Hunedoara este în topul judeţelor din Vest la proiecte europene propuse pentru finanţare în sesiunea 2014 - 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din judeţul Hunedoara abordează cu optimism noile progame ale Uniunii Europene de acordare a fondurilor europene. Judeţul se plasează pe primul loc în regiune privitor la numărul de proiecte eligibile la finanţare în POR 2014 – 2020, cu peste 100 de proiecte.

Astăzi a avut loc, în Deva, prima sesiune informală organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest împreună cu instituţiile şi companiile hunedorene interesate să acceseze fonduri europene în cadrul noului exerciţiu bugetar 2014-2015 (POR 2014-2015). Evenimentul s-a desfăşurat la Consiliul Judeţean Hunedoara, iar specialiştii de la ADR Vest le-au prezentat participanţilor noile reguli prin care pot accesa fonduri europene.

Pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, alocarea financiară orientativă pentru Regiunea Vest, din care face parte şi judeţul Hunedoara, este de 719,62 de milioane de euro, mai ridicată cu 300 de milioane de euro faţă de alocarea pe POR 2007 -2013. Potrivit statisticilor furnizate de ADR Vest, judeţul Hunedoara se plasează pe primul loc în regiune privitor la numărul de proiecte eligibile la finanţare în POR 2014-2020. Astfel cu 117 proiecte (valoare 433,35 milioane euro), judeţul Hunedoara conduce în topul proiectelor finanţabile, urmat de judeţul Timiş cu 78 de proiecte.

Judeţul Hunedoara conduce şi la numărul de proiecte propuse pentru protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, cu nouă proiecte. Pe axa de finanţare „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală” , Hunedoara are depuse două proiecte în valoare de aproape 35 de milioane de euro, în timp ce pe axa de finanţare „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”, judeţul are depuse 12 proiecte (locul II în Regiune) în valoare de 79, 8 milioane de euro.

În data de 5 mai 2015 a fost lansat în dezbatere publică ghidul general de finanţare. Se estimează că el va fi aprobat în luna iunie 2015, iar primele proiecte vor putea fi depuse din luna septembrie 2015. Proiectele vor putea fi depuse semestrial sau în sesiuni anuale.


Vă recomandăm şi:

Autostrada A1 şi dilema nodului rutier: primăriile Devei şi Hunedoarei au cerut ca judeţul să nu rămână izolat faţă de cea mai importantă rută din vestul ţării

Autorităţile din judeţul Hunedoara au trimis o scrisoare deschisă prin care cer preşedintelui României şi mai multor instituţii ale statului român să se implice în realizarea unui nod rutier care să lege municipiile Deva şi Hunedoara la Autostrada A1. Conexiunea s-ar putea face la Sântuhalm sau la Şoimuş, potrivit iniţiatorilor scrisorii, însă cei care trebuie să decidă asupra soluţiei tehnice vor fi specialiştii.

Cetatea Devei va rămâne în şantier până la finalul anului, din cauza lucrărilor suplimentare. Primarul Devei dă vina pe cei care au întocmit proiectul UE

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei va fi încheiat cu întârziere. Motivul, susţin reprezentanţii primăriei, a fost nevoia efectuării unor lucrări suplimentare, care nu au fost incluse în proiectul de nouă milioane de euro, finanţat de UE, care a demarat în urmă cu doi ani.

Investiţie de peste un milion de euro în modernizarea zonei Bulevardul Decebal

Proiectul de 5,3 milioane de lei, de reaabilitare a zonei Bulevardului Decebal, din municipiul Deva, a demarat astăzi. Investiţia este realizată pe fonduri de la Uniunea Europeană.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite