Muzeul din Deva va avea cafenea la subsol, în palatul emblematic al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cafenea va funcţiona într-un spaţiu de la subsolul muzeului. FOTO: MCDR Deva.
O cafenea va funcţiona într-un spaţiu de la subsolul muzeului. FOTO: MCDR Deva.

Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva plănuieşte amenajarea unei cafenele la subsolul clădirii Palatului Magna Curia, în clădirea căruia se află muzeul.

Spaţiul de la subsolul Palatului Magna Curia (Castelul Bethlen) din Deva va fi reamanejat şi transformat într-o cafenea.

Aceasta va avea o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi şi va funcţiona pe durata programului de vizitare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. Va fi organizată o licitaţie pentru funcţionalizarea viitoarei cafenele.

„Va fi un loc elegant şi de bun gust în care orice vizitator, fie al Cetăţii Devei, fie al muzeului, sau al oraşului, va putea veni să servească o cafea, să asculte o muzică bună sau să citească o carte. Cafeneaua poate aduce foarte multe personalităţi din România şi din străinătate, care ar dori să organizeze aici diverse evenimente culturale”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, potrivit zhd.ro.

Conducerea muzeului speră ca astfel să atragă mai mulţi vizitatori.


FOTO: Palatul Magna Curia, într-o ilustrată de la începutul secolului trecut.

Un castel romantic
Castelul de la poalele Dealului Cetăţii Devei, care adăposteşte în prezent muzeul din Deva, a fost folosit în trecut ca reşedinţă pentru cei mai importanţi oameni ai vremurilor îndepărtate: Sigismund Báthory, fost principe al Ardealului, generalul Basta, din ordinul căruia a fost ucis voievodul Mihai Viteazul, Ştefan Bocskay, principe al Transilvaniei, principele Gabriel Báthory şi Gabriel Bethlen, unul dintre cei mai importanţi principi ai Transilvaniei, cel care a adus cele mai mari transformări la palatul Magna Curia. Clădirea construită între anii 1582 şi 1621 este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Deva.

image

Vă recomandăm şi:

Rămăşiţele descoperite în curtea muzeului sunt oseminte umane, vechi de zeci de ani, şi oase ale unor animale

Medicii legişti au analizat oasemintele descoperite întâmplător în urmă cu o săptămână, pe un teren din faţa Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi au ajuns la concluzia că o parte din ele sunt oase umane, însă printre acestea s-au amestecat şi oasele unor animale.

FOTO Muzeele Hunedoarei au păstrat peste 20 de kilograme de aur. Unde se află cele mai frumoase exponate

Cele mai valoroase expoziţii din judeţul Hunedoara sunt prezentate în această perioadă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi la Muzeul Aurului din Brad.

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turişti, dar mulţi o confundă cu capitala regatului dacilor

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, a devenit în ultimii ani unul dintre punctele de referinţă pe harta turistică a Hunedoarei. Ruinele fostului oraş cosmopolit  au fost vizitate în acest an de peste 35.000 de turişti, însă nu sunt puţini cei care îl confundă în continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite