FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 30 de turişti din Statele Unite a închiriat faimosul castel pentru a căuta fantome. Vizitatorii au povestit că au avut parte de experienţe stranii în seara petrecută în încăperile întunecoase.

Castelul Corvinilor din Hunedoara, cunoscut şi sub numele de Castelul Huniazilor, şi-a căpătat în ultimii ani faima de loc bântuit. Nu puţini au fost străinii care au intrat pe poarta cetăţii medievale cu scopul declarat de a se confrunta cu fenomenele stranii despre care au auzit că se petrec în încăperile acestuia.

Ultimii temerari veniţi la vânătoare de fantome în castel au fost  30 de americani, conduşi de Dave Schrader, realizatorul unui emisiuni la un post de radio dedicat paranormalului. Turiştii aduşi de acesta din Statele Unite ale Americii au plătit, în total, 3.600 de lei, pentru a petrece trei ore în castel.

Fiecare dintre vânătorii de stafii s-a dotat cu dispozitive de captare a undelor electromagnetice, numite „ghost box“ (cutii pentru fantome) şi cu instrumente cu ajutorul cărora puteau înregistra sunetele insesizabile.De asemenea, turiştii folosesc lanterne şi lasere. Investigatorul de fenomene paranormale Dave Schrader le-a făcut instructajul despre cum pot vâna stafii şi ce trebuie să facă în cazul în care le vor întâlni.
„Am venit aici cu un grup mare de ascultători ai radioului, ca să investigăm locurile bântuite din acest castel. Am fost şi anul trecut aici şi diferiţi oameni au avut diferite experienţe, de la auzit voci, la căderi de pietre, iar un grup mai mare dintre ei a văzut umbra unei fantome trecând pe lângă geamuri, exact prin faţa noastră“, a spus Schrader (foto: InfoHD).

image

Au simţit prezenţa spiritelor
Vânătorii de fantome conduşi de american au fost lăsaţi, timp de trei ore, să bântuie printre încăperile întunecoase ale monumentului istoric şi să încerce să ia legătura cu spiritele.

„A fost ciudat să îi vezi căutând fantomele din castel. Îi auzeam strigând, în limba engleză: «Arătaţi-vă dacă sunteţi aici. Nu vă temeţi de noi». Erau foarte implicaţi în demersul lor“, a povestit un hunedorean care a petrecut câteva zeci de minute în compania americanilor.

image

Foto

Hunedoara
image
image

Foto

castelul
image
image

Foto

hunedoara
image

Turiştii au povestit că s-au înfiorat de sunetele stranii pe care le-au auzit noaptea, că în unele dintre camerele acestuia au avut senzaţii inexplicabile şi au simţit prezenţa unor spirite. „Noi le-am închiriat castelul pentru acţiunea lor pentru o seară, între orele 21.00 şi miezul nopţii, la mijlocul săptămânii trecute. Au fost foarte discreţi şi nu au vrut să se facă vâlvă de prezenţa lor la castel. Totuşi, din câte am înţeles, au făcut unele descoperiri care i-au determinat să ne anunţe că se vor întoarce în curând la castel“, a afirmat Flavius Tudor, managerul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Şi englezii au căutat strigoi
Administratorii Castelului Corvinilor nu au confirmat niciodată faptul că monumentul istoric ar fi bântuit. Totuşi, asta nu i-a împiedicat pe străini să îi răscolească încăperile în căutarea senzaţionalului.
În urmă cu cinci ani, realizatorii unui show de televiziune din Marea Britanie, vizionat de milioane de telespectatori, au declarat castelul drept unul dintre locurile bântuite de strigoi, după o investigaţie realizată aici.

Episodul de la castel al documentarului de televiziune „The most haunted“, realizat de jurnalista Yvette Fielding, prezenta o aventură înfricoşătoare, filmată pas cu pas prin încăperile Castelului Corvinilor, în care protagoniştii acesteia au luat legătura, prin şedinţe de spiritism, cu unul dintre vechii chiriaşi ai castelului, un nobil maghiar care a trăit în secolul al XIII-lea.

Căutat de fanii paranormalului

Pe lista vânătorilor de stafii care şi-au petrecut nopţile în castel s-au înscris, ulterior, şi producătorii unei emisiuni de succes din Statele Unite, „The Scariest Places on Earth“ (Cele mai înfricoşătoare locuri de pe Pământ). Americanii au filmat în urmă cu câţiva ani un documentar despre Vlad Ţepeş, cunoscut drept Dracula. Show-urile de televiziune despre partea întunecată a cetăţii medievale din Hunedoara i-au sporit acesteia popularitatea.

Într-un top realizat de Lonely Planet, al celor mai înfricoşătoare construcţii din lume, Castelul Corvinilor a fost inclus între primele zece obiective, alături de oraşul părăsit Cernobîl, din Ucraina, şi alte locuri cu o istorie întunecată.

Vizitatorii au făcut unele descoperiri care i-au determinat să ne anunţe că se vor întoarce în curând la castel. Flavius Tudor, managerul castelului

O istorie de şase secole

Povestea construirii castelului a început în anul 1440, când Ioan de Hunedoara a decis transformarea aşezării din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate zidurile de calcar ale castelului şi turnurile de apărare.

În vremea în care castelul s-a aflat în stăpânirea lui Iancu de Hunedoara, au mai fost construite Capela Corvinilor, palatul format din Sala Cavalerilor şi Sala Dietei şi turnul Nje Boisia (n.r. în limba sârbă: „Nu te teme“).

Tot atunci, în curtea castelului a fost săpată o fântână. Legenda spune că aceasta a fost săpată de trei prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-a promis că îi va elibera dacă vor găsi apă în stâncă. După 15 ani de muncă, prizonierii au dat de apă, la adâncimea de 28 de metri, însă Iancu murise, iar fosta lui soţie, regina Elisabeta Szilagyi, a hotărât să nu respecte cuvântul dat de Iancu de Hunedoara şi a cerut uciderea prizonierilor.

Castelul Corvinilor este pe locul 8 într-un top al celor mai înfricoşătoare construcţii din lume, realizat de Lonely Planet

Vă recomandăm şi:

FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?

FOTO Castelul Corvinilor a fost din nou abandonat: banii pentru restaurarea acoperişului, dirijaţi spre alte proiecte

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite