea este unul dintre locurile preţuite de oamenii din ţinuturile aflate în nordul judeţului Hunedoara, în Munţii Apuseni. Cascada se află la marginea satului Stănija, o aşezare faimoasă la începutul secolului XX pentru aurul din zăcămintele ei şi din pâraiele care o străbăteau.

Numeroasele mine şi galerii „de familie” aurifere s-au închis de-a lungul timpului, iar tradiţia căutării aurului aluvionar a rămas în Stănija doar ca atracţie pentru turişti, aceştia fiind invitaţi să afle de la localnici cum se găsea minereul preţios în râuri.

Împrejurimile satului oferă privelişti de vis, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri este casacada Săritoarea. O arată imaginile prezentate de fotograful Marius Turc, care a surprins frumuseţea cascadei în sute de fotografii realizate în toate anotimpurile.

VIDEO

image
image


Fotografii: Marius Turc.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii rare despre goana după aur din anii '20. Povestea lui Iuliu Albini, marele proprietar de mine din Transilvania

Povestea lui Iuliu Albini, fost guvernator al minelor din Zlatna, oferă detalii mai puţin cunoscute din viaţa minerilor de la începutul secolului trecut. Mărturii inedite despre marele proprietar de exploatări aurifere au fost păstrate în ziarele vremii.

Românii ignoră muzeul unic în lume, cu piese de aur nativ estimate la milioane de euro. Soarta tristă a tezaurelor preţioase

Muzeul Aurului din Brad le oferă vizitatorilor ocazia de a vedea peste 1.000 de piese unice din aur nativ, unele estimate la mai multe milioane de euro, însă în ultimii ani neglijenţa cu care a fost tratat de autorităţi l-a transformat într-o clădire fantomatică, ocolită de localnici şi vizitată rar de străini.

VIDEO Blestemul aurului. Ce a rămas din Treptele Romane, galeria care a deschis romanilor calea spre inima Apusenilor

Galeria Treptele Romane a fost clădită în urmă cu circa 1.800 de ani, potrivit istoricilor, iar în prezent se află pe lista monumentelor din patrimoniul naţional. Situl a rămas abandonat de mai mulţi ani, fără ca nimeni să ia vreo măsură pentru conservarea sau punerea lui în valoare.

FOTO Raiul satelor din Munţii Apuseni. Cum a transformat venirea toamnei locurile de poveste ale moţilor

O colecţie de imagini realizate Mihai Turc, un fotograf pasionat de călătorii pe munte, arată cum s-au transformat, o dată cu venirea toamnei, satele pitoreşti din Munţii Apuseni.

VIDEO Povestea singurei căutătoare de aur în râurile din România. Scoate metalul preţios după o metodă străveche

Georgeta Dulgheru este singura femeie din România care deţine un permis de exploatare a aurului aluvionar, acordat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Geologul din Munţii Apuseni le poate astfel arăta turiştilor cum găseau strămoşii noştri metalul preţios, în albiile râului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite