Un abataj al Minei Petrila va fi închis definitiv din cauza unui incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în EM Petrila.
Intrarea în EM Petrila.

Un abataj al minei Petrila va fi închis definitiv după ce a fost afectat de un incendiu cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Circa un sfert din capacitatea de producţie a minei, intrată în programul de închidere, va fi afectată.

Un incendiu a izbucnit în subteranele minei Petrila, în apropiere de locul în care, în 2008, au avut loc două explozii în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori minieri. Nu au fost înregistrate victime, în urma incendiului provocat de autoaprinderea cărbunelui, iar minerii care se aflau în subteran au fost evacuaţi.

Abatajul va fi închis definitiv, spun reprezentanţii exploatării miniere, fiind un pericol pentru lucrători. “Ne aşteptam sa se producă un astfel de fenomen, pentru că am ajuns cu exploatarea cărbunelui în zona în care era limita cu abatajul unde s-a produs explozia din 2008. Pentru a nu pune in pericol viaţa oamenilor, am decis să inundăm acest abataj, această soluţie fiind cea mai sigură”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine, potrivit site-ului Cronica Văii Jiului.

În urma închiderii abatajului care asigura un sfert din capacitatea de producţie a exploatării miniere, în mina Petrila va mai rămâne funcţional doar un spaţiu de exploatare. Mina Petrila din Valea Jiului este inclusă în programul de închidere stabilit de Guvernul României şi Comisia Europeană şi îşi va înceta definitiv activitatea până în 2018.


Vă recomandăm şi:

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare           Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului       Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei           Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite