Peştera Cioclovina va putea fi vizitată cu ghidaj oferit de speologii din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Peştera Cioclovina. FOTO: Clublul sporturilor montane Hunedoara.
Imagine din Peştera Cioclovina. FOTO: Clublul sporturilor montane Hunedoara.

Peştera Cioclovina Uscată din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului - Cicolovina va fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână, la evenimentele organizate de Clubul sporturilor montan Hunedoara. Clubul pasionaţilor de munte sărbătoreşte 20 de ani de activitate.

Hunedorenii sunt invitaţi vineri după-amiază la Castelul Corvinilor, la expoziţia de fotografii dedicată Peşterii Cioclovina din rezervaţia naturală Grădiştea Muncelului - Cioclovina. Evenimentul este organizat de Primăria Hunedoara şi de speologii care aniversează astfel 20 de ani de la înfiinţarea Clublul sporturilor montane Hunedoara.

Sâmbătă, membrii CSM Hunedoara vor organiza o vizită în Peştera Cioclovina Uscată. În acest loc a fost găsit cel mai vechi craniu de „homo sapiens fosilis” din România şi cel mai mare monocristal de calcit din ţară. Tot aici au mai fost descoperite urme de locuire umană din paleolitic, vetre de foc, unelte din os şi cremene. Plecarea spre peşteră va avea loc sâmbătă la ora 11:00, de la capătul drumului forestier de acces spre peşteră, iar vizitatorii vor fi îndrumaţi de speologi.

Bijuteria ariei protejate

Peştera Cicolclovina Uscată se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Aria protejată din Munţii Şureanu cuprinde şase din cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din judeţul Hunedoara: Complexul carstic Ponorici - Cioclovina, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peştera Bolii.

Aici se află şi siturile arheologice UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi aşezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor. Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina a fost declarat arie protejată în anul 2000 şi se întinde pe o suprafaţă de 38.184 hectare.


Vă recomandăm şi:

Expoziţie de fotografii dedicată Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

Una dintre cele mai frumoase zone ale Hunedoarei, Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, este prezentată publicului într-o expoziţie de fotografii, care a fost inaugurată la Galeriile de Artă Forma din Deva.

Cinci turişti au rămas blocaţi în Peştera Cioclovina. Au fost salvaţi de speologi

Cinci turişti, dintre care doi străini, au petrecut noaptea în Peştera Ponorici – Cioclovina, din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina. S-au aventurat în peşteră şi nu au mai putut ieşi, pentru scoaterea lor fiind mobilizaţi salvamontişti şi speologi.

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm

Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite