Miza deşeurilor din Hunedoara. Cine va gestiona soarta lor: neînţelegeri între primărie şi Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Stoian (stânga) susţine că primăriile nu pot încălca prevederile contractelor prin care s-au asociat la derularea proiectului sistemului de management al deşeurilor. FOTO: Daniel Guţă.
Dan Stoian (stânga) susţine că primăriile nu pot încălca prevederile contractelor prin care s-au asociat la derularea proiectului sistemului de management al deşeurilor. FOTO: Daniel Guţă.

Consiliul Judeţean Hunedoara derulează un proiect în valoare de circa 70 de milioane de euro, de închidere a gropilor de gunoi din judeţ şi de creare a unui deponeu ecologic, în judeţ, care va deservi 69 de oraşe şi comune hunedorene. Primăria Hunedoara vrea să gestioneze un serviciu propriu de salubrizare, situaţie contestată de cei de la CJ, care susţin că acest lucru e aproape imposibil.

Primăria Hunedoara a publicat propria strategie pe termen mediu şi lung cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea serviciului de salubrizare din municipiu.

Dan Stoian, managerul public al Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că iniţiativa primarului Hunedoarei, Viorel Arion, care a declarat că doreşte ca administraţia locală să preia serviciul de salubritate din municipiu, contravine angajamentelor semnate de reprezentanţii celor 69 de oraşe şi comune hunedorene implicate în derularea proiectului sistemului integrat de management al deşeurilor.

“Reprezentanţii primăriilor hunedorene au semnat în urmă cu câţiva ani nişte documente, în care şi-au asumat ce trebuie să facă în acest proiect. Dacă vor acum să îşi reînfiinţeze servicii de salubrizare, să îşi liciteze aceste servicii, până la urmă este treaba lor. Dar în final, va fi un cost pe care îl vor suporta ei. Proiectul este făcut pentru tot judeţul şi toate cele 69 de unităţi administrative teritoriale şi-au asumat obligaţiile proiectului şi acum dacă tu, ca primărie, nu respecţi ce ai semnat eşti bun de plată”, a afirmat Dan Stoian.

Proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor, estimat la 70 de milioane de euro, este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană şi prevede închiderea a nouă gropi de gunoi din judeţ, crearea unor staţii de sortare şi transfer a deşeurilor la şi a unui deponeu ecologic în zona Bârcea Mare. După ce sistemul va fi funcţional, deşeurile din localităţile hunedorene vor fi preluate de firme specializate, desemnate prin licitaţii publice, şi procesate în final la deponeul de la Bârcea Mare.

ADI decide soarta deşeurilor
Managerul judeţului a adăugat că după funcţionalizarea sistemului nu vor mai fi deschise alte deponee în Hunedoara, iar vechile gropi de gunoi vor dispărea. Administraţiile locale nu vor mai avea, teoretic, prea multe opţiuni, decât să respecte angajamentele luate ca parteneri ai proiectului.

“În viitorul deponeu ecologic de la Bârcea Mare vor putea aduce gunoi doar unităţile administrative care sunt membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Altfel, operatorul care va fi desemnat să se ocupe de deponeu nu este obligat să primească deşeurile aduse de o unitate care nu e membră în ADI”, a mai afirmat Dan Stoian.


Vă recomandăm şi:

Ce îi aşteaptă pe hunedoreni în 2015. Proiectele care schimbă soarta judeţului

Anul 2015 este termenul limită al proiectelor finanţate de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Administraţiile locale sunt nevoite să se grăbească în derularea proiectelor pe fonduri de la UE, pentru a mai putea beneficia de finanţare externă. Autorităţile din Deva şi Hunedoara, dar şi Consiliul Judeţean, au planuri mari de investiţii, pentru 2015.

Deponeu ecologic în Bârcea Mare. CJ Hunedoara a dat ordinul de începere a proiectului finanţat de UE

Construcţia deponeului ecologic din Bârcea Mare, care va face parte din proiectul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor Hunedoara, poate demara. Consiliul Judeţean Hunedoara a emis ordinul de începere a lucrărilor la staţiile de sortare şi tratare a gunoaielor şi la depozitul de deşeuri.

Proiectul deponeului ecologic care va înlocui gropile de gunoi a fost lansat. Investiţie de peste 250 de milioane de lei

Toate gropile de gunoi de la marginea oraşelor hunedorene vor fi închise până la sfârşitul anului viitor, iar deşeurile vor fi reciclate în deponeul ecologic ce va fi construit în apropiere de municipiile Deva şi Hunedoara, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite