Unelte de fierărie antice scoase la iveală în apropierea Sarmizegetusei Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele au fost descoperite întâmplător. FOTO: IJJ Hunedoara
Obiectele au fost descoperite întâmplător. FOTO: IJJ Hunedoara

Peste 20 de obiecte antice de fierărie au fost găsite de jandarmi în apropiere de Sarmizegetusa Regia. Piesele au fost predate autorităţilor locale şi vor fi expertizate de specialiştii din cadrul Direcţiei de Cultură a judeţului Hunedoara.

Jandarmii hunedoreni au predat Primăriei Orăştioara de Sus 23 de obiecte din metal, de interes arheologic, descoperite întâmplător în apropiere de Sarmizegetusa Regia.

"Obiectele au fost descoperite de jandarmii montani aflaţi în misiune, în zona cetăţilor dacice din munţii Orăştiei. Obiectele se aflau la vedere, pe suprafaţa solului sau parţial în sol, în zona Drumului Dacic - Valea Albă. În zona respectivă nu existau urme de săpături. Cel mai probabil, piesele metalice au ieşit la suprafaţă ca urmare a eroziunii solului în urma fenomenelor naturale", a informat Andrada Pop, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

„Piesele au fost aduse la sediul Primăriei Orăştioara de Sus, au fost inventariate şi predate Direcţiei Judeţene de Cultură”, a informat primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşescu.

640
640

Vă recomandăm şi:

De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritori

Cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci. Astfel erau caracterizaţi geţii de istoricul grec Herodot, cel care a oferit primele descrieri elaborate ale popoarelor care în urmă cu aproape două milenii şi jumătate ocupau ţinuturile actualei Românii. Tot Herodot îi prezenta pe strămoşii geţi (daci) drept oameni care se credeau nemuritori, iar aceast lucru i se datora zeului lor, Zamolxis.

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.

Istoria fabuloasă a românilor, relatată de „The Times” în 1867: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”

În 30 noiembrie 1867, celebrul ziar „The Times” publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor. Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al ”The Times” şi relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite