Mihail Rudeanu, baronul lui Năstase din Hunedoara. „Revoluţionarul” care a condus PSD şi CJ Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Rudeanu. FOTO: Servus Hunedoara.
Mihail Rudeanu. FOTO: Servus Hunedoara.

Mihail Rudeanu a fost în anii 2000 unul dintre cele mai importante personaje de pe scena politicii hunedorene. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara între anii 2000 şi 2004 şi lider judeţean al Partidului Social Democrat. Familia Rudeanu a devenit în perioada guvernării Năstase una dintre cele mai influente din judeţ.

Mihail Nicolae Rudeanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din anii guvernării Năstase, a fost medic veterinar. După evenimentele din decembrie 1989, Rudeanu a intrat în rândurile foştilor revoluţionari cu certificat şi a devenit apoi şef al unei asociaţii a revoluţionarilor. Mihail Rudeanu a intrat în politică la începutul anilor 1990. S-a orientat spre PDSR, devenind liderul partidului la nivel judeţean şi apoi din 2001 până în 2005, lider al Partidului Social Democrat. O dată cu instalarea guvernului condus de Adrian Năstase, Mihail Rudeanu a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. În acest timp, colegul său de partid Aurel Serafinceanu, şi el un personaj important al partidului în anii 2000, în prezent om de afaceri prosper în Valea Jiului, a ajuns prefect al judeţului.

Mihail Rudeanu a devenit şi cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara, alături de fratele său, preotul Octavian Rudeanu, care a deţinut în acea vreme funcţia de director al Direcţiei de Cultură Hunedoara. Din 2004, cariera politică a lui Mihail Rudeanu a intrat în declin, după ce acesta nu a mai reuşit să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. A rămas consilier judeţean, iar ulterior a devenit şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.

În 2009, Ziarul Văii Jiului relata despre faptul că fostul preşedinte al CJ Hunedoara ar fi fost colaborator al Securităţii din perioada anilor 1980, cu numele „Radu”.

A intrat în UNPR

Mihail Rudeanu a rămas membru PSD Hunedoara până în 2010, când alături de fostul prefect al Hunedoarei din perioada 2000 – 2004, Aurel Serafinceanu, s-a înscris în UNPR. Rudeanu a candidat în 2010 ca independent, susţinut de UNPR, la alegerile parţiale pentru mandatul de deputat în Colegiul 3 Haţeg - Ţinutul Pădurenilor, dar candidature i-a fost repsinsă de Biroul Electoral Judeţean. În 2012, Mihail Rudeanu a devenit consilier judeţean. A deţinut până în vara acestui an şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, când a fost înlocuit de senatorul Haralambie Vochiţoiu. În prezent, Rudeanu este consilier judeţean.

Nepotul său, Ionuţ Rudeanu, ginerele al fostului ministru de Interne Vasile Blaga, este implicat în afaceri prospere cu statul român, dar şi cu companii private, prin grupul Axis, care activează în domeniul asigurării pazei şi intervenţiei şi al serviciilor medicale de urgenţă.

Averea lui Mihail Rudeanu
Potrivit declaraţiei de avere depusă la Consiliul Judeţean Hunedoara, în 2013, Mihail Rudeanu şi soţia sa au împreună un teren agricol de 33.000 de metri pătraţi în Ţara Haţegului, un teren agricol de 14.000 de metri pătraţi în zona Lacului Cinciş, o pădure de 10.000 de metri pătraţi în zona Cinciş – Teliuc, un teren forestier de 315 metri pătraţi în Păltiniş – Răşinari, un teren intravilan de 2.300 de metri pătraţi în Deva, un teren intravilan de 505 metri pătraţi în Bucureşti, un teren intravilan de 209 metri pătraţi în Hunedoara. Soţii Rudeanu mai au un apartament în Deva şi unul în Cluj-Napoca şi o casă de locuit în Haţeg. Mihail Rudeanu mai deţine un Mercedes 220 CD şi o Dacia Break, dar şi tablouri în valoare de 5.000 de euro. Avea în 2013 depozite bancare de 27.000 euro, 71.226 lei şi 2.100 dolari. În 2012, Mihail Rudeanu a primit o indemnizaţie anuală de revoluţionar, de 12.000 de lei şi una de 4.000 de lei, pentru activitatea în CJ Hunedoara.



Vă recomandăm şi:

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat în această dimineaţă 18 percheziţii în judeţ. Au fost vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara. Dosarul îl vizează pe Mircea Moloţ, faţă de care însă DNA nu a luat nicio măsură în cauză.

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului           

Ultimele luni l-au transformat pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba într-un luptător anti-sistem. Cel puţin aceasta o arată zecile de mesaje şi imagini postate de Traian Berbeceanu pe paginile sale de Facebook, "Traian Berbeceanu" şi "Respect Traian Berbeceanu". Una dintre ţintele sale a fost deputatul Mircia Muntean, fost primar, timp de 16 ani, al Devei.

Ovidiu Hada va face închisoare. Sentinţă definitivă pentru fostul primar al municipiului Hunedoara       

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a comunicat sentinţa în dosarul în care fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, fostul viceprimar Robert Dan şi alţi doi funcţionari din administraţia locală, Daniela Căpâlnă şi Ioan Ţiplea, au fost acuzaţi de infracţiuni de abuz în serviciu în dauna intereselor publice şi conflict de interese.

„Baronul Văii Jiului” Alin Simota a fost audiat într-un dosar de evaziune fiscală    

Alin Simota a fost adus astăzi în faţa instanţei Judecătoriei Petroşani, pentru a fi audiat într-un  dosar penal în care este acuzat de evaziune fiscală, prin care ar fi creat un prejudiciu de circa 450.000 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite